TIPS SHOOT GAMBAR TIME JALAN-JALAN

Shot from my Photo Web Blog - www.bizzitone.com

Hahh..takkan masa jalan-jalan tu xnak bawak camera yer tak? Tak pun, takkan nak bawak camera, tapi taknak shoot or snap-snap kan? :)

So, kat bawah ni ada la serba sedikit cara-cara nak amik gambar time korang jalan-jalan. Bukan setakat amik gambar suka-suka jer, tapi nak translatekan suka-suka tu kepada gambar yang ok serta boleh tahan la impak dia. Kasik cun sket gambar masa jalan-jalan, jangan main hentam jerkk...

So petua-petua ni ada kat my web photo www.bizzitone.com , so if rajin...rajin-rajinlah yer ke satu lagi web blog tu yang kebanyakkannya cerita mengenai photography.

So...nak tahu cara-cara dia?? Haahh..click la cepat KAT SINI  :)




AIRBUS A350 XWB 1ST FLIGHT!


Finally, Airbus Industries skali lagi telah berjaya dalam penerbangan sulongnya terhadap pesawat barunya A350 XWB. So, maksud XWB ialah Extra Wide Body. So, A350 adalah merupakan first Airbus pada  fuselage dan sayapnya yang menggunakan keseluruhan Carbon Fibre Reinforced Polymer (tak tahu, check google  ok).

Sayapnya pula berbentuk 'Sabre-Like' dan mampu terbang selaju March 0.89 serta mampu menjimatkan minyak.

Malindo Air vs Air Asia



Wow..i think this a good challenge for AirAsia untuk category low cost carrier! Teringin gak nak try cuba rasa test naik Malindo Air ni. Yang bestnya banyak offer yang Malindo Air ni kasik compare to current AirAsia.



Walaupun currently MalindoAir hanya banyak cover domestic route, but tak mustahil 1 day nanti MalindoAir ni akan terbang rentas benua! Thats what AirAsia did before, remember? So hopefully MalindoAir ni akan do some LongHaul fly la plak..


During research, dalam konteks price...AirAsia dan MalindoAor ni tak banyak sangat beza. Harga pun lebih kurang jer. Cuma yang beza, AirAsia ada extra cost if nak taruk barang dalam perut kapalterbang but MalindoAir FOC!



Inflight entertainment plak, MalindoAir jauh lagi better dari AirAsia kot sebab dorang sediakan LCD on each seat yang tayangkan movie, games dan macam2 lagi walaupun untuk domestic flight,  but AirAsia NONE. If nak gak, kena book samsung tablet by rental. Tu pun untuk AirAsia-X sahaja.

Seat? Hurmmm..by research, seat MalindoAir lagi besar sket kot and have some extra leg space if nak compare to AirAsia yang agak padat skettt..huhu



MalindoAir ada 2 kategori seat...economy and business but AirAsia economy je utk domestic flight.

MalindoAir operate kat main terminal KLCC but AirAsia kat LCCT yang mana kerusi nak duduk pun yilekkk..adohaiii...

DRIVING TO HATYAI


Sambil menyelam, minum air! Haahh...sebab dh terlanjur balik umah mak mertua attend kenduri pertunangan adik ipar, so we decide nak terus jalanjalan ke Hatyai Thailand. Bezanya kali ni, terus drive sendiri cross border masuk Thailand.

Macam susah pada mulanya, tapi biler dh wat sendiri procedure2 nak cross border, senang jerrr rupanyaaaa... :)

First, from umah mertua kat Alor Star..isi minyak penuh2 sbb kat Thailand harga minyak agak mahal! Then on the way ke border, stop kat bandar Changloon, kena beli insurance Thai sebagai syarat nak bawak kenderaan sendiri ke sana. Untuk MPV..dlm RM23.00, kereta lagi murah kot.

So after settle insurance, terus drive ke sempadan Bukit Kayu Hitam / Danok,Thailand. 

Selepas cop passport Malaysia kat Imegresen Malaysia, park kereta kat sebelah kiri before Thailand Imegresen. Then bawak wifey and kids ke kaunter cop passport. Ni bukan Singapore, if nak enter Singapore, dok dalam kereta dh bley cop passport.... Jangan lupa selit satu passport satu ringgit Malaysia :) ... tak tahu la depa nak wat apa ngan duit2 tu, tapi memang semua yang nak masuk border, depa selit seringgit kat passport masing2.

After settle cop semua passport my kids and wifey, terus plak ke satu lagi kaunter untuk verified insurance kereta. After semua dh verified, patah balk ke kereta.

Sampai kereta, terus drive cross border tanpa ada apa-apa halangan. 

So jarak ke Hatyai from border adalah dalam 45minit perjalanan. From Hatyai ke Songkhla plak, dalam 35 minutes jer... 

Sampai Hatyai, terus walk in check in kay hotel Regency - hotel ni mmg betol2 dlm tourist spot tengah2 bandar Hatyai!

Ooohh..walaupun drive kat Hatyai senang, jangan lupa prepare GPS! Sesat plak kang..



Floating Market, Hatyai

After check in @ Regency Hotel, Hatyai

PREVIOUS HOT!