HIKING MISTAKE!

Ok...since aku pun sangat minat dengan aktiviti hiking dalam hutan ni (hiking tau, not climbing!), there are several mistakes yang selalu orang buat. Ni pun berdasarkan pengalaman sendiri la. Normally yang suka hiking ni terdiri dari jenis yang memang suka hiking and satu lagi jenis member hiking, dia follow. Tak kesahla dari kategori mana pun, but still ada yang tak aware pasal kesilapan-kesilapan kecik semasa aktiviti hiking.



Jom start!

Hiking Mistake #1
Cuaca! Alahai...sebelum keluar hiking tu, cubalah google-google cuaca tempat yang nak pergi hiking tu. If hujan, bawakla siap siap ponco ke apa ke. But if musim hujan tu, better takyahla kot nak gi hiking, nanti susah lau tergelicir ke, air sungai naik mendadak ke, tanah runtuh ke...

But if tetiber hujan lebat, kalau boleh...patah la balik, kensel jer trip tu..kot-kot hujan tu jenis tak berhenti plak, kang naya! So guys, better check location punya weather okesss..

Hiking Mistake #2
Emergency! Selalunya ramai yang amik mudah hal-hal emergency ni walaupun jarak hiking tu tak jauh sangat. So if terjadinya malapetaka, ada ke kit kecemasan? Manala tau, terlanggar duri ke, terseliuh ke.. And satu lagi, if emergency ter-stuck dalam hutan, ada bawak tak torchlight, rain gear, kompas, pisau lipat dan sumber api?? Selalunya dalam hutan, signal phone memang sangat jarang la kan. So apa langkah korang if ada emergency?


Hiking Mistake #3
Bagitau! Satu lagi yang kerap diabaikan ialah, korang tak bagitau keluarga or kawan terdekat if nak hiking ke mana-mana. Lau emergency, kan ke susah dorang nak carik. And jangan lupa bagitau biler nak start hiking and agak-agak berapa lama nak hiking. Kot la korang tersesat dalam hutan sampai seminggu, senang dorang nak report kat polis!


Hiking Mistake #4
Teamwork! Hahh..ni lagi satu. Selalunya yang hebat dan berstamina, akan terus jalan jauhhhh ke depan. Ditinggalkan kawan yang slow pase ni. So member yang slow ni makin lama makin jauh kebelakang! If ada emergency camner? So please guys...gi satu group, jalan in 1 group and balik pun in 1 group. Dont left your friend behind!



So maybe ada lagi few mistake, but tu laaa...apa-apa pun, please put in mind yang kita hiking sebab nak happy, and tak nak balik dengan benda-benda yang tak best..kan? Kan...? :)

Jom hiking jom!!!


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!