BROGA HILL - A MORNING HIKE


Puncak Broga 6.30AM





Last weekend - on Sunday, me and i of my colleuges decide untuk do some morning hiking at Broga Hill. Ini second time panjat, first attempt dulu dah berjaya bawak my whole family 6pax, paling kecik umur 3 years old :) . So we decide nak start panjat at 5am - katanya thats the best time untuk ngam ngam sampai puncak Broga untuk feel Sunrise.

So..we all bergerak dari Kuala Lumpur ke Broga dalam jam 4am. Bawak kereta agak slow sebab no traffic at all during this time, lengang je. Untuk ke sana, we all lalu jalan Cheras, then Kajang then baru sampai Semenyih. Broga ni merupakan sebuah pekan kecik, dan terletak di Semenyih di jajahan Hulu Langat. Jaraknya lebih kurang 50KM dari Kuala Lumpur.

Drive ke sana taklah payah sangat actually, hanya follow signboard Semenyih..then di sana, akan terdapat signboard Broga. Pastikan anda lalu University of Nottingham, if x jumpa..maknanya anda silap laluan!

After 35 minutes drive, we all sampai ke kawasan ladang kelapa sawit. So anda akan perasan selalunya akan terdapat banyak kereta yang park kat area ni. Untuk keselamatan, we all just park je la our car kat dalam ladang kelapa sawit tu - bayaran RM2.00 akan dikenakan. Untuk yang kedekut, bley jer park kat tepi tepi jalan :)

Kereta agak banyak walaupun sekarang baru jam 4.40pagi. Memang dasyat orang2 Malaysia ni bila beriadah. Pagi-pagi pun dah meriah and nampak macam pesta!

So after we park, we do some minor exercise and streching, manala tau krem plak sbb faktor usia..hehehe. Sedang we all strectching, tetiba hujan gerimis..memang sejuk! Then we all test head-lamp semua, check minuman and makanan. Oh lupa, sila lah bawah lampu or torchlight sebab kat sini memang sangat gelap pada jam 4am nih. Walaubagaimanapun, ada gak orang yang jual torchlight sebelum start laluan mendaki, maybe agak mahal la kot. For me, better beli lampu yang bleh taruk kat kepala, so kita bley concentrate kat laluan jalan.

Set up camera


























We all start daki jam 4.00am. Jalan menerusi celah-celah ladang kelapa sawit sejauh 200meter kot sebelum berjumpa dengan laluan mendaki. Laluan mendaki agak senang bagi yang biasa tapi agak mengah la kot bagi yang kurang biasa. Laluannya agak berbatu dan berpasir. So kenalah pakai the right shoe untuk ke sini. Jangan hentam kromo je, kang kasut tu tak grip..tergelincir plak.

6am Puncak Broga
We all berjalan dalam gelap dengan laluan yang berbatu kecik and berpasir dengan sedikit hujan gerimis. Sesekali berhenti sebab nak record video and amik gambar. Apabila hampir ke puncak, kita bleh tengok pemandangan manusia yang tengah mendaki dari atas - nampak beratus ratus kerlipan lampu bergerak-gerak dalam gelap, sangat cantik! Bagi yang mengah tu, bley jer berhenti amik nafas kat mana-mana but make sure tak halang laluan orang lain yang tengah mendaki.

Sunrise at Puncak Broga

We all sampai puncak sejam selepas tu. Terus set camera, then do some video shooting. Agak sejuk dan berangin di puncak. Oleh kerana hujan, maka gagallah misi untuk amik video timelapse matahari naik! Alahai... So we all just shoot gambar dan video biasa2 je la.

6.10am - Puncak Broga


6.20am - Puncak Broga

We all spend masa 1 jam lebih kat atas, sangat ramai orang di puncak. Tu pun masih ada lagi yang tengah mendaki. Memang meriah! We all turun dari puncak Broga lebih kurang jam 8am sebab perut dah lapar!




7am - Puncak Broga
So, laluan turun pun sama macam laluan mendaki tadi, namun kali ni kena agak berhati-hati takut tergelincir. Laluan turun agak berpasir dan licin. So pelan-pelan turun sudahhhh...



We all sampai balik ke bawah after 20 minutes, laju sket la dari masa memanjat tadik :)

Balik-balik umah, terus makan and pitam...penat..heheheh...

Watch Video

 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
Anonymous
Tuesday, August 26, 2014 delete

salam.. bro naik atas jam 4 pagi ke? selalunya berapa lama nak kena hike sebelum sampai puncak? gambar-gambar bro cantik!

Mia Seremban

Reply
avatar
Wednesday, August 27, 2014 delete

SALAM...Thanks puji gambar...erkk. Actually we all sampai area tu kul 4am but start hijing kul 4lebeh. Tak lama pun if hike straight to top - lebeh kurang sejam la kot. Tapi cam we all, mmg kerap stop sana sini sbb nak amik gambar la, video la... pitam

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!