NEW YEAR 2014 IN SINGAPORE!


OK..lets start the story. So, without any proper planning...again we decide untuk celebrate 2014 New Year kat Singapore. As usual..memang we all tak plan pun nak gi sana but benda ni tetiber jer, suddently je :)

As usual, if gi Singapore..memang we all suka drive. Sebab bley free bebas nak jalan-jalan ronda-ronda kat area mana pun, nak stop or drop-by kata mana2 pun xder masalah! So we decide to drive again to Singapore! :)
Woodland Checkpoint
We drove from KL to Singapore lebeh kurang 3jam lebeh jer. Since dah beberapa kali masuk drive ke sana, so takder la isu sangat. Rasa-rasanya more than 8 times kot keluar masuk Singapore secara driving. Senang. Tak tahu cara, tanya je we all k...

So, we all drive masuk ikot Woodland. Macam biasala, kena Q but traffic tak terlampau heavy sangat la. After cop passport and check kastam..terus we drive masuk.
First destination, nak carik makan..lapar! So we decide nak makan sekitar Arab Street. Kat sini memang terkenal dengan kedai-kedai serta restoran makanan halal. Memang berlambak restoran kat sini! Since ni malam new year, so nak dapat parking, sikit punya susah. Kena round dua tiga kali, last2 we decide park kat bawah satu hotel kat situ. Cas parking dalam 2 SingDollar. Jangan lupa sediakan 'AutoPass' dan make sure balance cukup. We all awal2 lagik dah top up kat 7Eleven area tu.


We all makan murtabak Singapore kat well-known restoran kat sini - Zam Zam Restaurant. Memang kat sini penuh giler umat manusia! sabar jer la nak tunggu dorang amik order. Then kena sabar lagi nak tunggu makanan sampai :) So, we all order nasik beriyani ayam ngan famous Murtabak Singapore. Memang sgt kenyang sebab murtabak dia size gajah! Nasik beriyani pun bleh tahan sedap gak, ayamnya besar!







After makan, terus we drive ke area Marina Bay untuk tengok persembahan bunga api sempena new year. As aspected, memang agak jem kat area tu. So we decide utk parking kat bawah Esplanade Singapore. Kebetulan memang lalu jalan tu pun, so terus masuk parking je laaaa..senang dan dekat!

So area Esplanade and Marina Bay malam tahun baru memang cukup sesak ngan manusia. We decide amik port view kat luar Esplanade..riverside. View tu cukup cantik, memang menghadap Marina Bay Sand. Baca kat info, memang dorang akan tembak bunga api kat area Marina Bay Sand tu la.. so memang port terbaik walaupun sedikit ketat kerana ramai manusia! After taruk tripod and standby camera, so we all tunggu je la countdown.

Tepat jam 12tengah malam, suasana sekitar Esplanade makin havoc. Semua countdown sama-sama start from ten to one! Then....yang ditunggu-tunggu muncul, persembahan bunga api selama 15minutes kot. Memang Awesome!





After show, we all lepak2 sambil minum kat area2 riverside. Nak kluar, memang tengah jem teruk. At last dapat gak we all drive keluar from Marina Bay, masa tu dah almost 3am!

We all sampai hotel at 5am...after jem bagai... Baling tubuh atas tilam dan  terus pengsan! Paling penat but sngat puas hati :)

Lain2 tempat yang we all singgah tu biasa2 je la..bleh baca kt my write-up yang sebelum2 ni like universal studio, hardrock..bugis street...etc etc...

Fireworks Video:

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!