SEWA POCKET WIFI UNTUK TRAVEL

Hi..again! Kali ni nak share sikit pasal masalah communication during kita travel ke sesebuah negara. Actually handphone sangat penting kot masa travel. Lets say kalau kita nak communicate ngan family ke, or nak google something ke...mean kena ada line. Especially line internet. Benda alah ni sangat perlu especially time kita nak check online transportation macam nak check train schedule ke...bus ke... Kan senang kalau kita HP or tab kita bley connect dengan line internet 24/7!

Japan? Europe? Indonesia? Vietnam? Hong Kong? Thailand? Singapore? 
Ni antara negara-negara top yang kerap disewa oleh traveller dari Malaysia!










Selalunya sebelum ni, kalau saya ke Jepun or Europe or mana-mana sahajay during travel sebagai contoh, saya akan booked Pocket WIFI set trough website..then akan pick up those thing sesampainya kat sana. Selalunya saya akan pick up device tu kat airport sana.

Masalahnya, apabila kita landed, kita akan buang masa mencari tempat tu. Apatah lagi kalau kita landed sebelah malam. Ada jugak service untuk hantar Pocket WIFI tu terus ke hotel penginapan kita kat sana. Cara ini of course akan ada cost tambahan. Dan selalunya agak mahal! Tu belom kira bayaran deposit la, salinan photostat passport la...bla bla bla.

But kali ni, saya menjumpai kaedah baru. Kita sebenarnya boleh terus book dan ambik Pocket WIFI set kita tu kat Malaysia. Bleh amik kat KLIA and KLIA2 beb...Senang! Cost pun murah dan berpatutan. Contohnya semasa travel ke Tokyo, Osaka, Europe, Siem Reap, Bangkok dan Jakarta, saya sewa Pocket WIFI set yang cuma berharga RM25 untuk sehari! dan yang paling best..UNLIMITED DATA untuk Japan! So memang banyak jimat... boleh share-share plak line wifi tu ngan sedara mara or kawan-kawan. Kalau RM25 sehari, kalau ada 5 orang kengkawan kita yang join sekali dalam travel tu...meaning sorang hanya bayar RM5 je sehariiii...murah kan?? kannnn???



So pada sesiapa yang nak travel tu...pikir-pikirkan la untuk sewa Pocket WIFI set ni kat Malaysia. Sampai je korang ke destinasi , terus bleh ON dan guna. Speed sangat-sangat laju !(bergantung pada sesebuah negara).

Mana nak sewa Pocket WiFi ni? Just click link kat bawah  ni dan buat pilihan mana destinasi anda untuk anda guna Pocket WIFI set tu...murah, cepat dan sangat jimat!

 #Sharing4Caring

Kelebihan:

1. Fix Price
2. No Hidden Fees
3. No need Roaming (which is very expensive kot...)
4. Cover 71 buah Negara!
5. No rental deposit!
6. No salinan passport bagai....
7. No macam-macam karenah...bla bla blaaa...

Camner this Pocket WiFi work??
Landing jer kat destinasi yang korang nak gi tu...
1. On Pocket WiFi device tu...
2. On WiFi kat handphone korang.
3. Search nama device tu (nama Pocket WiFi. Ader sticker kat belakang device tu nanti)
4. Masukkan Password (Ader sticker password kat belakang device tu nanti)
5. Connect!
6. You are CONNECTED!!! Then leh la share ramai-ramai line internet!

Notes: Pocket WiFi ni sangat sangat limited unit. Meaning korang kalau dah plan nak travel, kena cepat-cepat booked! At least 2 minggu to 3 minggu sebelum korang fly... 

So, dah ready nak travel? Jangan lupa sewa Pocket WIFI , giler babas jimat!

Psss..saya selalu sewa this POCKET WIFI ni kat bawah ni haaa..

JOM SEWA POCKET WIFI BEFORE FLY!



Happy Travel! Muaxxxxx!!




Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

19 comments

comments
Monday, March 14, 2016 delete

Bos. Klu poket wifi ni brapa hp dia bole pkai

Reply
avatar
Anonymous
Sunday, March 27, 2016 delete

Ada banyak soalan nak tanya..dah google tapi still tak berapa clear..
1. Basically pocket wifi ni just boleh sewa je ke? atau boleh terus beli macam modem/router yang kita selalu guna untuk TM/UNIFI tu?
2. Kalau nak guna perlu bawa laptop tak untuk setup dulu atau dia jenis portable macam power bank? tengok dekat youtube dia kena setup dulu by laptop/pc.
3. Lets say 20/per day, that means kita akan renew @ subscribe setiap hari la?

Ok thanks..harap dapat bantu..

Reply
avatar
Sunday, March 27, 2016 delete

Ooooo...

1. Pocket Wifi ni on SEWA basis...mean kalau Japan dalam RM25 sehari, unlimited data.
2. Tak Payah set up, just on WIFI kat laptop je...then masukkan password.
3. Kita kena plan awal2, kalau nk gi Japan cthnya dalam 5 hari, mean kita kena book utk 5 hari. Bukan renew hari ke hari.

Reply
avatar
Anonymous
Sunday, March 27, 2016 delete

Means kena setup untuk kali pertama sahaja atau kena setup setiap kali nak guna?

Kalau just on wifi dekat laptop which mean this one lebih sesuai untuk digunakan dekat hostel la? atau nak on wifi dekat laptop then simpan dalam beg lepas tu bawa laptop sambil on + pocket wifi? ini yang saya konfius sebenarnya. mohon pencerahan panjang lebar sikit macam mana fungisnya.

Haha....Thanks....

Reply
avatar
Sunday, March 27, 2016 delete

Oooo..lets say kalau ada laptop/handphone, just connect je ke pocket wifi ni. Kena masuk sekali je password, pastu trus boleh bawak ke mana mana je. Taruk dlm bag ke, dlm pocket ke...

1. On wifi kat laptop or handphone
2. Connect ke Pocket Wifi, taruk password.
3. Terus bleh guna.

Reply
avatar
Anonymous
Thursday, August 04, 2016 delete

Nak tanya..kalau nk guna pocket wifi ni, dia mmg boleh guna all over Japan ke? Mcm tokyo, Osaka, Kyoto semua tu.. Dan nànti lepas dh ambik, pulangkan semula masa dh balik kt Malaysia eh?

Tq in advance.

Reply
avatar
Thursday, August 04, 2016 delete

Hi.....yes. If amik yang Japan, mean semua japan dia cover. Amik kat Malaysia, nanti pulangkan pun kat Malaysia. Kalau amik kat KLIA, mean pulang pun kat tmpt sama...

XOXO!

Reply
avatar
Sunday, August 21, 2016 delete

Hi, nak tanya..nak travel ke hokkaido early sept.

masih sempat x kalau book sekarang and betul ke boleh pick up wifi modem kat malaysia? or any option to pick up kat chitose airport?

2nd: Hokkaido mcm agak kedalam sikit..agak2 semua tempt ada coverage x? atau hanya di bandar2 utama saje?

Kalau I travel balik Malaysia 11/9/16 pagi..means tempoh sewa kiraan sampai 10/9 or kena kira 11/9 jugak?

please help!

Reply
avatar
Sunday, August 21, 2016 delete

Hi Ruzilla, early sept nak fly? sempatttt... just click link ni - http://visondata.com.my/affiliates/mario5473.html . Isi borang dalam tu, later dia akan auto culculate. Dia kira sampai u fly back dr Japan.

Pick up ada kat midvalley, KLIA1, KLIA2 still xder rasanya

Hokkaido/Sapporo so far so good, aritu member dah gi sampai pendalaman. But tu la, depend gak kot...

Kena booked cepat sbb Japan antara yang paling laris this pocket wifi, cepat habis. Data unlimited sekarang nih...

Happy Travel! XOXO

Reply
avatar
Thursday, October 13, 2016 delete

sy akan ke NZ tapi transit di Ausie. Pengiraan start di NZ atau Ausie? hehehe

Reply
avatar
Sunday, December 25, 2016 delete

Thanks ye kongsi info. Langsung tak pernah tahu pasal ni sebelum ni. Moga2 Allah memberkati hidup saudara dengan perkongsian ini.

Reply
avatar
Sunday, December 25, 2016 delete

Nurma... Welcome! Aminnn... thx sbb visit kakikujalanjalan.com :)

Reply
avatar
Monday, February 13, 2017 delete

Assalammualaikum bos. Nak tanya, sy akan ke jepun 9 hari. Hari pertama dan terakhir consider perjalanan. So better rent pocket wifi ni 7 hari or 9 hari?

Reply
avatar
Tuesday, February 14, 2017 delete

Wasalam...nanti masa isi online tu ada dia tanya date/time fly and date sampai malaysia balik...nanti dia akan bgtau siap2 masa isi form online tu

Reply
avatar
Wednesday, May 10, 2017 delete

Salam bos.
Nk tanya pocket wifi ni pakai bateri ke?once habis bateri kena recharge dia?sama mcm wireless braodband?

Reply
avatar
AAK
Monday, June 19, 2017 delete

Saya telah menggunakan pocket wifi tsb bagi trip 32 hari ke Europe April-Mei 2017. Saya berpuas hati dan terima kasih kerana share perkara ini. Thanx Mario.

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!