MOUNT IRAU - A Journey to Mossy Forest

Gunung Irau - merupakan gunung yang tertinggi di Cameron Highland, terletak bersebelahan dengan Gunung Brinchang. Mossy Forest merupakan laluan utama untuk ke puncak Irau. So, perjalanan bersama 2 lagi rakan karib bermula seawal 1 pagi dari Bukit Beruntung.








Jam 3 pagi, we all park our car di kawasan R&R Simpang Pulai dan rehat serta tidur untuk merehatkan badan. Jam 5 pagi, melalui exit Simpang Pulai, terus drive ke puncak Brinchang. Sempat melakukan sembahyang subuh masjid di Brinchang.

Jam 7 lebeh pagi, pick-up 4x4 yang awal-awal kami tempah, tiba untuk mengangkut we all ke Mossy Forest. Perjalanan mengambil masa lebih kurang dalam setengah jam untuk tiba. Pick-up 4x4 sarat dengan penumpang-penumpang lain yang turut sama ingin ke puncak!



NEW YEAR 2014 IN SINGAPORE!


OK..lets start the story. So, without any proper planning...again we decide untuk celebrate 2014 New Year kat Singapore. As usual..memang we all tak plan pun nak gi sana but benda ni tetiber jer, suddently je :)

As usual, if gi Singapore..memang we all suka drive. Sebab bley free bebas nak jalan-jalan ronda-ronda kat area mana pun, nak stop or drop-by kata mana2 pun xder masalah! So we decide to drive again to Singapore! :)
Woodland Checkpoint
We drove from KL to Singapore lebeh kurang 3jam lebeh jer. Since dah beberapa kali masuk drive ke sana, so takder la isu sangat. Rasa-rasanya more than 8 times kot keluar masuk Singapore secara driving. Senang. Tak tahu cara, tanya je we all k...

So, we all drive masuk ikot Woodland. Macam biasala, kena Q but traffic tak terlampau heavy sangat la. After cop passport and check kastam..terus we drive masuk.
First destination, nak carik makan..lapar! So we decide nak makan sekitar Arab Street. Kat sini memang terkenal dengan kedai-kedai serta restoran makanan halal. Memang berlambak restoran kat sini! Since ni malam new year, so nak dapat parking, sikit punya susah. Kena round dua tiga kali, last2 we decide park kat bawah satu hotel kat situ. Cas parking dalam 2 SingDollar. Jangan lupa sediakan 'AutoPass' dan make sure balance cukup. We all awal2 lagik dah top up kat 7Eleven area tu.

GENTING HIGHLAND


Lavender Farm
Hmm..how to start? Since tak ada apa nak dibuat that weekend, so me and my family decide nak gi lepak naik Genting Highland. Mean x jauh or tak dekat sangat! Last we visit there about a few years ago kot. That time we went there with our relatives.

So, our journey to Genting Highland is about setengah jam jer kot, tak jauh mana from our home. We all bawak beg baju siap-siap kot-kot nak bermalam kat sana..

So hari tu kabus agak tebal, maybe sebab musim hujan or maybe sebab after hujan turun kot..so jalan pun agak kabur dek kabus. Jarak penglihatan lebih kurang 50 meter jer.

Sampai area before Awana, we decide untuk lepak2 kat area ladang strawberry. Before this memang x pernah stop pun area ni sebab terus naik sampai atas. 

So, area ni dah nak sama macam Cameron Highland dah. Banyak Strawberry Farm muncul area ni. Dulu memang tak ada. If nak gak, kena drive la gi Cameron :) Now tak payah susah-susah, kat Genting pun ada. Buahnya tak la besar sangat but ok laaaa...
Kat area ni pun ada Lavender Farm. So if nak masuk nak tengok lavender, ada bayaran sikit dikenakan, tak mahal pun. Tak silap 3 ringgit kot..lupa dah.

PREVIOUS HOT!