DRIVING TO HATYAI


Sambil menyelam, minum air! Haahh...sebab dh terlanjur balik umah mak mertua attend kenduri pertunangan adik ipar, so we decide nak terus jalanjalan ke Hatyai Thailand. Bezanya kali ni, terus drive sendiri cross border masuk Thailand.

Macam susah pada mulanya, tapi biler dh wat sendiri procedure2 nak cross border, senang jerrr rupanyaaaa... :)

First, from umah mertua kat Alor Star..isi minyak penuh2 sbb kat Thailand harga minyak agak mahal! Then on the way ke border, stop kat bandar Changloon, kena beli insurance Thai sebagai syarat nak bawak kenderaan sendiri ke sana. Untuk MPV..dlm RM23.00, kereta lagi murah kot.

So after settle insurance, terus drive ke sempadan Bukit Kayu Hitam / Danok,Thailand. 

Selepas cop passport Malaysia kat Imegresen Malaysia, park kereta kat sebelah kiri before Thailand Imegresen. Then bawak wifey and kids ke kaunter cop passport. Ni bukan Singapore, if nak enter Singapore, dok dalam kereta dh bley cop passport.... Jangan lupa selit satu passport satu ringgit Malaysia :) ... tak tahu la depa nak wat apa ngan duit2 tu, tapi memang semua yang nak masuk border, depa selit seringgit kat passport masing2.

After settle cop semua passport my kids and wifey, terus plak ke satu lagi kaunter untuk verified insurance kereta. After semua dh verified, patah balk ke kereta.

Sampai kereta, terus drive cross border tanpa ada apa-apa halangan. 

So jarak ke Hatyai from border adalah dalam 45minit perjalanan. From Hatyai ke Songkhla plak, dalam 35 minutes jer... 

Sampai Hatyai, terus walk in check in kay hotel Regency - hotel ni mmg betol2 dlm tourist spot tengah2 bandar Hatyai!

Ooohh..walaupun drive kat Hatyai senang, jangan lupa prepare GPS! Sesat plak kang..



Floating Market, Hatyai

After check in @ Regency Hotel, Hatyai



Area Floating Market





Famous Spot - Golden Mermaid, Songkhla

Famous Spot - Golden Mermaid, Songkhla





Tuk Tuk, Hatyai





Tanya arah....kang sesat plak

Map & GPS sentiasa kena ada


Floating Market



Regent Hotel

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

PREVIOUS HOT!