TIPS TIKET MURAH


Okey...based dari pengalaman sendiri serta pengalaman dari member-member yang lain dan dari serba-sedikit pembacaan di internet, mostly bley je kalau korang nak dapatkan tiket murah untuk korang fly. 


Antara beberapa cara yang selalu backpacker travellers buat ialah:

1. Book Awal!!
Korang kena booked fly tiket korang kat least 21hari lebeh awal dari date korang nak terbang. Kalau esok korang dah nak fly, arini baru nak terhegeh-hegeh beli...mau cecah 12 juta ringgit tiket korang tuhhhh...hehhee. Kebanyakan Airlines company dah set system komputer dorang untuk grab seberapa banyak sales yang mungkin. Dan di dalam booking system tu ,dah diset kuota-kuota tertentu yang membolehkan korang beli tiket dengan harga yang super murah! Maybe system dah set dari KL ke London, hanya 20 passengers terawal yang dapat booking dengan harga yang murah, lagi 200 passengers dapat harga medium dan standard. Manakala yang balance-balance tu, kompem harga yang mahal sampai tak masuk akal. Pendek kata, system memang akan set harga tiket berdasarkan margin yang dorang nak semasa dorang fly dari KL ke London. Ada paham? Kalau tak paham...susah la nak explain lagi...hehehhe

Book terlalu awal pun xleh jugak sbb nanti korang akan terlepas sales offer dari airlines company. Booked terlampau lambat pun, bala jugak...mau ribu riban harga tiket tu.

2. Selasa & Rabu Terbaikkkkk...
Selasa dan Rabu merupakan salah satu hari yang terbaik untuk korang beli tiket flight. Most of airlines company selalunya akan set system reservation dorang pada hari Selasa 7pm GMT. Ini kerana dorang tahu yang mostly/kebanyakan passengers akan hanya ada masa booked tiket pada hari minggu! Statistic memang terbukti yang most of us hanya akan belek2 harga tiket mostly pada hari Jumaat, Sabtu or Ahad. 

So this airlines company kebanyakkannya akan update system reservation dorang pada hari yang paling slowwwww activiti passenggers book iaitu pada hari Selasa or Rabu! Yeahhh...ingat tu sedara sedari sekalian...

3. Fly Day!
Cer korang cuba book tiket untuk fly hari Selasa or Rabu. Kebanyakkan dari airlines company memang akan set dua hari ni sebagai 'less busy day'. System kurang bz dan airport pun selalunya kurang bz pada dua hari ni. Cer try perati...

Jumaat dan Ahad adalah hari yang paling bz samada di Airport ataupun di system reservation tickets! Kebanyakkan travellers yang kerjanya travel mengatakan dua hari ni merupakan hari yang paling mahallll untuk terbang! Kecualilah korang dah dapat tiket murah semasa ada jualan discount....kan kann... So, kalau bleh..elakkan book and fly hari Jumaat or Ahad! Tak percaya? Cer gi tengok sendiri kat KLIA1 or KLIA2 masa hari Jumaat or Ahad...penuh bebbb...tu blom kira bangla-bangla yang sama sebokkk baru landed kat Malaysia! Muahahah...

4. International Flight
Most airlines company akan taruk Best Deal 11-12 minggu awal untuk penerbangan antarabangsa dorang. Kena rajin check dalam tempoh ni...tak caya try la checkkk nooo...

One more, try book tiket ke airport-airport kecik yang berhampiran dgn lokasi yang korang nak fly tu. Contohnya kalau korang nk ke London, sure ramai dr korang akan select Heathrow Airport. Haaa...cer try landing kat airport2 yg dekat Heathrow, contohnya landing kat Manchester ke apa ke... pastu dr Manchester, naiklah train ke London....sure lagik murah! X caya? Cer tryyyyy...

5. Buang Cookies!
Ok..yang ni ramai tak tahu. Sila buang Internet Browser Cookies kat computer/laptop/handphone korang sekiranya korang dah pun visit airlines reservation punya web last 30 days before. Sebab  system reservation airlines ni, dorang akan andaikan korang dah tengok website tu berulang kali, maka dorang akan set yang korang memang berminat. So system akan set harga tu samaaa je walaupun korang check berulang kali! Harga lagi naik lagi adaaaa kannn?? So guys, amalkan petua delete cookies kat internet browser korang tu hokessssss... Tak tahu cara nak delete cookies?? Adesss...sila tanya encik google bin bing...

6. Compare Harga
Jangan malas-malas untuk google harga tiket yang korang nak tu kat pelbagai website lain. Jangan hanya tertumpu kat satu website jerkk. Use travel search engine untuk korang bandingkan harga-harga tiket. Memang korang akan suprise biler dah jumpa ada lagi harga tiket yang murah walaupun dari same airlines company. Gunakan power of search engine okessssss...

Maybe korang bleh gunakan travel search engine macam yang kerap aku gunakan semasa proses ticket hunting :

3. Momondo - http://www.momondo.com


So abe-abe dan kakok kakok, pokcik dan mokcik...adik comey, sila rajinkan diri untuk cari seberapa murah flight tiket berdasarkan fakta-fakta kat atas tu. Baca je tak guna, cer try research okessss...

So jom jadik CHEAP TICKET HUNTERS!!



TIPS JIMAT: Haaa..slain tu, kalau dah plan nak gi jejalan oversea..jangan lupa untuk sewa Pocket WiFi ni..book kat Malaysia, amik kat Malaysia terus. Sampai je oversea, ON je then terus bleh guna! Mudah, murah serta efisyen....bley share ramai-ramai WiFi signal tu hokeyyy...jimatttt!!



Happy Travelling! XOXO... !


Nak share post ni? silakannn...psss jgn lupa taruk credit sket..hehehe...muahhh!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

11 comments

comments
Monday, April 04, 2016 delete

wahhhh...thanks bro pasal share benda alah ni, sure tak ramai yang tahu termasukla aku...hahah...thanks! Nak share laaa...

Reply
avatar
Tuesday, April 05, 2016 delete

Terbaik bro..Tq info yg berguna

Reply
avatar
Tuesday, April 05, 2016 delete

Nice tip untuk yang suka hunting tiket murah. Selain wajib subscribe syarikat airline supaya tidak terlepas dari promotion.

Reply
avatar
Saturday, January 07, 2017 delete

Mohon copy masuk blog saya, http://www.cokotak.com/2017/01/trik-beli-tiket-flight-murah.html

Reply
avatar
Thursday, January 19, 2017 delete

Nak tanya, kalau beli tiket direct kat laman web airline company lagi mahal ke? Cth terus bukak AirAsia pny website?tq

Reply
avatar
Thursday, January 19, 2017 delete

Ikha, harga sama actually but kena booked masa off-season, jgn booked date time any holidays and do not book flight hari jumaat, sabtu or ahad. Selasa is the cheapest price!

Reply
avatar
Friday, July 14, 2017 delete

Terima kasih.. info yg baik utk tiket ktbg murah

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!