MOUNT IRAU - A Journey to Mossy Forest

Gunung Irau - merupakan gunung yang tertinggi di Cameron Highland, terletak bersebelahan dengan Gunung Brinchang. Mossy Forest merupakan laluan utama untuk ke puncak Irau. So, perjalanan bersama 2 lagi rakan karib bermula seawal 1 pagi dari Bukit Beruntung.
Jam 3 pagi, we all park our car di kawasan R&R Simpang Pulai dan rehat serta tidur untuk merehatkan badan. Jam 5 pagi, melalui exit Simpang Pulai, terus drive ke puncak Brinchang. Sempat melakukan sembahyang subuh masjid di Brinchang.

Jam 7 lebeh pagi, pick-up 4x4 yang awal-awal kami tempah, tiba untuk mengangkut we all ke Mossy Forest. Perjalanan mengambil masa lebih kurang dalam setengah jam untuk tiba. Pick-up 4x4 sarat dengan penumpang-penumpang lain yang turut sama ingin ke puncak!
Jam 8.30am - tiba di kaki gunung (Mossy Forest). Selepas melakukan sedikit senaman ringan untuk mengelakkan kecederaan, we all terus memasuki Mossy Forest dengan menaiki tangga yang telah disediakan sepanjang lebih kurang 100 meter.

Laluan sukar bermula sebaik sahaja memasuki penghujung tangga. Laluan agak licin serta becak. Agak berhati-hati dengan laluan selut yang agak tebal. Terdapat kesan-kesan kasut terbenam dilaluan selut - yang menunjukkan betapa dalamnya selut di kawasan tu!


Laluan di sepanjang jalan agak sukar dengan laluan banyak dihalang oleh akar-akar kayu yang agak besar serta batu yang agak licin. Pendakian hampir 45º melalui celahan batu agak sukar sekiranya tidak mempunyai stamina yang tinggi.

Penat lelah kami hilang sedikit apabila melalui kawasan rimbunan pokok-pokok rendang yang diselimuti oleh lumut yang tebal - terasa seolah-olah seperti kawasan penggambaran film Lord of the Rings!


We all tiba di Mini Irau (6,666 feet) agak lewat kerana masalah stamina :) - kawasan ini merupakan 'False Peak' yang berada dipertengahan perjalanan ke puncak. Ramai pendaki kelihatan berehat santai di sini sementara meneruskan pendakian. After rest selama 15 minutes, we all sambung kembali pendakian..sekali lagi terpaksa tempuh laluan payah serta sukar!

Umumnya, purata masa pendaki untuk tiba ke puncak Irai adalah selama 3 jam...namun we all take about more than 4 hours untuk sampai ke puncak akibat kepenatan!

Beberapa jam kemudian setelah melepasi pelbagai laluan trek yang sukar, selut, batu yang licin, akar-akar kayu yang besar dilereng gunung..akhirnya puncak Irau we all tawan.


Dipuncak Irau, ramai pendaki kelihatan melepaskan penat dengan makan dan minum, mengambil gambar, berborak santai sambil menikmati pemandangan puncak! We all turut makan dan minum untuk melepaskan lelah...and tidur sekejap akibat penat!

Selepas hampir 1 jam berada di puncak Irau, akhirnya we all start packing untuk turun balik. Walaupun perjalanan balik agak laju berbanding masa untuk mendaki naik, namun problem yang sama tetap datang ebrulang kali iaitu masalah stamina :) 

Laluan turun sama dengan laluan naik, bermakna laluan sukar terpaksa we all lalu sekali lagi.

We all selamat tiba di kaki gunung setelah hampir malam! Fuhhh...penat!

Ok...enjoy our video plak!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

6 comments

comments
Monday, July 21, 2014 delete

TEBING TINGGI BACKPACK
GUIDE SERVICE
ALL OVER CAMERON MOUNT
TRANS JERGING JASAR,PERDAH,BEREMBUN,IRAU ,SUKU,YELLOW,PASS ,YONG BELAR
ANDY 017-9997790

Reply
avatar
Thursday, August 14, 2014 delete

TEBING TINGGI BACKPACK
GUIDE SERVICE
ALL OVER CAMERON MOUNT
INCLUDE TRANS TITI N JERGING
ANDY 107-9997790

Reply
avatar
Wednesday, February 24, 2016 delete

TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
Mount Guider Service Licenced(TG6924)
Will Arrange:

-forestry permit
-police report
-nature guider
-emergency kit(basic)
-walkie talkie
-4x4 transport to trailhead

We base at Cameron Highland(Tanah Rata)

ANDY
017-9997790
whataps/sms/call

Reply
avatar
Sunday, February 26, 2017 delete

Hi dear, how can I contact you? I've a few question to ask.

Reply
avatar
Sunday, February 26, 2017 delete

hiii...you may add my FB pf course - https://www.facebook.com/wanfarhan

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!