JOM BUKIT SAGA!

Walaaaa... rupanya Bukit Saga ni terletak tak sampai pun 1KM dari umah member aku. So apa lagi, terus we all plan sebab dia sendiri pun tak pernah cuba nak naik. Biasala, benda dekat memang takkan pergi punya! Hehehe..




























As plan, we all berjumpa area sana jam 8 pagi. And as usual, ada je umat yang datang lambat..hahhaha. So terpaksala we all tercongok tunggu.

After setengah jam tercongok, barula sorang lagi member ni sampai sambil sengeh-sengeh. Memang nak kena dia ni nehhh...huh.

So apa lagi, terus la mendaki. Baru 10 minit mendaki, masing-masing sibuk stop untuk beli tongkat mendaki. Ada sorang pakcik ni bukak kedai masa on the way panjat. Kira banyak gak la, bermacam tongkat dijual..ramai plak yang berhenti beli termasukla aku! Adehhh..

Then we all teruskan pendakian santai. First setengah jam memang santai habis. Semua laluan memanjat agak senang sebab ada tangga. Cuma penat nak melangkah je la. Lenguh kaki derrr!





























So tak sampai sejam, we all sampai ke first check point. Ada tempat rest yang lapang. Siap ada bangsal dan mini gym lagik! So we stop kejap kat area ni sambil berposing.





























Then after 10 minutes, we all teruskan pendakian untuk ke air terjun. Huh..kali ni agak mencabar, hutan pun makin lama makin tebal. Laluan pun dah kena panjat sana sini tapi takderla sukar sangat.
Please bawak air secukupnya okessss!

On the way naik, terserempak ngan geng-geng auntie...semua dah berumur tapi masih larat mendaki! Masing-masing mencungap, standardla sebab tengah memanjat, nanti turun nanti takderla penat cam masa nak naik!



































So after sejam lebih, we all sampai gak area air terjun. Memang ramai gila manusia!

Terus we all carik port, then terus bedal nasik lemak bungkus yang awal-awal pagi dah dibeli. Memang lapar beb... tak cukup rasanya sebungkus!



After makan dan lepak..akhirnya we all decide nak mandi kat area air terjun tu. Memang nampak lazat je air terjun tu! Tanpa bawak any baju spare, we all terus redah masuk air! Memang sejuk beb, memang puas hatiiii!


































So after 2 jam area air terjun, hari pun makin petang, so we decide untuk start turun. Laluan turun still ada jalan mendatar dan juga sedikit menegak. Layan jer laaa. Sedar tak sedar we all dah sampai bawah! Yeahhhhhaaaa!





Jom layan video plakkk :


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!