MY OSAKA AUTUMN WALK

Bamboo Path, Kyoto

1.00 am in the morning at LCCT, melangkah masuk ke dalam A330 AirAsia-X to Osaka, Japan - with my fren dari travel agency dgn mission to take photos and video's for their promotion.

Tepat jam 1.05am, pesawat airbus meluncur laju ke angkasa menuju ke Kansai Airport.

Hello Kansai! Hello Osaka!
LTE Pocket WiFi 72Mbps! - Very Fast!
Penerbangan ke Osaka mengambil masa lebih kurang 7 jam dari Kuala Lumpur ke Osaka. Tepat jam 8.10am waktu Japan, pesawat selamat mendarat di KIX (Kansai International Airport). Selepas selesai mengambil barangan serta melepasi sempadan imegresen serta kastam, terus ke departure hall untuk ambik Pocket Wifi yang telah dibooked awal-awal. Kat sini rugi tak guna internet 24jam sehari kerana line kat sini sangatla lajuuuuu - 72MBPS!

Then terus ke tingkat bawah untuk mengambil Airport Coach bus untuk ke bandar Osaka. Coach ticket dibeli dari mesin automatik yg disediakan, cukup mudah dan teratur.

Umeda Station, Osaka
45 minutes dalam bus, akhirnya we all tiba di Umeda Station. Disini merupakan pusat transit untuk pelbagai jenis pengangkutan awam seperti train, subway, bullet train ke seluruh destinasi lain serata Jepun.



After we put our luggage dalam luggage box sekitar Umeda Station, we all terus bergegas mengejar train ke Kyoto. Lokasi pertama penggambaran - Arashiyama.


Tiba di Arashiyama, terus proceed ke ticket counter untuk naik Romantic Train - akan dibawa mengelilingi lereng bukit untuk menikmati suasana Autumn yang mana pokok2 berdaun merah kuning jingga menaikkan mood suasana di sana.


Terpaku seketika melihat rimbunan buluh yang dijaga rapi di Bamboo Path.  Diberitahu bahawa buluh-buluh ini diguanakan untuk pembuatan chopstick.



Disini juga sempat merasai airkrim traditional mereka - perasa tea. Sangat sedap!



Kemudian we all berjalan kaki di celah celah kampung tradisi jepun dan menuju ke satu lagi kawasan menarik - Togetsukyo Bridge
Projector on Wall





Beberapa jam menghabiskan photoshoot sekitar Kyoto, then we all bergegas menaiki train ke Umeda Station dan terus mengubah menaiki train yang kedua untuk ke Juso - where our hotel located - and the hotel room was very big! siap ada massage chair, projector kat dinding to mirror the tv, siap ada jazuki yang bley tukar2 kaler lampu bagai...awesome!



Day 2 - Pagi2 lagi we all dah transit train untuk ke destinasi seterusnya - Nara.  Ia merupakan kawasan taman yang sangat luas dan terdapat temple-temple keagamaan. Di sini juga terdapat banyak rusa yang berkeliaran tanpa dikawal. Mean - rusa-rusa dibiarkan hidup bebas disekitar kawasan ini tanpa ada pagar etc etc.



Keunikan autumn dapat dilihat dengan jelas disini. Kebanyakan pelancong gemar untuk datang ke sini adalah kerana keunikan daun-daun pokok yang berwarna-warni ketika musim autumn! 3-4 jam berada disini amatlah memuaskan!


Then we all terus naik train ke Shinsaibashi. Pelbagai store berjenama berada disini. Kedai2 berteknologi tinggi hampir memenuhi kawasan Daguyasuji Street ini. Sempat juga menjengok Apple Store™ Osaka yang juga berada berhampiran :)








Then we all lepak makan beriyani ayam di salah satu restoran halal disini - Ali's Kitchen. Sedap namun agak mahal...tutup mata je la time bayar :)

Day 3 we all naik train ke Minoo. Disini mrupakan hutan jagaan yang amat cantik. Dari train station, we all chatered cab untuk naik ke puncak bukit. Di sini terdapat air terjun yang amat terkenal. Pemandangannya serta kehadiran pelancong luar dan tempatan amat luar biasa di sini. Dan dari puncak bukit, we all turun balik menerusi lereng2 bukit dan melalui perkampungan tempatan untuk balik semula ke train station Minoo.


Then we all singgah di Mesyia Restaurant untuk lunch bersama rakan dari Jepun. Hidangan Sushi teratur penuh di meja..choose and pick je! Katanya, ni restoran yang paling sedap dan terkenal kat sini.

After makan, we all take cab skali lagi dan terus ke AEON Osaka - katanya untuk beli barang sket yang takder kat Malaysia..hehehe



Balik from AEON - terus we all gegas ke Universal Studio Japan. Terletak hanya 10minutes naik train from Umeda. Sampai2 station Universal City, terus menapak ke Hard Rock. Then ronda2 USJ tengok apa yang ada. Depa ni x sejuk ke naik roller coaster tengah malam? Erk.. layannn.





Then we all ke Yudobashi - kawasan hypermarket yang sangat terkenal di Osaka, bersebelahan Umeda Station. Hampir 7 atau 8 tinggat kawasan ini dipenuhi dengan pelbagai gadget elektronik terkini, camera, tv yg dasyat2, mesin basuh, komputer, handphone bla bla and bla. Memang sangat puas sekiranya datang ke sini dengan poket yang penuh untuk shopping!

After that - terus shoot balik ke hotel - kaki dh kejang! Huhahaha..

Day 4 we all bangun lambat sket. After breastfast kat bilik, habiskan makanan apa yang ada, then we all trus shoot ke Umeda Station. Kat sini, beli tiket Airport Coach dari electronic machine untuk ke Airport. After 10 minutes tunggu, bus pun tiba. Xyah nak suruh, memang akan ada pekerja yang akan tunduk hormat kat kita dan tolong kita angkat bag masuk dlm ruang kargo bus! Tak payah suruh :)


After 45 minutes, bus akhirnya sampai ke Kansai Airport. After last minute shopping area free tax, then we all boarding masuk flight. Ohh lupa, before that, we all kena tahan dengan polis airport - katanya normal routine check. Almost 10 minutes kena soal macam2 ngan polis ni but dorang sangat professsional! Layan dengan baik dan senyuman :)

Flight gerak tepat jam 5.10pm waktu Osaka. Dlm flight...zzzzz.



In the middle of the journey, we all sempat rakam satu cahaya pelik menerusi tingkap kapalterbang. Kelihatan banyak cahaya kat luar celah2 awan. UFO ke? takkan kapal. Sebab time ni almost 35,000 feet kat udara. Beratus ratus cahaya plak tu...gulppppp...scary!

We all landed safely at KL jam 11.15PM.

Balik umah, terus zzzz sbb esok kerja! Hahaha..

Watch my Osaka Video:

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

14 comments

comments
Anonymous
Sunday, December 08, 2013 delete

perfecto!

- warm regards from Portugal

Reply
avatar
Anonymous
Wednesday, December 11, 2013 delete

HOPEFULLY I STEP INTO JAPAN SOON! NICE PHOTO'S!


Margaret

Reply
avatar
Tuesday, December 17, 2013 delete

Omg! I just discovered your blog! Nice! Definitely gonna make my frequent visit here.

Reply
avatar
Tuesday, December 17, 2013 delete

I just found out about your blog while blog hopping. Nice! I definitely gonna make my frequent visit here. Insya Allah.

Reply
avatar
Sunday, December 22, 2013 delete

You may come here as frequent as u want...TQ for visiting my blog btw.

Reply
avatar
Anonymous
Saturday, October 18, 2014 delete

Maybe I missed out this info while going through this entry, but may I know the temperature during ur trip? Did u travel during november?...btw, I like this entry..its informative n straight 4ward too :)

Reply
avatar
Thursday, April 09, 2015 delete

Assalam. Macam mana nak beli/sewa pocket wifi?

Reply
avatar
Thursday, November 19, 2015 delete

yes...its in november. temperature i think around 15C day, but will drop to -5C when night come

Reply
avatar
Thursday, November 19, 2015 delete

laaa..sory baru terbaca. Cer google pocket wife rental osaka. Or slalu i amik kat kat sini: http://www.globaladvancedcomm.com/pocketwifi.html

Reply
avatar
Anonymous
Thursday, March 17, 2016 delete

The photos says it all!Nice photos by the way:)

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!