PINE TREE TRAIL - A MORNING HIKE!

Pine Tree Trail, Fraser Hill. Hmmm..again last minute plan. Ohh..plan hiking ni pun sebab nak celebrate Merdeka Day kat puncak. Kononya nak kibar bendera la kan. Nasib baik ada lagi bendera Malaysia yang disimpan, last guna masa tengok bola time Malaysia lawan:)

Merdeka! Merdeka! Merdeka!























Start my car at 5am in the morning then terus ke Rawang untuk pick-up my buddies.

We start our journey at 5.30am from Rawang. Drive pagi-pagi buta amatlah panik and kena be carefull sepanjang masa. Perjalanan ke Fraser Hill dari sini mengambil masa lebih kurang satu jam lebih la kot.

So, sepanjang perjalanan ke Fraser Hill melalui Kuala Kubu Bharu...jalan dipenuhi kabus yang amat tebal. Setibanya di Kuala Kubu Bharu, terus we all drive menuju Fraser Hill. Kali ini kabus semakin tebal,maklumlah baru jam 5 lebih pagi. So, drive kereta pun agak pelan kerana pandangan yang agak terhad.

Tiba di persimpangan naik ke Fraser (jalan sehala)  lebih kurang jam 6.30am. After take a few video shot, terus we drive naik atas. Dari simpang Fraser ke puncak ambik masa lebih kurang setengah jam la kot (8km). Jalan amatlah gelap serta permukaan jalan yang licin melambatkan lagi perjalanan we all.

After subuh di Masjid Fraser, we all terus drive carik location Pine Tree Trail. Jam 7 pagi, we all sampai ke permulaan masuk ke Pine Tree Trail. Tu pun after melilau carik dua-tiga round.

Pine Tree Trail Entrance

Pine Tree Trail Entrance

Selain Pine Tree Trail, terdapat banyak lagi laluan untuk sesiapa yang minat hiking ni. Ada Mager Trail, Abu Suradi Trail, Hemmant Trail, Bishop Trail, Maxwell Trail, Kimbersley Trail dan of coz Pine Tree Trail yang merupakan laluan yang paling meletihkan antara semua trail tersebut :)

So, we start hiking at 7.30am. Nak tahu mana nak masuk, senang je. Carik ada pintu gerbang yang ada tulis Pine Tree Trail. So..sebelum tu, we all park kereta di bahu jalan and lock streering siap2, manala tau kan...huhu

Apps on my iPhone

Pine Tree Trail ni jaraknya hanya 5.5km tapi perit la gak nak panjat. Ambik masa 3-4 jam untuk sampai ke puncak. Laluannya berbukit dan agak licin ketika hujan. So kasut yangs sesuai amatlah penting untuk elak dari terpeleot...hehehe..

Banyak pondok2 yang runtuh dan terbiar

Batang this tree kaler merah

Cuaca agak sejuk dengan keadaan yang berangin, suhu lebih kurang 18ºCelcius. Suhu agak dingin. So sesaper yang tak tahan sejuk, sila bawak windbreaker! Keras kejang plak kang!

Laluan permulaan agak senang, landai serta rilex. Laluan awal kebanyakkannya harus melalui ratusan  anak tangga. So, permulaan hiking, banyak menurun! Rilex...

Antara akar pokok yang agak besar, boleh berteduh bawah ni if hujan

Lauan mendaki


Sepanjang laluan pendakian, banyak kita dapat lihat flora and fauna yang pelik2. Jangan lupa keluarkan camera and snap! Banyak akar-akar kayu serta pokok-pokok tumbang yang melintang dilaluan, ni la punca penat! huh...

Setelah selesa dengan laluan menurun, now dah start laluan mendaki yang agak meletihkan bagi golongan amatur..huhu. Laluan xdela susah sangat but agak menegak serta terpaksa memanjat akar dan merangkak bawah pokok pokok besar yang tumbang!









Banyak gak la laluan yang terpaksa didaki dengan gunakan kudrat tenaga..huhuhu. So, after sejam mendaki, we all stop makan roti :)

After 15 minutes rest, we all sambung balik daki. Banyak la gak geng-geng lain yang pass-by we all. Nak wat camner, dorang tu semua pro... yg amatur-amatur ni, daki pelan-pelan sudehhh..





So after 3jam lebeh mendaki, sampaila ke tempat rare. Didepan we all terdapat batu batan gunung hampir 100 meter dan tegaknya lebeh kurang 75º. Mean kena la panjat!



So after 4jam lebih, we all sampai ke puncak! Rest kat atas lebeh kurang sejam. Snap gambar bagai.




Semasa turun, situasi pun agak sama. Ada laluan menaik dan ada laluan menurun. Naik bukit, turun bukit! Ohh..hujan pun turun ketika we all turun bukit, so laluan agak licin tapi adventure! Nasib baik tak tergolek dog!

Sepanjang turun ni, we all banyak stop sebab nak snap gambar la, video la...melepak la..isap rokok laa... :)

























We all sampai ke point keluar lebeh kurang jam 6pm dan keadaan kat sini dah almost nak gelap.
So..pada yang nak plan daki kat sini, camtulah ceritanya. Ohh..ada video kat bawah ni :)


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!