SINGAPORE - WEEKEND DRIVE

Merlion Park

Who said nak drive from KL to Singapore jauh? We manage to drive from KL to Singapore in less than 4 hours :)

Ok..last week, me and my colleagues decide untuk ke Singapore. So as usual, i la akan jadi guided free. Memandangkan dorang punya kereta, i mean my colleagues yang blom pernah lagi drive masuk ke Singapore, so we decide to drive his car.

So we gerak ke Singapore tengahari. After a few jammed kat area Seremban PLUS akibat ada eksiden kerana jalan basah, akhirnya we manage to reach Johor Bharu around 3.30PM.

After rest a few hours dan makan-makan kat mamak restaurant, we drive masuk JB town dulu untuk convert some Ringgit Malaysia money to Singapore Dollars. Oh my...memang banyak different current exchange nih...so  bedal je.

After got our a few bucks of Singapore Dollars, terus we drive masuk ke Singapore melalui jalan yang selalu i ikut - Sultan Iskandar CIQ Complex (Tambak Johor).

OK - not as usual yg sebelum-sebelum ni, kali ni trafic agak jem. Tak tahu la kenapa, normally takder la jem panjang macam ni...so sabar jer la inside our car.

Woodland Checkpoint

After 20 minutes, baru we all lepas Malaysia punya imegresen passport check. Then we all terus drive melalui Tambak Johor untuk ke sempadan masuk Singapore plak.

As usual, masuk je area Woodland Checkpoint...terus hulur passport sekali dengan arrival form untuk di cop oleh Imegresen Singapore. It takes about 5 minutes je. Kali ni their staffs are very polite and friendly..siap borak2 lagi ngan we all.

So, as this is first time my fren tu bawak kereta dia masuk Singapore, so after cop passport...we all stop untuk register his car dulu. Sediakan geran, in case dorang tanya. Tapi selalunya dorang tak tanya pun.

Untuk register kereta masuk Singapore, kena isi borang kat satu ofis after cop passport (lupa dah apa nama) Then we need to pay SG10.00 untuk dapatkan card AutoPass.  Autopass ni adalah card pelbagai guna. Juga untuk digunakan semasa nak park dalam Singapore. Dlm card ni ada info pasal kereta kita...biler last road tax mati, nama owner...etc etc. So dalam card ni ada balance SG4.00 jer.

So after siap register kereta kawan ni, terus we all drive masuk Singapore. First thing, kena carik 7-Eleven untuk top-up AutoPass card ni...ni penting! Kang xder kredit plak untuk bayar parking :)
After jumpa 7E, terus we all top up dalam SG20.00...cukupla untuk sehari guna..

Then we drive our car ronda-ronda Singapore...follow GPS..lau xder GPS, memang sesat la :)
Esplanade

Marina Bay
First place, as a tour guide yang tak berbayar...i bawak dorang ronda-ronda area Esplanade Singapore, then area Marina Bay...then Merlion Park.. Berpeluh-peluh we all shoot gambar sebab masing-masing minat dgn bab-bab photography nih...

Esplanade



Public Concert



After habis area tu..terus bawak dorang round Gardens by The Bay yang environmentnya ala-ala filem Avatar tu... (refer video..) So orang tersangat la ramai kat sini, maklumla...malam minggu. Pun sampai berpeluh menekan shutter camera time kat sini.

Gardens by The Bay
Then we all lepak makan area Bugis Street. Ingat nak terus ke Arab Street but rasa-rasanya kat area tu agak susah nak carik parking, especially malam minggu...dulu dah kena dah, jenuh berpusing area tu sbb nak carik park...phewwww..





After lepak rest and makan...we all decide drive ke Jalan Ampas..tempat dimana kawasan ni agak glemer semasa kegemilangan filem-filem melayu dulu. So we all lepak area ni about sejam kot..lepak2 sambil borak sambil tekan shutter camera.


Then again, we drive pusing satu Singapore..ronda2 area Orchard Road...etc etc etc...

So next time saper nak follow, okey jerrr.. dah hafal dah jalan-jalan area tu...erkkk.. :)

OK...enjoy my video:

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
Anonymous
Saturday, May 17, 2014 delete

Nice photo and nice timelapse video sir! is it difficult to enter singapore with our own car? what document that we need to prepare?

TJ

Reply
avatar
Wednesday, June 25, 2014 delete

Hi..you need to read my pass entry sir :)

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!