SINGAPORE - WEEKEND DRIVE

Merlion Park

Who said nak drive from KL to Singapore jauh? We manage to drive from KL to Singapore in less than 4 hours :)

Ok..last week, me and my colleagues decide untuk ke Singapore. So as usual, i la akan jadi guided free. Memandangkan dorang punya kereta, i mean my colleagues yang blom pernah lagi drive masuk ke Singapore, so we decide to drive his car.

So we gerak ke Singapore tengahari. After a few jammed kat area Seremban PLUS akibat ada eksiden kerana jalan basah, akhirnya we manage to reach Johor Bharu around 3.30PM.

After rest a few hours dan makan-makan kat mamak restaurant, we drive masuk JB town dulu untuk convert some Ringgit Malaysia money to Singapore Dollars. Oh my...memang banyak different current exchange nih...so  bedal je.

After got our a few bucks of Singapore Dollars, terus we drive masuk ke Singapore melalui jalan yang selalu i ikut - Sultan Iskandar CIQ Complex (Tambak Johor).

OK - not as usual yg sebelum-sebelum ni, kali ni trafic agak jem. Tak tahu la kenapa, normally takder la jem panjang macam ni...so sabar jer la inside our car.

Woodland Checkpoint

After 20 minutes, baru we all lepas Malaysia punya imegresen passport check. Then we all terus drive melalui Tambak Johor untuk ke sempadan masuk Singapore plak.

As usual, masuk je area Woodland Checkpoint...terus hulur passport sekali dengan arrival form untuk di cop oleh Imegresen Singapore. It takes about 5 minutes je. Kali ni their staffs are very polite and friendly..siap borak2 lagi ngan we all.

So, as this is first time my fren tu bawak kereta dia masuk Singapore, so after cop passport...we all stop untuk register his car dulu. Sediakan geran, in case dorang tanya. Tapi selalunya dorang tak tanya pun.

Untuk register kereta masuk Singapore, kena isi borang kat satu ofis after cop passport (lupa dah apa nama) Then we need to pay SG10.00 untuk dapatkan card AutoPass.  Autopass ni adalah card pelbagai guna. Juga untuk digunakan semasa nak park dalam Singapore. Dlm card ni ada info pasal kereta kita...biler last road tax mati, nama owner...etc etc. So dalam card ni ada balance SG4.00 jer.

So after siap register kereta kawan ni, terus we all drive masuk Singapore. First thing, kena carik 7-Eleven untuk top-up AutoPass card ni...ni penting! Kang xder kredit plak untuk bayar parking :)
After jumpa 7E, terus we all top up dalam SG20.00...cukupla untuk sehari guna..

Then we drive our car ronda-ronda Singapore...follow GPS..lau xder GPS, memang sesat la :)
Esplanade

Marina Bay
First place, as a tour guide yang tak berbayar...i bawak dorang ronda-ronda area Esplanade Singapore, then area Marina Bay...then Merlion Park.. Berpeluh-peluh we all shoot gambar sebab masing-masing minat dgn bab-bab photography nih...

Esplanade



Public Concert



After habis area tu..terus bawak dorang round Gardens by The Bay yang environmentnya ala-ala filem Avatar tu... (refer video..) So orang tersangat la ramai kat sini, maklumla...malam minggu. Pun sampai berpeluh menekan shutter camera time kat sini.

Gardens by The Bay
Then we all lepak makan area Bugis Street. Ingat nak terus ke Arab Street but rasa-rasanya kat area tu agak susah nak carik parking, especially malam minggu...dulu dah kena dah, jenuh berpusing area tu sbb nak carik park...phewwww..


KLIA 2 - OPEN DAY


On April 27, sempatla gak drop-by kat KLIA 2 sempena Open Day dorang.

So, first impression...wow..so BIG! Memang jauhla beza dengan LCCT dulu. So jarak nak ke KLIA 2 ni sama je macam nk ke KLIA ... satu jalan je. Cuma before sampai KLIA, ada satu simpang ke kiri dengan signage KLIA2 terletak betul-betul di simpang masuk tu, so takderla sesat :)

Nak parking kat sini, xder masalah...semua berbumbung, tak macam LCCT yang mana kita kena park kereta kita bawah terik matahari. Kat sini dorang pakai system tiket berkupon. Nak tahu berapa harga parking, kenala check kat web KLIA2 sebab masa we all singgah sini, semua parking adalah FREE.




Airport KLIA2 ni dibina dengan concept shopping in the airport, maknanya memang banyak la kedai-kedai barangan serta cafe-cafe yang top-top ada kat sini samada kat main terminal ataupun kat satelite terminal, wat keluar duit jer.

Yang bestnya, sempat merasa naik Skybridge yang mana ianya pertama di dunia! Meaning untuk ke pelepasan antarabangsa, kita akan melalui Skybridge ni...mean kat bawah ada kapalterbang lalang.


Dont forget, KLIA2 juga merupakan terminal tambang murah yang terbesar di dunia!

Antara Airliner yang beroperasi di sini adalah - Air Asia, Air Asia X, Lion Air, Zest Airways, Cebu Pacific, Tiger Air, Malindo Air


So, selain berkereta sendiri, kita juga bleh ke sini dengan menaiki ERL, Bus dan juga lain-lain pengangkutan awam.

TIPS TIKET MURAH


Okey...based dari pengalaman sendiri serta pengalaman dari member-member yang lain dan dari serba-sedikit pembacaan di internet, mostly bley je kalau korang nak dapatkan tiket murah untuk korang fly. 


Antara beberapa cara yang selalu backpacker travellers buat ialah:

1. Book Awal!!
Korang kena booked fly tiket korang kat least 21hari lebeh awal dari date korang nak terbang. Kalau esok korang dah nak fly, arini baru nak terhegeh-hegeh beli...mau cecah 12 juta ringgit tiket korang tuhhhh...hehhee. Kebanyakan Airlines company dah set system komputer dorang untuk grab seberapa banyak sales yang mungkin. Dan di dalam booking system tu ,dah diset kuota-kuota tertentu yang membolehkan korang beli tiket dengan harga yang super murah! Maybe system dah set dari KL ke London, hanya 20 passengers terawal yang dapat booking dengan harga yang murah, lagi 200 passengers dapat harga medium dan standard. Manakala yang balance-balance tu, kompem harga yang mahal sampai tak masuk akal. Pendek kata, system memang akan set harga tiket berdasarkan margin yang dorang nak semasa dorang fly dari KL ke London. Ada paham? Kalau tak paham...susah la nak explain lagi...hehehhe

Book terlalu awal pun xleh jugak sbb nanti korang akan terlepas sales offer dari airlines company. Booked terlampau lambat pun, bala jugak...mau ribu riban harga tiket tu.

2. Selasa & Rabu Terbaikkkkk...
Selasa dan Rabu merupakan salah satu hari yang terbaik untuk korang beli tiket flight. Most of airlines company selalunya akan set system reservation dorang pada hari Selasa 7pm GMT. Ini kerana dorang tahu yang mostly/kebanyakan passengers akan hanya ada masa booked tiket pada hari minggu! Statistic memang terbukti yang most of us hanya akan belek2 harga tiket mostly pada hari Jumaat, Sabtu or Ahad. 

So this airlines company kebanyakkannya akan update system reservation dorang pada hari yang paling slowwwww activiti passenggers book iaitu pada hari Selasa or Rabu! Yeahhh...ingat tu sedara sedari sekalian...

3. Fly Day!
Cer korang cuba book tiket untuk fly hari Selasa or Rabu. Kebanyakkan dari airlines company memang akan set dua hari ni sebagai 'less busy day'. System kurang bz dan airport pun selalunya kurang bz pada dua hari ni. Cer try perati...

Jumaat dan Ahad adalah hari yang paling bz samada di Airport ataupun di system reservation tickets! Kebanyakkan travellers yang kerjanya travel mengatakan dua hari ni merupakan hari yang paling mahallll untuk terbang! Kecualilah korang dah dapat tiket murah semasa ada jualan discount....kan kann... So, kalau bleh..elakkan book and fly hari Jumaat or Ahad! Tak percaya? Cer gi tengok sendiri kat KLIA1 or KLIA2 masa hari Jumaat or Ahad...penuh bebbb...tu blom kira bangla-bangla yang sama sebokkk baru landed kat Malaysia! Muahahah...

4. International Flight
Most airlines company akan taruk Best Deal 11-12 minggu awal untuk penerbangan antarabangsa dorang. Kena rajin check dalam tempoh ni...tak caya try la checkkk nooo...

One more, try book tiket ke airport-airport kecik yang berhampiran dgn lokasi yang korang nak fly tu. Contohnya kalau korang nk ke London, sure ramai dr korang akan select Heathrow Airport. Haaa...cer try landing kat airport2 yg dekat Heathrow, contohnya landing kat Manchester ke apa ke... pastu dr Manchester, naiklah train ke London....sure lagik murah! X caya? Cer tryyyyy...

5. Buang Cookies!
Ok..yang ni ramai tak tahu. Sila buang Internet Browser Cookies kat computer/laptop/handphone korang sekiranya korang dah pun visit airlines reservation punya web last 30 days before. Sebab  system reservation airlines ni, dorang akan andaikan korang dah tengok website tu berulang kali, maka dorang akan set yang korang memang berminat. So system akan set harga tu samaaa je walaupun korang check berulang kali! Harga lagi naik lagi adaaaa kannn?? So guys, amalkan petua delete cookies kat internet browser korang tu hokessssss... Tak tahu cara nak delete cookies?? Adesss...sila tanya encik google bin bing...

6. Compare Harga
Jangan malas-malas untuk google harga tiket yang korang nak tu kat pelbagai website lain. Jangan hanya tertumpu kat satu website jerkk. Use travel search engine untuk korang bandingkan harga-harga tiket. Memang korang akan suprise biler dah jumpa ada lagi harga tiket yang murah walaupun dari same airlines company. Gunakan power of search engine okessssss...

Maybe korang bleh gunakan travel search engine macam yang kerap aku gunakan semasa proses ticket hunting :

3. Momondo - http://www.momondo.com

PREVIOUS HOT!