Big Family in Perhentian Island




Haaihh...ini memang plan last minute. Tukang plan and tukang book, my bro Fariz. Fuhh..nasib baik dekat jer dengan rumah ayah kay K.Bharu. Memula, ingat nak kena drive jauh, maklumla sebab tak pernah pun pergi ke Pulau Perhentian. So tak boleh nak agak.

We all drive from rumah tok ayah (Kota Bharu) ke Jeti Besut lebih kurang 1 jam 30minit jer kot. Tu pun sebab banyak kali stop. Stop isi minyak la, stop beli jajan la, stop beli seluar pendek la..huhu. Tapi tak terasa penat or jauh sebab gi ramai-ramai.

So konvoi 3 kereta adik beradik akhirnya sampai gak ke Jeti Besut. Park kereta kat sana lebih kurang berapa ntah, lupa..uhukk.. Dont worry, berlambak parking area kat sini. If nasib baik, dapat la park dekat area jeti..so xyah nak jalan jauh. If xder kosong area jeti, then bleh park kat area private parking. Jangan risau, kat sini biler masuk jer area jeti..sure ramai yang akan offer area untuk park kereta....pilih je yg mana satu. Tak sampai 5 minute, ada beberapa lelaki yg datang offer kawasan parking. Kita orang rembat jer. Sewa hari takderla mahal sangat, dalam RM10 jer satu hari.

Kawasan yang we all park agak jauh sket dr jeti. So after kluarkan beg beg semua, we all 3 beradik follow brother yang offer parking tuh - follow motor brother tu. After park cun-cun kat area brother tuh,  then owner/brother yang jaga parking tu terus bawak kitaorang naik motor dari tempat park kereta tadi ke jeti - lama tak naik motor...gayat! Hahahah...

So memandangkan ni time cuti, so orang memang sangat ramai! Biler ramai, automatically suasana sekeliling jadik panas..berpeluh bagai...

We all tunggu boat. Becoz family we all besar, so we decide utk split 2 boat. Satu badge naik boat A, satu badge lagik naik boat B. So selamat la sket. Jangan la naik ramai2 satu boat, tak pasai-pasai tenggelam tengah laut!

So perjalanan ke Pulau Perhentian ambik masa sejam kot dengan boat laju. On the way masa atas boat, semua sibuk kluarkan camera and handphone masing2 untuk bergambar. Laut xderla berombak sangat...kira suasana cun-cun jerk. Area jety, warna air laut xla cantik sangat and bila dah nak sampai ke Pulau Perhentian, semua ternganga sebab airnya yang crystal clear! Sangat sangat cantik oooo...

Boat yang kami naik tu xleh drop we all kat darat sebab air tengah surut. So satu lagi boat kecik datang pick up we all. So...semua kena transfer ke boat kecik. Beg kitaorang tggal je kat boat yang first tu sbb later dorang akan handle semua luggage. Terbaekkkk! Takyah susah2 nak angkat beg bagai :)


 Jejak je kaki kat Pulau Perhentian, we all lapar! So we all tunggu je la hidangan lunch yang akan disediakan oleh chalet tu. Kitaorang amik package siap makan - senang sket. Takyah nak susah2 pikir nak carik kedai makan. Ingat --- kat sini kedai makan sangatlaaa limited. And biler limited, sah sah harga pun mahal. So better amik yang ada siap package makan minum 4 kali sehari!

After makan, terus check in. Lelap sedas-dua sbb penat. Bangun-bangun jer, terus larik ke pantai untuk bergambar. Petang tu, dorang bawak we all snorkeling. Sebelum tu, ada sessi safety talk pasal how to snorkeling. Bagus resort ni....siap wat class, ada multimedia slide lagik! Mudah paham. Ohh..lupa nak kasik tau, we all lepak kat WaterColor Resort, Perhentian.











Sessi Safety Talk before masuk laut for Snorkelling











Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

PREVIOUS HOT!