AIRASIA-X CHEAP FLIGHT TO EUROPE SET TO RETURN


Low-cost Malaysian airline AirAsia X announced on Wednesday an order of 25 long-range A330-300 aircraft with a catalogue price of nearly $US6 billion (RM19.6 billion) as it looks to return to serving Europe. "This order stamps our firm intent to dominate the long-haul, low-cost carrier space and marks the next phase in our development to be the undisputed global market leader," AirAsia X's director Tony Fernandes was quoted as saying in a statement.

FLY JAPAN JOM!



Jom fly to Osaka and Tokyo, Japan. Get close to japaness cultures & their peoples. Feel the speed and excitement of 320km/h bullet train. Capture the beauty of Mount Fujiyama, ride the Romantic Train across the hill,feel the sensation of Geisha, walk trough romantic Bamboo Path in Kyoto, adrenalline rush at Universal Studio Japan and more!

Premium package fly with Malaysian Airlines, 7days and 6nights in Tokyo and Osaka.

Standard Package fly with AirAsia-X, 4days and 3nights in Osaka/Kyoto.

MAS GO RETRO - CELEBRATING 40TH OF MALAYSIAN HOSPITALITY

Malaysia Airlines is celebrating 40 years of world renowned Malaysian Hospitality delivery to air travellers. As part of a series of year-long activities the national flag carrier recently revealed one of its aircraft painted with the special “40 years of Malaysian Hospitality” livery. A Boeing 737-800 was re-painted in full colors of their first ever aircraft that took to the skies four decades ago, offering a special guest experience for customers who fly in this aircraft.

 Based on nearly twenty years of close cooperation, AkzoNobel Aerospace Coatings partnered to develop the colors, advised on selection of the paint system and also provided on-site technical support to the highly skilled work force of the MAS paint shop.
For the Retro Livery that dates back to October 1972, the most modern paint system was selected. The B737-800 aircraft was painted with Aerodur® 3001 Base Coat and Aerodur® 3002 Clear Coat and benefits from the very latest advances in technology;  notably improved gloss, color retention and extended durability, providing the ultimate protection and good looks for Malaysia Airlines’ brand image.
Recognized as the first Base Coat/Clear Coat system that fulfils it’s promises, the Aerodur Base Coat only needs one coat per color for full hiding and dries in two hours instead of ten. The entire surface of the aircraft was finished with a protective Aerodur Clear Coat. As a result, the MAS paint shop benefited from faster process times and paint volume reduction. The wide application window made the system particularly suitable for the tropical conditions.

AkzoNobel Aerospace Coatings is proud of the ongoing relationship with Malaysia Airlines and is delighted to be associated with the commemorative aircraft.
Credit: http://www.aviationpros.com

MY OSAKA AUTUMN WALK

Bamboo Path, Kyoto

1.00 am in the morning at LCCT, melangkah masuk ke dalam A330 AirAsia-X to Osaka, Japan - with my fren dari travel agency dgn mission to take photos and video's for their promotion.

Tepat jam 1.05am, pesawat airbus meluncur laju ke angkasa menuju ke Kansai Airport.

Hello Kansai! Hello Osaka!
LTE Pocket WiFi 72Mbps! - Very Fast!
Penerbangan ke Osaka mengambil masa lebih kurang 7 jam dari Kuala Lumpur ke Osaka. Tepat jam 8.10am waktu Japan, pesawat selamat mendarat di KIX (Kansai International Airport). Selepas selesai mengambil barangan serta melepasi sempadan imegresen serta kastam, terus ke departure hall untuk ambik Pocket Wifi yang telah dibooked awal-awal. Kat sini rugi tak guna internet 24jam sehari kerana line kat sini sangatla lajuuuuu - 72MBPS!

Then terus ke tingkat bawah untuk mengambil Airport Coach bus untuk ke bandar Osaka. Coach ticket dibeli dari mesin automatik yg disediakan, cukup mudah dan teratur.

Umeda Station, Osaka
45 minutes dalam bus, akhirnya we all tiba di Umeda Station. Disini merupakan pusat transit untuk pelbagai jenis pengangkutan awam seperti train, subway, bullet train ke seluruh destinasi lain serata Jepun.



After we put our luggage dalam luggage box sekitar Umeda Station, we all terus bergegas mengejar train ke Kyoto. Lokasi pertama penggambaran - Arashiyama.


Tiba di Arashiyama, terus proceed ke ticket counter untuk naik Romantic Train - akan dibawa mengelilingi lereng bukit untuk menikmati suasana Autumn yang mana pokok2 berdaun merah kuning jingga menaikkan mood suasana di sana.


Terpaku seketika melihat rimbunan buluh yang dijaga rapi di Bamboo Path.  Diberitahu bahawa buluh-buluh ini diguanakan untuk pembuatan chopstick.



Disini juga sempat merasai airkrim traditional mereka - perasa tea. Sangat sedap!



Kemudian we all berjalan kaki di celah celah kampung tradisi jepun dan menuju ke satu lagi kawasan menarik - Togetsukyo Bridge
Projector on Wall





Beberapa jam menghabiskan photoshoot sekitar Kyoto, then we all bergegas menaiki train ke Umeda Station dan terus mengubah menaiki train yang kedua untuk ke Juso - where our hotel located - and the hotel room was very big! siap ada massage chair, projector kat dinding to mirror the tv, siap ada jazuki yang bley tukar2 kaler lampu bagai...awesome!



Day 2 - Pagi2 lagi we all dah transit train untuk ke destinasi seterusnya - Nara.  Ia merupakan kawasan taman yang sangat luas dan terdapat temple-temple keagamaan. Di sini juga terdapat banyak rusa yang berkeliaran tanpa dikawal. Mean - rusa-rusa dibiarkan hidup bebas disekitar kawasan ini tanpa ada pagar etc etc.



Keunikan autumn dapat dilihat dengan jelas disini. Kebanyakan pelancong gemar untuk datang ke sini adalah kerana keunikan daun-daun pokok yang berwarna-warni ketika musim autumn! 3-4 jam berada disini amatlah memuaskan!


Then we all terus naik train ke Shinsaibashi. Pelbagai store berjenama berada disini. Kedai2 berteknologi tinggi hampir memenuhi kawasan Daguyasuji Street ini. Sempat juga menjengok Apple Store™ Osaka yang juga berada berhampiran :)


RECREAT CHILDHOOD PHOTOS

My Family 2007 vs 2013 
Something magical happened when I became a parent. I became more compassionate. I don’t know what it is about having children that enables you to see the child in grown adults but it happens. Even when the most hardened of criminals garner headlines I wonder about them as a child. That person was a sweet, little baby once, I think to myself.

I feel the same thing when I look at the photos hundreds of people are posting online :) Muahahaha...great photos of them!

Photos not mine accept for first 3 photos. Others, grab them on web..
OK...enjoy the photos & look at their happiness! :)





My Family 2007 vs 2013 

My Family 2007 vs 2013 

VISIT MALAYSIA YEAR 2014!


To know Malaysia is to love Malaysia - a bubbling, bustling melting-pot of races and religions where Malays, Indians, Chinese and many other ethnic groups live together in peace and harmony. Our multiculturalism has made Malaysia a gastronomical paradise and home to hundreds of colourful festivals. It's no wonder that we love celebrating and socialising. As a people, Malaysians are very relaxed, warm and friendly. 

BUGIS STREET, SINGAPORE

GPS on my iPad - A Must when u drive to Singapore!

Ohhh..since we all dah ada kat Johor during our visit to Legoland that day, so we decide untuk bawak passport..kot-kot la nak terlajak ke Singapore plak!

OK..after cukup rest after penat balik from Legoland..me and my wife akhirnya decide nak lepak-lepak kat Singapore la kot. So we drove our car masuk Singapore jam 7 lebeh malam.
Bugis Street, Singapore
So tempat pertama yang we all tuju ialah area Bugis Street. Seriously area ni memang awesome! Lagi murah nk shopping souveniur if compare kat Ochard Road. Selalunya when we all drive masuk Singapore, tak lain tak bukan sure terus ke Orchard Road...but kali ni tak.

LEGOLAND MALAYSIA


Okey... Musim besday my kids semua jatuh pada bulan October tiap-tiap tahun. Kesemua empat-empat my kids semua dilahirkan pada bulan october, and same goes to me..pun born in october! So tiap-tiap tahun gak la me and my wife lintang pukang piker the best present untuk our kids.

So this year, my wife decide nam bring all my kids untuk jalan-jalan sambil main-main di Legoland, Johor. So our journey bermula sehari lebih awal, mean takla rushing sangat nak ke sana. Mean we all ada masa rehat yang cukup pada sebelah malamnya before pagi-pagi besoknya we shoot terus ke Legoland.

Q for Tickets
Early in the morning besok paginya, we all terus shoot ke Legoland awal-awal pagi lagi. Legoland from our hotel lebeh kurang tak sampai 10 minit pun. Thats why we all pilih untuk check in di boutique hotel area Skudai sebab dekat! From Skudai, drive ikot Second Link Expressway, dan keluar ikot exit Nusajaya (Exit 312) then terus drive lebeh kurang dalam 2km terus sampai ke main gate Legoland.


Sampai-sampai je, terus masuk parking. Parking awal pagi memang awesome sebab tak ramai lagi orang yang sampai. So, dapatla park dekat sket. Then terus my wife Q kat ticket counter. Walaupun tak ramai sangat orang, still panjang gak Q tapi taklah sampai berejam-jam, lebeh kurang 10 minit jer kot Q.

CHIM CHUM - FOOD VILLAGE


Semasa pulang berhari-raya di kampung halaman baru-baru ini, adik saya telah membawa kami sekeluarga untuk menikmati hidangan ala buffet di sebuah restoran yang berada di Jalan Pengkalan Chepa, Kota Bharu.

Chim Chum Food Village - merupakan satu tempat yang mungkin agak glemer jugakla di sekitar Kota Bharu. Ini kerana, hampir semua meja yang disediakan telah hampir penuh walaupun baru sekitar 8 malam. Restoran ini terletak di laluan yang menghala ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu.



GAMBAR VACATION YANG TAK PATUT UP KE FACEBOOK!

GAMBAR VACATION YANG TAK PATUT UP KE FACEBOOK!

Hurmm..slalunya trend sekarang, semua benda nak up ke facebook. Beli benda baru la, event la, time melancong la..etc etc. Benda ni sebenarnya bagus sebab dapat share something dengan our friends. Maybe kawan-kawan kita teringin nak melancong ke Bali dan kita tiba-tiba up gambar2 kita di Bali, sure sedikit sebanyak gambar gambar tu akan memberi at least first impression, or tips masa kat situ dan bla bla bla..

Namun, ada gak among us yang antara sedar tak sedar, gi upkan benda2 yang remeh temeh masa time melancong or jalan-jalan. Gambar tombol pintu hotel la, gambar nasik goreng la...huhuhu..

So, cuba elakkan up gambar-gambar macam ni :)



Gambar Nasik Goreng pun nak up ke??

1. JANGAN UP every single food yang korang makan!
Perghh..benda2 ni memang sgt annoyed kot. Semua benda yang korang hadap, semua nak up ke facebook. Perlu ke? Lainla sesekali korang up makanan yang agak rare dan jarang orang nampak or rasa. Kan..kan...

2. JANGAN UP gambar yang menampakkan kebodohan anda!
Contohnya up pic anda dalam longkang or dalam semak or dalam tandas time anda gi melancong tuh. Lainla pic tu nak tunjukkan sesuatu yang bley wat orang impress :)



Lainla ada salji kan..kan.. :)

3. JANGAN UP gambar kaki anda!
Ni lagi satu..kerap sangat orang up gambar kaki..x tau kenapa. Lainla anda nak tunjuk bawah kaki tu ada salji ke, ada lahar gunung berapi ke.. or gambar kaki anda tengah di urut kat Bali ke or gambar kaki anda kat Walk of Fame ke.. :) kan..kan..

4. JANGAN UP gambar anda yang hanya 10% berpakaian!
Hurmm ...ni selalunya perempuan la. Suka sangat up pic berbikini...huhuhu..nanti jadi isu dik oiiiii...




Airbus A380 Interior 

5. JANGAN UP gambar melalui tingkap kapalterbang!
Hehehe..ni lagi satu. Orang semua dah tahu, melalui tingkap kapal terbang hanya bley snap gambar:
  i.Awan
  ii.Langit
  iii.Matahari
  iv.Gunung Ganang
  v.Bandar
  vi.Pulau-pulau
  vii.Sayap kapalterbang yang anda naik tuh...
So, lainla if acer benda lain yang lagi menarik..contohnya ada nampak satu lagi kapalterbang tengah fly kat sebelah flight anda..kan..kan..

or taruk gambar interior kapalterbang yang agak cun dan wow yang anda naik tuh..or snap la gambar stewardess sekeping dua..ada gak pekdahnya kan...hehehe

TIPS SHOOT GAMBAR TIME JALAN-JALAN

Shot from my Photo Web Blog - www.bizzitone.com

Hahh..takkan masa jalan-jalan tu xnak bawak camera yer tak? Tak pun, takkan nak bawak camera, tapi taknak shoot or snap-snap kan? :)

So, kat bawah ni ada la serba sedikit cara-cara nak amik gambar time korang jalan-jalan. Bukan setakat amik gambar suka-suka jer, tapi nak translatekan suka-suka tu kepada gambar yang ok serta boleh tahan la impak dia. Kasik cun sket gambar masa jalan-jalan, jangan main hentam jerkk...

So petua-petua ni ada kat my web photo www.bizzitone.com , so if rajin...rajin-rajinlah yer ke satu lagi web blog tu yang kebanyakkannya cerita mengenai photography.

So...nak tahu cara-cara dia?? Haahh..click la cepat KAT SINI  :)




AIRBUS A350 XWB 1ST FLIGHT!


Finally, Airbus Industries skali lagi telah berjaya dalam penerbangan sulongnya terhadap pesawat barunya A350 XWB. So, maksud XWB ialah Extra Wide Body. So, A350 adalah merupakan first Airbus pada  fuselage dan sayapnya yang menggunakan keseluruhan Carbon Fibre Reinforced Polymer (tak tahu, check google  ok).

Sayapnya pula berbentuk 'Sabre-Like' dan mampu terbang selaju March 0.89 serta mampu menjimatkan minyak.

Malindo Air vs Air Asia



Wow..i think this a good challenge for AirAsia untuk category low cost carrier! Teringin gak nak try cuba rasa test naik Malindo Air ni. Yang bestnya banyak offer yang Malindo Air ni kasik compare to current AirAsia.



Walaupun currently MalindoAir hanya banyak cover domestic route, but tak mustahil 1 day nanti MalindoAir ni akan terbang rentas benua! Thats what AirAsia did before, remember? So hopefully MalindoAir ni akan do some LongHaul fly la plak..


During research, dalam konteks price...AirAsia dan MalindoAor ni tak banyak sangat beza. Harga pun lebih kurang jer. Cuma yang beza, AirAsia ada extra cost if nak taruk barang dalam perut kapalterbang but MalindoAir FOC!



Inflight entertainment plak, MalindoAir jauh lagi better dari AirAsia kot sebab dorang sediakan LCD on each seat yang tayangkan movie, games dan macam2 lagi walaupun untuk domestic flight,  but AirAsia NONE. If nak gak, kena book samsung tablet by rental. Tu pun untuk AirAsia-X sahaja.

Seat? Hurmmm..by research, seat MalindoAir lagi besar sket kot and have some extra leg space if nak compare to AirAsia yang agak padat skettt..huhu



MalindoAir ada 2 kategori seat...economy and business but AirAsia economy je utk domestic flight.

MalindoAir operate kat main terminal KLCC but AirAsia kat LCCT yang mana kerusi nak duduk pun yilekkk..adohaiii...

PREVIOUS HOT!