PENANG - A Great Family Retreat


After a year tak gathering, at last whole family gather gak after my lil brother plan it well. So this year, we decided to gather in Penang. Why? Becoz memang Penang tempat favourite kitaorang kot. Last we gathered here rasanya in 2011 when our arwah mama still ada. So i think tu last time we went here..and those memories still remain walaupun now without her :( .....

Lets continue with the story. So i decide to go one day earlier to avoid massive traffic jam during Chinese New Year. So awal sehari meaning my family  kena lepak kat one of my sister in law's house somewhere around Penang. Tolak malam kot at 11pm, after a few hours drive without any traffic congested...at last we all sampai gak kat umah my adik ipar tu around 2am... terus pengsan!

So, early in the morning keesokan harinya..my family terus drive masuk Penang. Suddently my wife terpikir plak untuk jalan-jalan area yang ada famous street art tu. Without any futher delay, terus set GPS untuk ke area tu.

After few minutes pening kepala pusing-pusing kereta, then akhirnya ternampak segerombolan manusia tengah dok bergambar and dalam kepala, thats it! Agaknya ni la tempat art street tuh! Terus parking kat designated parking area tu and jalan kaki.



















As aspected, memang ramai kot yang tengah Q untuk bergambar kat kawasan street art ni...termasukla a few foreigners yang nampaknya kagum ngan art yang ada kat dinding tu. So we all pun Q la sekali. Withaout malu, my family terus snap snap after giliran sampai..hehehe..watper nak malu-malu dok...anak sulong  jer nampak malu2 kucing..adessss

Lukisan dinding kat area ni memang banyak but kenala rajin berjalan kaki kesana-kesini sebab kedudukan mural yang pelbagai tu agak bersepah di celah-celah lorong. So kena la pandai carik. Lagi bagus if bley dapatkan map pasal art street ni kat area sewa bicycle. Berpeluh gak la sebab kena banyak jalan kaki. Tu pun tak semua yang we all jumpa and snap.



After get a call from my brothers, then we meet up area Miami Beach untuk lunch. Biasala, my lovely ayah kena makan on time. So do i. Lepak makan-makan area ni sangatla relax and cool sebab warung area ni betul2 sebelah pantai - kira seaside gak la..xderla bosan sgt sambil makan bley gak cuci mata tgk view laut. Habis je makan - terus check in letak barang2, bags and rest!

Petang tu we all just rest our body kat pool area je sambil layan kids main ngan all cousins dorang.







Malam as usual, lepak kat street hawkers la area Batu Feringgi. Walaupun time ni cuti Raya Cina but kedai-kedai still bukak macam biasa...jem pun macam biasa!

Esoknya we all lepak makan aiskrim bagai kat satu shopping mall sambil ronda2 area Padang Kota. Yang geng2 pompuan semua sibuk shopping kasut bagai.  Perot dah lapar, so we all traight tuju kat area food court Padang Kota tuu.. Haaa..kat sini menang we all kena sembelih! Harga air je dah dekat 40 hinggit! Blom masuk lagi segala nasik, rojak, pesembuq bagai..rasa dekat seratus lebeh kot. Memang mahal dan cekik darah area nih...! So if dok jalan jalan area Padang Kota tu, jangan la dok menggatai nak makan kat sini okesss...MAHAL!

Plan nak naik Bukit Bendera but after sampai sana, tuuu diaaaa...berjuta umat dok tengah beratuq panjang sampai ke jalanraya! So..we cancel the plan...balik tido lagi bagus...

Petang me and my wife luangkan masa lepak santai kat Hard Rock Cafe..pekena jus sedas dua sambil belek2 baju kat Rock Shop.

Malamnya my brother decide nak gi pekena nasik beriyani kat area Georgetown - Kapitan Restoran. Memang restoran ni agak terkenal. And sampai2 jer...memang penuh manusia dok tgh makan kat sini. So biler dah berjuta orang tuh, memang lambat laaaa makanan nak sampai. Servis rate memang hancussss! Tanya pasal sudu pun dorang malas nak jawab! Makanan sedap tapi servis memang out...FAIL! If jenis yang kurang sabar, memang takyah la kot nak datang makan kat sini - wat tambah naik angin jerkkk... After makan terus balik...Zzzzzz

Sok pagi..bangun then breakfast - terus gi balik ke Bukit Bendera. Sebabnya ayah still x pernah naik atas sana. We all pun last naik pun masa train dia yang lama dulu, yang tukar station kat tengah-tengah. Since skarang dah tukar new electric train, nak gak la rasa :)







After Q about 30 minutes, then we all boarding masuk train. Perghhh..memang train baru ni agak laju! Memang gayat biler tengok view kat luar! So dok dediam sudehhh..

Sampai kat atas Bukit Bendera, macam biasala...sessi bergambar... Then masing2 layan anak masing-masing. Me and my family sewa buggy kat atas tu, dorang bawak pusing area rumah rumah peninggalan zaman British. Adalah dalam sejam kot dengans sewa RM30 jerkk..puashati gak la sebab if nak jalan kaki kawasan berbukit, memang lenguhhh lerr..

After that, we all terus balik dan bawa haluan masing-masing. Ada yang balik KL, ada yang terus balik KB and me ...singgah tidoq loq staq semalam..penat kot.. :)

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!