APA YANG KORANG COLLECT KETIKA TRAVEL?

Beb...oooo beb! Sure korang ni jenis kaki travel, kaki jalan...tak kesahlah jenis kaki travel backpackers or premium travellers. Sure antara korang yang jenis suka collect items/barang2 or souvenir  dari negara yang korang travel tu...betui takkk betuiii takkk??



Ok..jom start citer-citer! Kalau korang gi travel luar negara, apa yang korang wajib bawak balik as souvenir? 

Bagi aku...benda yang selalu di bawak balik kalau gi travel oversea ialah fridge magnet sebab yang tu murahhhh...and bleh dapat dalam banyak bentuk dan variant. So pelaburan yang agak simple, murah tapi bleh imbau kembali saat-saat kita travel ke tempat tu suatu masa dahulu kan kan kan...chewahhh...

Meh aku senaraikan benda-benda yang kerak di bawak balik dari oberseaaa....yabedabeduuu!

1. Fridge Magnet
Ini benda paling murah beb. So bleh beli kat diri sendiri dan juga kalau ada rezeki lebeh, bleh kasik kat kengkawan or sedara mara.


2. Hard Rock Items
Ni pun antara kegemaran korang kan? Tak kesahlah...ada yang suka kumpul t-shirt hard rock cafe seluruh negara yang dorang dah sampai ke, ada yang suka kumpul fridge magnet hardrock, suka kumpul gelas hardrock, hardrock pins, drumstick hardrock dan macam-macam lagi yang ada logo hard rock kan. Ada gak yang suka kirim kat kengkawan kan..kan..hehehe..




SINGAPORE AIRLINES - PECAH REKOD PENERBANGAN JARAK JAUH TERPANJANG

Well done Singapore Airlines! Singapore Airlines kembali memegang takhta untuk raja penerbangan jarak jauh apabila berjaya melakukan penerbangan terus ke New York daripada Singapura pada Jumaat lepas! Congrats!



Penerbangan dengan menggunakan pesawat Airbus A350-900ULR berlepas dari Lapangan Terbang Changi Singapore terus menerus sejauh 9,537 batu ke Newark Liberty International Airport. So penerbangan Singapore Airlines ni mengambil masa selama 17 jam dan 25 minutes untuk tiba ke New York! Phewww...lama tu beb..! Meaning that yang kaki-kaki perokok tu habislahhhh....terpaksa puasa rokok selama 17 jam lebeh...hehehe..

Sebelum ni Singapore Airlines pernah buat penerbangan terus ke New York tapi rasanya ditamatkan pada tahun 2013 sebab too-costly!

Untuk edisi kali ni, difahamkan penerbangan terus ke New York ni takder seat economy! Korang pun bleh agak kenapa kan...mestilah sebab faktor kos yang tinggi. So Singapore Airlines hanya menjual kelas ekonomi premium sebanyak 94 seats dan seat bisnes class sebanyak 67 seats.

So congrats for flight SQ22! Psss...Malaysia Airlines biler lagik break any records??



++++++++++++++++++++++++++


WIFI? Travel Tips!



Selalunya kalau aku fly abroad/luar negara...aku akan siap-siap sewa Pocket Wifi ni dari Kuala Lumpur. Why? Sebab Pocket Wifi ni ialah punca line internet aku masa kat oversea. So bley la guna handphone/ipad untuk google apa-apa info, guna waze ke kat sana. So senangggg.. Pocket Wifi ni korang bleh share-share line wifi dengan kengkawan korang or ngan sdara mara korang masa kat sana nanti. No deposit, no passport copy bagai.. and no hidden fees! Just fill in borang and terus pre-booked. Then korang bleh amik Pocket Wifi tu siap-siap kat KLIA or KLIA2...bayar masa amik. So sampai je oversea, korang ON jer Pocket Wifi tu dan boleh guna on the spot! Soooo laaa senang! Dah penah post dah pasal Pocket WiFi ni banyak kali dan dah ramai pembaca kakikujalanjalan yang dah pun guna dan puashati! Untuk yang nak ke Japan, unlimited data bebbbb... cer try dulu beb...






MOUNT BROMO - A WEEKEND GETAWAY

Yehaaa...at last we all sampai gak ke Mount Bromo! This happen after a few months my colleagues dapat grab cheap tickets untuk ke sini. Okey jom start bercerita!


Dengan return flight ticket RM270 - we all terbang malam ke Indonesia. Last terbang ke Indonesia 2 bulan sudah iaitu ke Jogjakarta. But kali ni target we all nak lepak di Bromo. So as usual, naik flight AirAsia la sebab AirAsia jerk ada cheap tickets untuk realisasikan impian we all! Korang yang ada banyak duit tu, bleh la naik flight lain kannn...kannn...

99 WONDERLAND PARK

Hellooo...helllooo! So semenjak dua menjak ni, KL digegarkan dengan satu lagi pembukaan taman rekreasi yang baru. Dengar citer sampai jem jalan ke Selayang tu sebab orang ramai berpusu-pusu nak datang lepak kat sini!



Okey...jom nak citer sket pasal '99 Wonderland Park' yang baru dibuka di Selayang. To be exact, 99 Wonderland Park ni berada di Tasik Sri Murni, Taman Sri Murni, Selayang. So camner korang nak datang sini? Just follow je Jalan Kuching hala ke rawang, then jalan masuk ke park ni berdekatan dengan Pasar Borong Kuala Lumpur...bukan Pasar Borong Selayang tau! Nak senang, guna je Waze - set je '99 Wonderland Park' - kompem korang tak sesat!

MUZIUM MATAWANG BANK NEGARA MALAYSIA

Beb...! Yang dok kat KL tu kalau tak tahu nak gi mana time hujung minggu, meh aku suggestkan korang gi je visit/melawat Museum and Art Gallery, Bank Negara. Ada gak yang panggil Muzium Matawang. Ada gak yang panggil Muzium Bank Negara. Mana-mana pun okey cuma nama betul tempat ni ialah Museum and Art Gallery, Bank Negara!


So kat mana museum ni erk? Sonangggg jo! Korang taruk je dalam Waze tu 'Muzium Matawang' , kompem korang akan sampai! Dekat je ngan Padang Merbuk dan dekat je ngan Bank Negara Malaysia. Alamat betul muzium ni ialah: 

BUKIT GAMBANG RESORT CITY

Beb...kalau korang nak spend time tapi taknak lama-lama, tempat ni sesuai gak! Actually tempat ni ok sangat-sangat kalau korang nak spend short weekend getaway! So kali ni nak citer pasal Bukit Gambang Resort City.



Tempat ni takderlah jauh mana pun, dekat je dari Kuala Lumpur. Drive ke sini guna Lebuhraya Pantai Timur (LPT) tak sampai pun 2 jam. Rasanya itu hari drive santai, dalam 1 jam setengah dah bleh sampai ke Bukit Gambang Resort City ni. Dari highway LPT, korang exit 827 Sri Jaya. Then dari exit tu, dalam 20 minutes korang dah boleh sampai Bukit Gambang Resort City. Dekat je kannn kannn...kannnn... santai-santai pun leh sampai awal!

JOGJAKARTA - A WEEKEND GETAWAY

Weekend Getaway? Haaa kali ni nak up story pasal short weekend getaway ke Jogjakarta, Indonesia! As usual kalau bukan bersama family, of course trip ni bersama kengkawan. So as usual la, kalau sekitar planning trip sekitar asia, pasti we all akan naik AirAsia! Trip kali ni memang aku tak masuk campur lansung, semua planning telah perfectly di plan oleh sahabat gue - peyuh. Wah dah start cakap bahasa Indonesia plak dahhhh...hehehhehe... Last time tak silap 2 tahun sudah, we all dah explore Angkor Wat di Siem Reap Cambodia. So ni nak melengkapkan package lawatan ke history temple la...hukalohhhh 


So, selalunya awal-awal Subuh we all dah terbang but kali ni lain sket - we all amik flight tengahari sebab lagik murah! Yelahh..nama pun weekend getaway kan, mestilah segala cost nak direduce :). Penerbangan dari KLIA2 ke Jogjakarta mengambil masa sekitar 2 jam 30 minit jerkkk but tu lahh, baru 30 minutes dok atas flight, perut masing-masing berbunyik..padahal dah melantak dah tadik kat KLIA2! So masing-masing order makanan dalam flight..hahaha...Nasik Lemak Pak Naseer la jawabnya...


101 RESORT & SPA JANDA BAIK

Guys..kali ni nak story sket pasal satu resort kat Janda Baik, Pahang. Kalau dari KL tu tak jauh mana pun kot kalau nak drive ke Janda Baik ni. Tak sampai sejam. So sangatlah sesuai kalau nak weekend retreat bersama family members or ngan kengkawan korang. Drive dari Kuala Lumpur ke Janda Baik ni amik masa less that 1 hour jer kot.



Ok before ni dah penah and story pasal stay kat Cheringin Hill Resort, Janda Baik. Before ni gak penah story pasal lepak layan ATV pun di Janda Baik. Kali ni nak citer sket pasal our short weekend gateaway pun kat Janda Baik. Kali ni we all stay di 101 Resort & Spa. Actually banyak giler kot resort-resort yang osemmm kat area Janda Baik ni. Cuma korang kena do some research sket la kat encek Google and kena banyak membaca la dari blog-blog yang banyak di alam maya tu...cewahhh.. Ok jom nak citer pasal resort ni.

THANK YOU ALL! HELLO 2018!

Hello Friends! Wahh..lately sangat-sangat laaa bz sket dengan kerja seharian sampaikan tak sempat nak menciluk masa untuk update this kakikujalanjalan.com blog! Apa-apa pun, thanks pada yang follow kakikujalanjalan since end 2012! And rasanya tak terlambat lagik kot untuk wish korang Happy New Year 2018! Still dalam January kan...hehehhee...



Okeyyy..jom kenang kembali apa yang dah berlaku last year mean in 2017. Apa-apa pun kakikujalanjalan.com nak ucapkan thousand of thanks pada yang dah jengok berulang-kali blog yang tak seberapa ni. As per record, jom hari ni nak dedahkan beberapa fakta menarik mengenai blog kakikujalanjalan.com niii :






And last year gak beberapa articles dan juga gambar-gambar dalam blog ni telah diterbitkan secara official oleh beberapa publisher majalah dan buku di Malaysia :)










Selain tu, banyak video-video mengenai Malaysia telah pun diterbitkan secar digital di beberapa laman web antarabangsa...phewwww... 


Kakikujalanjalan jugak ada menaja beberapa trip rekreasi dan juga trip geng-geng motor, kebanyakkannya untuk baju baju dorang semasa trip tu. 







Selain tu, edisi pertama Special Edition T-Shirt kakikujalanjalan pun laris kat pasaran online. Thanks pada yang dah pun memiliki that T-Shirt! Thanks..thanks thanks and thanks! And pada yang still nak lagi baju tu, bleh la email direct ke mario5473@yahoo.com  tapi tak banyak size la yang tinggal. Apa-apa pun, email dulu erkkk... More info pasal baju ni sila klik kat sini : CLICK







And pada tahun 2017 jer, sebanyak 147 email telahpun kakikujalanjalan reply. Banyak pulak soalan-soalan dari followers :). And rasanya semua email tu telah pun saya reply kan? Ke ada yang still tak dapat email dari saya? Maybe terlepas pandang la tuuuu...so so so sorry! Kebanyakkan soalan-soalan tersebut banyak menanyakan tentang trip ke Japan... kan kan kannn... :) Hopefully semua dah pun dapat jawapan.

Anyway, thanks again pada yang telah singgah berulang-kali ke blog humble kakikujalanjalan.com ni. Hope write-up dalam ni dapat sedikit sebanyak menolong dan memberi idea sebelum korang keluar travel!

Adios..BIG muahhhhhhh to all!


Wan
Founder,
www.kakikujalanjalan.com

UNIFORM TERBAIK CABIN CREW 2017

Wow...mesti kalau korang travel abroad dan masa naik flight tu sesekali korang akan menjeling kat cabin crew. Kalau korang lelaki, kompem jeling-jeling gak kat stewardess and kalau korang tu pompuan, sure ada yang jeling-jeling manja kat steward..kan..kan..kannn..


So..for sure korang pun akan peratikan uniform yang cabin crew tu pakai. Kalau kat Malaysia ni, maybe ada yang akan cakap uniform cabin crew yang paling cun, ada gak yang cakap AirAsia yang lagik osem dan maybe ada gak yang memilih uniform cabin crew Malindo or Firefly yang lagi cun antara semua-semua tu. Actually tu sangatlah subjective. 

WELCOME MALAYSIA AIRLINES A350-900 XWB!

Yep yeppp yeiii...! Tepat jam 9.30 pagi 30 November 2017, pesawat baru Malaysia Airlines Airbus A350-900 XWB (Xtra Wide Body) selamat mendarat di KLIA after terbang selama 14jam direct dari Toulouse, France. Welcome all new A350 XWB!


Sebanyak 6 buah pesawat jenis A350-900 ni disewa dari Air Lease Corp menerusi pajakan selama 12 tahun. 

IPHONE X D-DAY SINGAPORE

Walaaaa...dah 2 malam straight after balik dari kerja, aku tengok dorang dah start Q untuk jadik antara first buyer for new iPhone X! Inilah situasi yang kerap berlaku di Singapore if Apple ada keluarkan new iPhone.


Dan for this iPhone X, dorang agak excited kerana ni antara peranti version iPhone yang ditunggu-tunggu. So thats why dorang tak kisah untuk bermalam kat tepi Apple Store ni sehari-dua semata-mata untuk dapatkan Q orang yang terawal! As usual, peminat fanatik Singapore ni Kiasu... want to be among the first user!


RIVER OF LIFE, KUALA LUMPUR

BEB...maybe belum ada lagi antara korang yang belum aware pasal satu project government untuk naikkan taraf sungai-sungai area Lembah Kelang ni. Kalau korang tak perasan, meh nak kasik perasan :) Senang cerita, project River of Life ni tujuannya untuk kasik sungai terpilih tu jadi cun. 


Why nak kena cun? Sebab selama ni sungai-sungai di area Lembah Klang ni tak berapa nak cun sedangkan pada masa yang sama ramai tourist dari luar dok lalu lalang sebelah sungai-sungai ni. So malu la kannn kalau sungai kat KL ni tak cun!

COLMAR TROPICALE

Helooo frenz! Just nak citer set pasal our short vacation baru-baru ni with my great father and brother. Actually this trip was fully sponsored my my lil brother - rezeki murah la tu, aminnnn! Okey, ni nak citer pasal short trip ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi Pahang.



Actually masuk yang ni dah 4 kali we all lepak santai di sini but cuma kali ni decide nak stay satu malam kat bilik osem kat Colmar Tropicale ni. Woraittt, firstly nak citer pasal check-in time. I think staff semua baik-baik, cuma muka kurang senyum..maybe penat la kot. But tu la, at least walau penat camner pun kan, kena la kasik muka senyum kat guests...apa daaaa, senyum la skettt barula meriah :)



Oppsss...untuk masuk ke Colmar Tropicale ni, korang kena bayar RM15 for adult dan RM8 untuk kids below 12. Mana nak bayar? Korang drive jer kereta tu naik atas, nanti akan lalu  kaunter tiket kat situ, takyah turun kereta pun. Tiket masuk ni cover sekali masuk ke Taman Jepun kat atas tu nanti.

Worait..parking agak banyak dan senang. Cuma lif dari parking nak naik ke bilik agak kecik dan slow..hihihi, maybe lif lama kot. Or maybe dorang set speed lif tu slowwww...haihhhh entah lerrr.

F1 F1NALE - SELAMAT TINGGAL MALAYSIA!

Selamat tinggal F1 Malaysia! Akhirnya setelah menjadi antara host terbaik bagi penganjuran berprestasi tinggi Formula 1, akhirnya Malaysia memutuskan untuk tidak lagi menganjur perlumbaan tersebut untuk tahun 2018. Meaning that October 1st 2017 merupakan perlumbaan terakhir F1 di Litar Antarabangsa Sepang...so sad actually, especially bagi peminat-peminat F1 di Malaysia!

Untuk tahun 2017 ni, deruman bingit engine F1 di Litar Antarabangsa Sepang yang jaraknya 5.543KM akhirnya berakhir. Untuk pengetahuan korang, Sepang International Circuit ini direka oleh pereka German yang bernama Hermann Tilke. Mamat German ni jugaklah yang mereka circuit F1 di Shanghai, Istanbul, Valencia, Shakir, Yeong Nam, Greater Noida, Austin dan juga litar malam di Singapore - Marina Bay

For info, idea nak buat F1 ni datangnya dari our great mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bin Mohamad. First F1 race di Sepang International Circuit ni berlangsung pada 17 October 1999. Kalau takder la idea nak host F1 race di Malaysia ni dari Tun Mahathir ni, tak merasa la kita rakyat Malaysia untuk mendengar deruman engine kereta F1!



So bak kata kerajaan Malaysia, F1 race di Malaysia ni terpaksa di tamatkan sebab cost penganjuran sebanyak lebih 300 juta tak setimpal dengan pulangan - itu kata goverment la kan. And satu lagi faktor, sebab makin lama makin merosot peminat yang datang untuk tengok live di Litar Sepang. But frankly, its a bit disapointment bila Malaysia tak lagik berada dalam calendar racing F1 dunia! Kalau tak, sebelum ni Malaysia dikenali dunia kerana penganjuran perlumbaan berprestij ni. But now..hurmmm semuanya dah berakhir after 19 tahun!




PREVIOUS HOT!