Jalan-Jalan Singapore


Normally orang lain malas nak drive jauh-jauh. Tapi we all ok jer drive jauh-jauh..huhu.. Kali ni drive dari Kuala Lumpur terus ke Singapore. Ni kali ke-3 drive masuk Singapore. First time with officemate, second time with family. And kali ni pun with family.

Masa drive Singapore dulu, time tu tak sempat nam mask Universal Studio sebab masa tak banyak. So kali ni memang make sure nak terus tuju ke USS.

So macam biasala, planning lena bagus. First, we all beli bekalan makanan sket kat JB. Then trus drive masuk Singapore. Part yang paling tak best ialah terpaksa Q panjang kat Tambak Johor. Pastu kena take time isi arrival form plak untuk 6 orang! Then kena register kereta.

After settle semua tu, terus drive ke kotaraya Singapore. Guna GPS, if tak, memang sesat ke laut laaaa.. hahahhaa. Sampai je kat town, terus we all check in kat hotel area pusat bandar Singapore. So dekat la if nak jalan2 ke Orchard Road untuk window shopping ke apa..








Ada Apa di Mabul..


Mabul. Haahh..tu dia...plan asal geng-geng officemate hanyalah untuk pergi snorkelling di Pulau Redang, Terengganu tapi last-last minute, muncul plak idea untuk redah Pulau Mabul, Sabah. So, why tetiber decide nak gi Mabul? Sebab dia senang jer, masa dorang check flight ticket from KL to Tawau, harga return ticket hanyalah sebanyak RM160! Memang sangat sangat murah terbang dengan AirAsia™ - Now Everybody Can Fly! , cewahhhh...


So after plan punya baik dan detail bagai, akhirnya decide nak gi sana beramai-ramai. Total of 5 persons semua skali.

So..taknak cakap banyak...tengok je gambar-gambar yang menarik semasa kami di Mabul Sipadan Island, Sabah. - Cuti-Cuti Malaysia..adessss

Where to stay? Click here lol - ScubaJeff Sipadan - I would say, got a great and nice hospitality bila we stay kat sana... Lokasi? Mmg betol2 rumah atas air menghadap laut yang super crystal clear!

Tak puas gambar? So bleh tengok video plak kt link video ni haaa...

Note: 
-Untuk ke Mabul, take a flight from Kuala Lumpur to Tawau,Sabah. 
-Then from Tawau Airport,take a van/cab. They will bring you to Semporna Jetty (1hour   journey).
-From Semporna Jetty, take a speed boat to Mabul Island. (45minutes ride).
-Normally, if you buy in package, they will provide transporation for you, take you from
Tawau Airport by van then speedboat from Semporna Jetty to Mabul Island, so better buy in one package!




/










Salji di Korea




Study elok-elok. Jangan gaduh gaduh, sure papa and mama bawak semua skali gi main salji kat Seoul. And alhamdulillah semua tu dah jadi kenyataan. Kids memang happy la sebab dapat jalan-jalan jauh. Lagi happy sebab dah habaq jat dorang nak gi main snow kat Seoul :)

Since after cakap, do rang dh wat research sendiri dah. Check dalam map kay mana Seoul la, kat mana ada snow laaa..huhuhu... memang dorang excited...mama and papa dorang pun excited gal tapi senyap-senyap sorok sorok jer la...ekekkekeke...

So...cerita panjang and detail, kat next puny write up. Penat.
/









Little Pangkor Island


Pulau Pangkor! Kali ni adik beradik sepakat untuk do some family gathering ke Pulau Pangkor, Perak. So..dorang dh gerak dulu from Kota Bharu but me and my famliy terpaksa gerak lambat sket sebab ada hal yang perlu dibereskan di Kuala Lumpur. 

So driving from Kuala Lumpur ke Lumut take about lebeh kurang 3jam la lot ikot PLUS highway.Dum dam dum dam, after 3 hours drive, we all sampai gak la ke Jeti Lumut yang mana diantara salah satu antara 2 jeti yang ada sediakan khidmat feri ulang alik ke Pulau Pangkor. Kat sini feri bergerak setiap 1/2 jam depend pada situasi. Kalau time cuti, memang banyak la kot trip.

Perjalanan feri dari Jeti Lumut ke Pulau Pangkor amik masa lebeh kurang 30 minit jerk. Feri punya condition, ok la. Janji aircond sejukkkk...huhu...

Actually when i post this, its remind me about my beloved mama. So, ni adalah trip family terakhir kami adik beradik bersama arwah mama :( Al-Fatihah buat mama...














Hot in Langkawi


After plan and plan and plan, finally percutian makan angin sambil jalan-jalan ke Pulau Langkawi berhasil. Haihh...walaupun lokasi pulau tu amatla dekat dengan rumah family mertua - Alor Setar, namun masih lagi seronok sebab almost adik beradik ipar + family join kali ni.

So, macam biasala, biler time cuti, for sure orang akan ramai. Drive dari rumah mertua kat Alor Setar ke Jeti Kuah hanyalah ambik masa lebih kurang 30minit jer. Awal-awal pagi lagi semua dah bersemangat bangun. Anak-anak happy kot sebab dapat jalan-jalan dengan sepupu sepapat dorang, jadik makin meriah la!

Sampai di Jeti Kuah, as aspected..orang ramai bagai nak rak! Nasib baikla adik ipar dah book tiket feri siap-siap, lau tak jenuh nak beratuq panjang beli tiket..phewwwww...

As usual, semua tempat standard yang ada kat Langkawi tu, semua we all jalan-jalan kecuali Makam Mahsuri..huhuhu.. Time ni Langkawi amatla panas, jalan sket sure berpeluh!




Big Family in Perhentian Island




Haaihh...ini memang plan last minute. Tukang plan and tukang book, my bro Fariz. Fuhh..nasib baik dekat jer dengan rumah ayah kay K.Bharu. Memula, ingat nak kena drive jauh, maklumla sebab tak pernah pun pergi ke Pulau Perhentian. So tak boleh nak agak.

We all drive from rumah tok ayah (Kota Bharu) ke Jeti Besut lebih kurang 1 jam 30minit jer kot. Tu pun sebab banyak kali stop. Stop isi minyak la, stop beli jajan la, stop beli seluar pendek la..huhu. Tapi tak terasa penat or jauh sebab gi ramai-ramai.

So konvoi 3 kereta adik beradik akhirnya sampai gak ke Jeti Besut. Park kereta kat sana lebih kurang berapa ntah, lupa..uhukk.. Dont worry, berlambak parking area kat sini. If nasib baik, dapat la park dekat area jeti..so xyah nak jalan jauh. If xder kosong area jeti, then bleh park kat area private parking. Jangan risau, kat sini biler masuk jer area jeti..sure ramai yang akan offer area untuk park kereta....pilih je yg mana satu. Tak sampai 5 minute, ada beberapa lelaki yg datang offer kawasan parking. Kita orang rembat jer. Sewa hari takderla mahal sangat, dalam RM10 jer satu hari.

Kawasan yang we all park agak jauh sket dr jeti. So after kluarkan beg beg semua, we all 3 beradik follow brother yang offer parking tuh - follow motor brother tu. After park cun-cun kat area brother tuh,  then owner/brother yang jaga parking tu terus bawak kitaorang naik motor dari tempat park kereta tadi ke jeti - lama tak naik motor...gayat! Hahahah...

So memandangkan ni time cuti, so orang memang sangat ramai! Biler ramai, automatically suasana sekeliling jadik panas..berpeluh bagai...

We all tunggu boat. Becoz family we all besar, so we decide utk split 2 boat. Satu badge naik boat A, satu badge lagik naik boat B. So selamat la sket. Jangan la naik ramai2 satu boat, tak pasai-pasai tenggelam tengah laut!

So perjalanan ke Pulau Perhentian ambik masa sejam kot dengan boat laju. On the way masa atas boat, semua sibuk kluarkan camera and handphone masing2 untuk bergambar. Laut xderla berombak sangat...kira suasana cun-cun jerk. Area jety, warna air laut xla cantik sangat and bila dah nak sampai ke Pulau Perhentian, semua ternganga sebab airnya yang crystal clear! Sangat sangat cantik oooo...

Boat yang kami naik tu xleh drop we all kat darat sebab air tengah surut. So satu lagi boat kecik datang pick up we all. So...semua kena transfer ke boat kecik. Beg kitaorang tggal je kat boat yang first tu sbb later dorang akan handle semua luggage. Terbaekkkk! Takyah susah2 nak angkat beg bagai :)


 Jejak je kaki kat Pulau Perhentian, we all lapar! So we all tunggu je la hidangan lunch yang akan disediakan oleh chalet tu. Kitaorang amik package siap makan - senang sket. Takyah nak susah2 pikir nak carik kedai makan. Ingat --- kat sini kedai makan sangatlaaa limited. And biler limited, sah sah harga pun mahal. So better amik yang ada siap package makan minum 4 kali sehari!

After makan, terus check in. Lelap sedas-dua sbb penat. Bangun-bangun jer, terus larik ke pantai untuk bergambar. Petang tu, dorang bawak we all snorkeling. Sebelum tu, ada sessi safety talk pasal how to snorkeling. Bagus resort ni....siap wat class, ada multimedia slide lagik! Mudah paham. Ohh..lupa nak kasik tau, we all lepak kat WaterColor Resort, Perhentian.



Step in Frankfurt



Wahh...after years planning, jap jadi  jap tak jadi, last-last dapat gak jejakkan kaki ke bumi German. Destinasi - Frankfurt! Yup, penerbangan MAS dari Kuala Lumpur ke Frankfurt amatlaaaaaa memenatkan, almost 13 hours on Boeing 777.

After landed kt Frankfurt International Airport, first thing yang aku buat ialah cari tempat isap rokok. So ternampakla satu area yang berbentuk kotak kaca - smoking box - yang ada kat arrival terminal tu. Sebab lebeh 13 jam tak hisap rokok, so kepala aku and jim jadi pening sket...mcm kat awangan...hahaha...

So, pastu we all naik train ke main terminal. Pastu from that terminal we all naik bus untuk pergi ke main train terminal kay Franfurt. Fuhh..penat!

After smpai jer kat Frankfurt Am Main, tugas pertama... cari hotel yang ditempah. After check in, gedebummm kitaorang bermalas-malasan atas katil. Penat kotttt...

So..kat Frankfurt, benda pertama yang aku perasan ialah dorang dorang semua smart-smart and macho macho. Pakaian dorang nampak high class walaupun dorang just jurujual kat kedai biasa. Kitaorang plak yang nampak macam bangla kat negara orang...huhuhuhu...








PREVIOUS HOT!