PASSPORT HILANG DURING TRAVEL?

Fuhh...berat kes ni if time travel oversea, tetiber passport hilang! Memang panic la if tak tahu cara nak solve. But if tahu cara, benda ni boleh jer disettle..



Ok..imagine tengah dok syok syok makan angin kat Bali ke, London ke, kat mana-mana ke, tetiber passport kita hilang. Misplace? Terjatuh? Dicuri? Kompem dada dup dap dup dap! Camner nak balik Malaysia if passport takder? Takkan nak terkandas kat sana...fuhhh gerunnyaaa...

Hurmm.. so if passport tetiber hilang, jangan over panik. Ada je caranya. So usah bimbang okes...

Step 1: REPORT POLIS
Haa..apa lagi, as usual...kalau apa sajer barang hilang, jangan pikir lama...terus jer carik balai polis yang berhampiran. Tak biasa ngan bumi asing? Apa susah??...tanya je laaaa.. Jangan bertangguh! Selain untuk report passport hilang, report polis ni jugakla yang bley membantu anda sekiranya passport anda yang hilang tu disalahguna oleh orang lain. Insurance company untuk travel pun slalunya akan mintak salinan report polis ni. So, if tau je passport korang hilang, terus report!

Amalkan menyimpan salinan photostat passport okey, senang if apa-apa jadik.

Step 2: KEDUTAAN MALAYSIA
After settle report polis, terus je carik pejabat Kedutaan Malaysia kat negara yang korang lawat tu. Selalunya kalau dibandar-bandar utama, tak la susah sangat cari pejabat kedutaan. If tempat yang korang lawat tu jauhhhhh ke ceruk-ceruk, meaning kenala patah balik ke bandar yang ada pejabat kedutaan!...

Amalkan menyimpan senarai nombor kecemasan serta alamat kedutaan di negara mana yang korang nak pergi. Save siap2 dalam buku or dalam handphone. Senang nanti!

Step 3: SIJIL PASSPORT SEMENTARA
Hurmm..sijil ni hanya dikeluarkan untuk semata-mata korang balik Malaysia je..its a one way ticket! Meaning dengan sijil sementara ni, korang bley la balik Malaysia. Ingat! sampai Malaysia kena apply balik passport yang hilang tu!

So untuk mendapatkan Sijil Passport Sementara ni, kenala kasik report polis tadik,dan juga apa-apa dokumen pengenalan diri yang lain. Then kedutaan akan memberi borang untuk diisi. Pas tu, dorang akan keluarkan sijil sementara tu... legaaaaa.. hehe..

So antara Pejabat Kedutaan Malaysia dinegara yang kerap dikunjungi pelancong Malaysia: -



LONDON:
Alamat: 
45-46 Belgrave Square
London SW1X 8QT
Telephone: +4420 7235 8033 (General)
+4420 7919 0251/236/210 (Consular)
+4420 7919 0263 / 230 (Immigration)
Fax: +4420 7235 5161 
Email: mwlondon@kln.gov.my
Waktu: Monday to Friday : 9:00 a.m. to 5:00 p.m. (General Office) Immigration Dept / Consular Office open 9.00am - 12.00pm. Collection 3.00pm - 4.00pm


TURKEY:
Address
: Mahatma Gandhi Caddesi,
No. 58, Gaziosmanpasa
Cankaya
06700
Ankara.
Telephone: +(90)312-4463547
+(90)312-4463548
Fax: +(90)312-4464130
Emailmwankara@kln.gov.my
Waktu: Monday- Friday 9.00 am -5.00 p.m


NETHERLAND:
Address
: Rustenburgweg 2
Zuid-Holland
2517 KE
The Hague.
Telephone: +31 70 3506506
Fax: +31 70 3506536
Emailmwthehague@kln.gov.my; malaysia@euronet.nl
Waktu : Monday - Friday 9.00 a.m - 4.00 p.m


FRANCE:
Address
:
2 bis rue Benouville
75116
Paris.
Telephone: 00 331 45 53 11 85
00 33 6 32 60 61 84 - after office hours.
Fax: 00 331 47 27 34 60
Emailmwparis@kln.gov.my
Waktu: Monday - Friday 9.00 a.m - 5.00 p.m / Consular.


JAPAN:
Address: 20-16, Nanpeidai-Cho
Shibuya-Ku
150-0036
Tokyo.
Telephone: +(81-3) 3476-3840.
Fax: +(81-3) 3476-4971
Emailmwtokyo@kln.gov.my

Waktu: Monday - Friday 9.00 a.m - 12.30 p.m / 1:30 p.m - 5.00 p.m.



SOUTH KOREA:
Address: 129 Dokseodang-ro ( Hannam-dong) Yongsan-gu
Seoul
140-884
Republic of Korea
Telephone: +82-2-795 9203
(General Line)
+82-2-2077 8600 (General).
Fax: +82-2-794 5488/ 5480
Emailmwseoul@kln.gov.my
Waktu: Monday - Friday 9.00 a.m - 5.00pm


THAILAND:
Address
: 33-35 South Sathorn Road
Tungmahamek
Sathorn Road
10120
Bangkok

Telephone: +66-2-629 6800
+66-2-629 6831 (for Consular matters during working hours)
+66-87-028 4659 (Emergency Only)
Fax: +66-2-679 2208 (General) / +66-2-679 2270 (Consular Section)



MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS EMERGENCY HELPLINE:

OFFICE HOURS : 8.30 AM – 5.30 PM | TEL.NO : +603 – 8000 8000
AFTER OFFICE HOURS : TEL.NO : +603 – 8887 4570 
CONSULAR OPERATION HOURS : Monday – Thursday [8.30 AM – 4.00 PM] Friday [8.30 AM – 12.00 PM; 2.45 PM – 4.00PM] 
EMAIL : dutyofficer@kln.gov.my 







Tak jumpa PEJABAT KEDUTAAN MALAYSIA di negara-negara lain?

Dont worry, terus je ke LAMAN WEB ni okesss...

Selamat melancong!!! 








  






Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

3 comments

comments
Anonymous
Monday, March 21, 2016 delete

thanks brother....really realy informative this info

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!