TIPS SEMASA MELANCONG DI TOKYO JAPAN

KO NI CHI WAAA!!! TOKYO! Siapa yang tak  kenal Tokyo. Bandar ni terkenal dengan pelbagai pembangunan pesat serta penuh dengan gaya hidup campuran moden dan traditional. Bandar ni juga berada dalam kedudukan #1 Most Safest Cities in the World! Kali ni nak share cara-cara mudah dan efisyen semasa anda berada di Tokyo, Japan. Insyaallah dengan tips-tips ini akan memudahkan korang ketika berada di Tokyo.


TIPS 1: PLANNING
Korang kena plan trip korang. Maksudnya jangan malas-malas untuk google mana tempat yang korang nak tuju dan bagaimana korang nak sampai ke sana dengan mudah serta murah! So please google and google and goooooogle sampai pitam! Catitkan apa yang korang plan tu atas kertas or taruk plan tu dalam handphone. Cara mudah, taip plan korang tu then print atas separuh kertas A4. Senang nanti korang nak refer semasa kat sana.

Sample of my trip planning: Siap dengan cost dan juga suhu pada masa tu, siap bertaip! Jgn malas!

My trip plan sampai berkedut sebab dok keluar masuk poket seluar






TIPS 2: MAKANAN
Since kat sana bukanlah banyak sangat tempat makanan-makanan halal, adalah lebeh elok prepare makanan untuk di bawa makan kat sana. Memang kita boleh carik kedai-kedai halal kat Tokyo, tapi lagi baik if bawak sendiri - lagi jimat dan anytime bley makan! Kena standy at least roti sandwich, and taruk dalam bag galas, senang kalau lapar masa ronda2, terus bleh ngapppp!



Kalau nak ubah selera, korang bleh google je kedai makanan halal kat area yang korang pergi tu. Contohnya kalau korang berada di area Ueno, just carik Ameyoko Street - berlambak makanan halal area ni. Selain tu, kedai-kedai 24 jam like Lawson, Family Mart or 7E ada jual nasik tigasegi yang berintikan kacang la, tuna la..etc..kena rajin carik.


Nah.. ni map untuk kedai makanan-makanan halal sekitar Asakusa dan Euno - click kat gambar kat bawah ni then save dalam handphone or laptop korang. Senang nanti nak carik biler dah sampai kat sana :) Or korang bley save then print later on.




TIPS 3: PAKAIAN
Bawak je apa yang nak pakai! Xyah la ngader nak bawak over-over. Wat berat luggage je and cost luggage pun akan jadik mahal. Xyah nak bawak seluar sampai 3-4 lai, baju sampai 20 lai...adoiii. Hanya bawak pakaian yang perlu sahaja yang kena dengan SUHU pada masa korang nak pergi tu. Suhu mcamana? Sila tanya encik Google.



TIPS 4: PENGANGKUTAN
Pengangkutan yang paling efisyen kat Tokyo adalah dengan menggunakan TRAIN! Banyak best spot kat Tokyo dihubungkan dengan train. Yang penting kena rajin google dan tahu mana tempat tinggal korang serta mana korang nak pergi jalan. Try google and download several apps yang boleh membantu korang.


Contohnya apps pasal train kat Tokyo. Antara apps yg banyak membantu semasa travel kat Tokyo adalah:

i. City Rail Maps  Apps (Tokyo)
ii. Google Maps Apps

Google Map Apps
Apps ni banyak membantu korang untuk plan pergerakan korang dengan menggunakan train. Just taip jer dari mana nak kemana, then follow je route tu samada dengan menggunakan subway or JR or apa-apa lagi base on cadangan apps tu. Harga tiket train pun dah tulis terang-terang kat apps ni. So syiling tu, please simpan untuk korang gunakan untuk beli tiket train ni. Or korang bleh guna beli 'Suica Card' - card ni macam kad Touch and Go la... Mana nak beli? Sila rajin-rajin google :) Satu card berharga ¥2000 + ¥500 untuk harga card tu. Card ni boleh reload kat mana-mana machine kat train station. Bukan setakat untuk bayar train tickets jer, card ni jugak boleh korang guna untuk beli apa-apa barang kat vending machine macam air tin ke apa ke...

Kalau korang mampu, bleh la korang rasa pengalaman naik bullet train (shinkansen). Camner nak beli tiket Shinkansen? Sila google.





TIPS 5: BELAJAR BAHASA JEPUN
Since dorang ni tak pandai sangat berbahasa english, adalah elok kalau korang belajar sikit bahasa-bahasa mudah Jepun. So takderlah terkehel mulut nak explain or nak tanya something semasa kat sana. Download la apps yang bleh tolong korang untuk belajar serba sikit bahasa Jepun ni macam Apps SpeakEasy or Apps Japanese. Banyak ayat or perkataan mudah boleh korang belajar. Orang Jepun ni memang suka kalau kita pandai cakap bahasa dorang. Sama la jugak if tetiba ada mat saleh cakap bahasa melayu ngan kita, sure kita ternganga kannn!

Antara simple words:
i. Good Morning - Ohayo Gozaimas
ii. Hello - Kon ni chi wa
iii. How are you ? - Ogennki Desu Ka?
iv. Goodbye - Sayonara
v.  Take Care - Ki o tsukete
vi. Thank You - Arigato Gozaimas
vii. I am Sorry - Gomennasai
viii. Excuse Me - Sumimasen
ix - Yes - Hai (hait..)
x. No - Lie (li..e)


Apps 'Japanese' and Apps 'Speak Easy'


TIPS 6: RESPECT ADAB ASAS ORANG JEPUN
Jejak je kaki korang kat Tokyo or mana-mana part di Japan, korang kena la jaga adab sikit. Bukan macam bangla yang datang Malaysia ni, ludah merata-rata. Contohnya dalam train, please mute handphone korang. Jangan bercakap guna handphone dalam train. Naik tangga eskalator plak, kalau korang lembab, sila berdiri dibahagian kiri eskalator - kasik bahagian kanan tu untuk orang yang nak rushing. Sampah sarap sila asingkan samada tin, botol kaca, plastic or sampah am. Jngan nak ngegada campur adukkan sampah-sampah korang!

Nk hisap rokok plak, sila hisap kat tempat yang dah disediakan. Jngan nak menggatal hisap merata tempat. Puntung plak sila buang dlm bekas rokok or kalau takder, sumbat je dulu dalam poket korang.
Kalau korang makan sambil jalan tu, plastic sampah tu taruk jer dulu dalam bag, later dah jumpa tong sampah yang sesuai, baru buang. Merokok sambil berjalan dianggap low class kat Tokyo. So kalau nak smoking, sila stop berjalan.


Kalau korang masuk kedai, maybe dorang akan tunduk hormat (bow) pada korang - please do the same. Jangan dok ketuk pala dorang plak semasa dorang tunduk hormat. Orang jepun memang terkenal dengan adab menghormati pelanggan.

Tipping? Jangan ngengada nak kasik tips kat orang Jepun. Kasik tips dianggap kurang sopan kat sini.

Demam? Flu? Selsema? Sila pakai mask! Kat Tokyo, mereka terkenal dengan penjagaan kesihatan yang tinggi, kiranya korang bersin - bersin lah pelan-pelan, bukan bersin macam nak gempa bumi! Pakai mask kiranya korang berasa tak sihat - ini merupakan cara mereka respect orang yang sihat agar tak berjangkit penyakit korang kat orang lain. Malas pakai mask? So takyah kluar jalan - dok umah je la better!

Lintas Jalan? Sila gunakan zebra crossing! Jangan memandai lintas jalan sesuka hati macam bangla kat Malaysia ni - banyak lintasan pejalan kaki untuk korang guna. So pls guna - dorang buat zebra crossing tu bukan untuk korang berselfie atas tu - tu untuk korang melintas.

TIPS 7: JANGAN BISING OR BUAT BISING
Tahulah korang happy bila nak berjalan or melancong ngan kengkawan or family. Tapi kat sini sila jaga mulut. Jangan buat bising sangat especially selepas jam 9malam. Respect penduduk sekitar. Kalau nak tergelak tu, cepat-cepat taruk tisu dalam mulut - kasik macam silencer sikit. Jangan dok gelak or bercakap macam orang hilang akal...kang dorang kamikaze korang barulah tahu nasib korang camner...hahahha

TIPS 8: DUIT...DUIT...DUIT
Tukar siap-siap matawang korang tu ke matawang Yen (¥). Boleh jugak pakai credit card semasa korang disini. Tapi takkanla nak beli tiket 1.20sen pun nak guna credit card kotttt. So petuanya, simpan duit syilling tu untuk beli tambang tiket train. Ticket train kat Tokyo kebanyakkannya mengunnakan machine tiket.  Or perabislah duit syiling korang tu kat mesin-mesin air tin (vending machine) yang banyak gila kat sini. Tak guna simpan syiling banyak-banyak untuk wat balik Malaysia...hehehe. Btw, air kopi tin sangat sedapppp kat sini...sampai ketagih jadiknya!

Ohh...kad debit ATM korang (mayban or cimb or apa-apa bank lagi la) boleh digunakan kat Tokyo dengan syarat korang dah active kan untuk pengeluaran luar negara..boleh call bank or set siap2 dalam website, letakkan limit pengeluaran sekali. Jgn set limit RM20 hinggit jer, tu nak beli makanan kucing pun tak cukup...hahhaha.

ATM machine berlambak kat Mart, 7E or area train station. So no problem, janji dalam account korang ada fulus. Kalau takder fulus, korang bleh gak try ATM Machine kat sini untuk check balance...heheheh. Jangan risau kalau tetiber ada bahasa jepun keluar kat ATM tu, jgn panic or pengsan. Kat situ apa option - English. Tekan je english. Kalau korang nak bahasa Uganda, memang takderla. Kalau ada, aku pun pengsan!

Sila carik ATM Machine yg ada symbol MEPS or CIRRUS...



TIPS 9: EMERGENCY CONTACT
Kalau la sekali lagi japan kena langgar ngan tsunami or ada gempa bumi berskala besar, mana korang nak larik or mengadu? Takkan korang nak call mak ngah korang yang dok kat Gua Musang? Hehehe.. so please simpan or salin siap-siap nombor Kedutaan Malaysia yang berhampiran dengan kawasan yang korang nk travel tu. And salin jugak number hotel or number tuan rumah kedaung yang korang stay tu, manalah tau tersesat ke apa ke..kan senang.... Mak Ngah korang bukannya tahu kalau korang call dia dan bagitau yang korang dah sesat...!


TIPS 10: COMMUNICATION / SEWA WIFI PLEASE!
Selalunya bila sampai kat tempat baru, sure banyak benda yang korang nak kena carik info or google. Mana ada dah orang pakai burung sekarang ni. So cara yang paling baik dan murah ialah korang sewa Pocket WiFi. Pocket WiFi ni memang akan banyak membantu, jangan takottt..speed WiFi kat Tokyo ni lajuuuu macam bullet train. Tak macam kat Malaysia ni, symbol 4G dah keluar kat handphone tapi line ciputttt slowww macam tenuk! So, plan yang baik adalah korang bley sewa siap-siap Pocket WiFi ni kat Malaysia. Murahhh kot kalau RM25 sehari with unlimited data! Takkan nak roaming kot ngan line korang...mahallll plak tu and line jadik slow! So, mana nak sewa this Pocket WiFi??  Korang click je kat sini -- Sewa WiFi Japan ---isi borang, then gi amik set tu tanpa sebarang deposit!

Baca post aku mengenai WIFI kat sini



EXTRA TIPS : CHECK OUT & ELECTRIC POWER
Mostly hotel-hotel or any home stay or apartment kat Tokyo, masa check-out ialah pada jam 10pagi! Meaning korang kena keluar dan check-out exactly jam 10 pagi or before. Haaa...memang trouble la kalau korang ada beg yang bersaiz besar. Lagi worst kalau flight balik korang ialah sebelah malam. Takkan korang nak heret bag besar gajah tu kehulu-kehilir, ya dok? Hehehe... actually korang boleh taruk bag korang tu kat mana-mana coin locker sekitar train station kat Tokyo ni. Contohnya kalau korang nak balik Malaysia melalui Haneda International Airport, boleh taruk bag korang siap-siap kat Hamamatsucho Station. Why? Sebab kat station ni ada train express ke Haneda Airport. So boleh la kalau korang nak simpan bag kat coin locker kat sini. Sementara tu bolehlah buang masa pusing-pusing last minute kat Tokyo. Oppss..bayaran untuk coin locker ni selalunya antara ¥400 hingga ¥700 depend pada size bag korang. So kalau korang bawak banyak bag, memang masaklaaa...

And last but not least, plug kat Tokyo or any parts in Japan ni menggunakan 2 point-flat-pin plugs. Refer gambar kat bawah ni.. Nak beli siap-siap kat Malaysia boleh, nak beli sesampainya kat sana pun boleh, murah je.




Ni adalah serba sedikit tips yang bleh aku share kalau korang nak ke Japan. Kalau korang ada alami benda-benda lain, bleh jer share ngan aku... :)



Selamat melancong ke Tokyo or Japan!!! Arigato Gozaimassss!

Peringatan: Kalau korang ada anak kecik yang hendak korang bawak sama ke Tokyo, sila bawak pampers tu lebeh sikit sebab kat sini memang agak susah nak carik pampers.

Peringatan lagi: Kalau korang tertinggal barang ke, tercicir handphone ke, bag ke apa ke....jangan panik! Insyallah korang akan dapat balik barang korang tu. Sila carik kat bahagian LOST & FOUND yang terdapat disekitar kawasan barang anda tertinggal or tercicir tu. Cthnya kat Lost & Found di train station. Insyallah ada! Rakyat Jepun telah dididik agar bermoral, Bukan macam bangla yang datang Malaysia ni, mostly takder moral!

Last trip ke Tokyo aritu - adik ipar telah tercicir her handphone. Esoknya baru we all gi carik kat Lost & Found, alhamdulillah dapat balik handphone dia. Yeahhh... Arigato Gozaimas Japanese!

Psss: Jangan lupa baca entry saya sebelum-sebelum ni mengenai tempat yang saya lawati di sekitar Japan - Osaka Universal Studio, Disneyland Tokyo, Nara,, Tateyama Alphine Route, Mount Fuji...etc ect etc....

INFO: Korang bley guna web ni untuk buat planning korang masa kat Japan. Click sini mehhh..

And hey friends, jom follow kakikujalanjalan INSTAGRAM and YouTube

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

80 comments

comments
Anonymous
Sunday, March 13, 2016 delete

Write up yang excellent bro! Teruskan share experience bro semasa travel... Pasal jepun ni memang terbaik lahhh, tergelak kitaorang baca...hahaha.. #kipidap

Reply
avatar
Sunday, March 13, 2016 delete

erkkk...hahahhaa thanx mister...

Reply
avatar
Sunday, March 13, 2016 delete

Funny and informative. Bagus. Suka sangat.

Reply
avatar
Sunday, March 13, 2016 delete

heheh thanks... just nak sharing apa yg tahu jerk...

Reply
avatar
Saturday, June 18, 2016 delete

bahasa yg simple.menarik dan tertarik. info yg amat berguna.

Reply
avatar
Monday, June 20, 2016 delete

AGET MALAY....Thanks for your visit!

Reply
avatar
Thursday, September 29, 2016 delete

boss, boleh share itenarary x? saya tgk ade siap train station skali.hehe email to amir.aha87@yahoo.com.

Reply
avatar
Saturday, October 01, 2016 delete

hi Amir, add email tu betul ke? Dh email but reject...

Reply
avatar
-
Sunday, October 09, 2016 delete

Salam..boleh share itenarary ke japan tak? salupaliya78@gmail.com
Terima kasih dan moga dimurahkan rezeki..amin

Reply
avatar
Tuesday, October 18, 2016 delete

salam...boleh share itenary ke tokyo...edinburgh96@gmail.com
Thank you.

Reply
avatar
Thursday, October 20, 2016 delete

Assalam bro..
byk info trip to Jepun from you.. mmg membantu.
nk mntk tunjuk ajar ckit bleh..pasal travel to Jepun
coz plan nk ke Jepun on Nov 2016.
email : myshima.mustapa@gmail.com

Reply
avatar
Thursday, October 20, 2016 delete

Assalam bro..
byk info trip to Jepun from you.. mmg membantu.
nk mntk tunjuk ajar ckit bleh..pasal travel to Jepun
coz plan nk ke Jepun on Nov 2016.
email : myshima.mustapa@gmail.com

Reply
avatar
Friday, October 21, 2016 delete

Thank you sbb visit my blog :) Pls check email.

Reply
avatar
Friday, October 21, 2016 delete

Terbaik la bro cukup lengkap penerangan tu.. Yg best nya bab bangla tu... Hahah

Reply
avatar
Shamito
Sunday, October 23, 2016 delete

Assalam bro, thanks for the tips. Mohon share itenary..planning on jan 2017.
email : shamsulfa@gmail.com

Reply
avatar
Khairil
Monday, October 24, 2016 delete

Salam bos,, info yang menarik mohon share itenary ke khairilchemat@gmail.com,, terima kasih byk

Reply
avatar
Thursday, October 27, 2016 delete

Hahaha thanks bro Sharin Rio...bangla mmg penuhhh...hehehe

Reply
avatar
Thursday, November 10, 2016 delete

korang dah membantu kitorang tuk dapatkan info,,, sebb kitorang akan ke tokyo 17 november ni... 6hari kat sane...nah ni pantun 2harkat utk korang...

korang pye cerita menarik hati
banyak info korang membantu kami..
terima kasih daun keladi..
klu travel mana2 cerita lagi..

kipidap

Reply
avatar
Thursday, November 10, 2016 delete

Salam tuan, jika tak keberatan boleh share itenarary ? terima kasih tuan.
hasrad.akmal@yahoo.com

Reply
avatar
Thursday, November 10, 2016 delete

1WHP LEGACY 55....thank you! thank you! hope korang pun enjoy my write-up kat this kakikujalanjalan blog! :) nak reply pantun tak reti la plakkk...hehhee.. XOXO!

Reply
avatar
Friday, November 11, 2016 delete

Assalamualaikum, Encik saya nak tnya sikit, berapa bnyak gaji tuan bulanan? nk tengok saya ni mampu ka x nk melancong ke sana nanti, maklum la saya ni masih lagi belajar. mana tahu nanti bila da keja nnti nk plan ke Jepun.

Ni Email saya: infinitytwilight@yahoo.com

Reply
avatar
Wednesday, November 16, 2016 delete

Hahaha dah macam lawak campus entry nya but nice boleh jadi panduan dah plan next november flight ke sana dengan family .

Reply
avatar
Wednesday, November 16, 2016 delete

Hahaha...happy to hear that u terhibur with my write up! :)

Reply
avatar
Saturday, November 19, 2016 delete

Salam..mohon share iti..Inshaa Allah ke tokyo n osaka dis ni..sayemaryam@gmail.com

Reply
avatar
Saturday, November 19, 2016 delete

As salam

I nak Tokyo with my family this January. Pls share iti to my email Ruslina0708@gmail.com

Reply
avatar
Wednesday, November 23, 2016 delete

boleh share ke email hiedanatasha88@gmail.com tq

Reply
avatar
Friday, December 02, 2016 delete

Pakai apps apa buat trip plan tuh?

Reply
avatar
Saturday, December 03, 2016 delete

Pakai apa2 software/apps pun xper...yg atas tu guna adobe illustrator. Janji bleh wat notes.

Reply
avatar
Thursday, December 08, 2016 delete

salam, sis boleh share x plan trip sis tu.. menarik dan boleh sy n family ikut plan tu,.. kalau boleh share, sis email ke nfaizafadil@gmail.com ya.. thanks sis

Reply
avatar
Thursday, December 08, 2016 delete

salam, boleh share itinerary? plan to go ther on jan 2017. nadiazayr@gmail.com. thanks im advance and btw blog yg sangat informative. 👍🏼

Reply
avatar
Sunday, December 11, 2016 delete

COOL! for sure tak sabar tu tggu January...! Check your inbox

Reply
avatar
Sunday, December 11, 2016 delete

Assalammualaikum. Good info��. Sure akan digunakan when trip to Japan. Bole tlg share itinerary tak? Email sy: ms.nurisma@gmail.com
Thanks.

Reply
avatar
Tuesday, December 20, 2016 delete

Good write up! byk membantu..boleh share itinerary? nurul.syazwani3011@gmail.com tq :)

Reply
avatar
Sunday, January 08, 2017 delete

Kalau nak mlancong ke jepun kena buat visa dulu ke tuan

Reply
avatar
Sunday, January 08, 2017 delete

No need VISA dah sekarang kalau nak fly ke Japan... :)

Reply
avatar
Sunday, January 08, 2017 delete

Kalau nak mlancong ke jepun kena buat visa dulu ke tuan

Reply
avatar
Thursday, January 12, 2017 delete

Berguna tips ni, itu hari pergi Tokyo tak banyak area sempat pergi...

Reply
avatar
Thursday, January 12, 2017 delete

thanks sbb sudi jengok2 this kakikujalanjalan! xper, later bleh repeat lagi mana yg tak sempat pergi tu... :-)

Reply
avatar
Thursday, January 12, 2017 delete

Assalam... tq post yg sgt best.. nnt share iti boleh x, calistaparadise@gmail.com tq...

Reply
avatar
Thursday, January 12, 2017 delete

as salam..bagus betul info ni..

tuan boleh share iti dgn sy? kidsya07@gmail.com

sy bakal ke jepun end apri...(golden week.. T_T)

thnks in advance tuan..

:)

Reply
avatar
Friday, January 13, 2017 delete

klakar la entry u ni..i plan nak pegi bln August ni..Osaka/Tokyo. Boleh share itenarary tak. Hantar kat nfieza@gmail.com
August musim ape yee..TQ

Reply
avatar
Saturday, January 14, 2017 delete

Hi Fieza, hahaaha kelakar tu bleh wat org x bosan untuk terus baca... BTW, thanks sbb sudi jengok my humble travel blog ni. Sila check email.

Happy Travel!
XOXO

Reply
avatar
ain
Friday, January 20, 2017 delete

Hii, thanks tips2 berguna ni. Boleh share itinerary kt tokyo x? nurul.88.ain@gmail.com

TQ

Reply
avatar
Friday, January 20, 2017 delete

Haii boleh dptkan iti sy bercadang nk prgi brcuti bwa ank sy..thanks dzieharobert@gmail.com tq..

Reply
avatar
Friday, January 20, 2017 delete

Haii boleh dptkan iti sy bercadang nk prgi brcuti bwa ank sy..thanks dzieharobert@gmail.com tq..

Reply
avatar
Anonymous
Friday, January 20, 2017 delete

Salam bro, good entry! :) btw boleh emel itinery ke emel sy : sy.amalina1609@gmail.com
tq bro :)

Reply
avatar
Sunday, January 22, 2017 delete

Salaam tuan,
Kalu tak keberatan bole tak tn. Share itinerary perjalanan jepun nheryanti83@gmail.com.
Terima kasih..

Reply
avatar
Friday, January 27, 2017 delete

Boleh tolong email Saya juga Di emizad@yahoo.com

Reply
avatar
Friday, February 03, 2017 delete

Wow,tips yang terbaikkk

menariknya Itinerary tuu siap train semua

Kalau tak keberatan, minta share ke hafizfazre@gmail.com

Terima Kasihh

Reply
avatar
Anonymous
Wednesday, February 08, 2017 delete

salam..sis blh share details itinerary sis ke jepun x sbb blan dpn plan nak g sane..kalau boleh,ni alamat email sy cikanis34@yahoo.com
terima kasih

Reply
avatar
Anonymous
Wednesday, February 08, 2017 delete

Salam...menarik entry..if x keberatan share itinerary kat email ni boley. Akan pergi Tokyo Nagoya Oktober 2017 . tq
adlina.mohammed@yahoo.com.my

Reply
avatar
Thursday, February 16, 2017 delete

Assalamualaikum. Boleh saya dapatkan itinerary tuan? saya nak ke tokyo Mac depan. TQ.. Jazakallah khairan :)

Reply
avatar
Wednesday, March 15, 2017 delete

salam tuan. terima kasih sebab buat entry untuk ke tokyo. memang jadi bersemangat nak pergi sana tahun ni. kalau boleh nak mintak jasa baik dari pihak tuan untuk sharekan itinerary tuan ke email saya yusaniah.yusof@yahoo.com. moga dapat jadi panduan di sana

Reply
avatar
Friday, March 17, 2017 delete

salam.hai best la baca tuan punye experience..kalau tak keberatan bole share kan itinerary ke jepun?bole send ke email sy
ziehasyairah1996@gmail.com
terima kasih ye.

Reply
avatar
Sunday, March 26, 2017 delete This comment has been removed by the author.
avatar
Wednesday, May 31, 2017 delete

Assalammualaikum .
Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)
Jepun antara salah satu negara yang menjadi target untuk saya travel nanti.Baca Percutian Mewah Ke Jepun Yang Ditaja Oleh Shaklee Secara Percuma Siapa lagi yang nak tahu cara ke oversea dengan percuma ? Lawatlah blog saya ��

Reply
avatar
Tuesday, June 06, 2017 delete

salam..thanks share your exp. Mohon sharekan itinerary tuan ke email saya a_afizm@yahoo.com. Boleh saya buat rujukan...

Reply
avatar
Saturday, June 10, 2017 delete

Rindunya makan Onigiri Tuna Mayo tu. Sempat bandingkan rasa Family Mart dan 7E. Yang 7E tu sodap 😂😂

Reply
avatar
Wednesday, June 14, 2017 delete

Hahaha maknanya kena pi jalan lagikkk la baru real makan kat familymart :)

Reply
avatar
Anonymous
Thursday, June 15, 2017 delete

salam, boleh email itinerary tak? noorfarasuhana@yahoo.com
thank you :)

Reply
avatar
Friday, June 23, 2017 delete

banyak info baek ni tuan, especially tentang wifi. thank you!!

Reply
avatar
Friday, June 23, 2017 delete

tlg email jugak rabiahzulfaqar@yahoo.com

Reply
avatar
Anonymous
Thursday, July 13, 2017 delete

boleh tak kalau nak tgk itinerary ke tokyo ni?
email: syarafyn97@gmail.com

Reply
avatar
Anonymous
Tuesday, July 18, 2017 delete

Share iti please..! amri_nazren@gmail.com

Reply
avatar
Friday, July 28, 2017 delete

Tuan..share itinerary kata saya.. nk g tokyo dh ni tapi xtaw apa2 lagi hehe tq..
pjp3870@gmail.com

Reply
avatar
Sunday, July 30, 2017 delete

wahhh Tokyo mmg osem! check email :)

Reply
avatar
Saturday, August 12, 2017 delete

Salam, abg minta itinery ke jepun tu. adamsani90@gmail.com, terima kasih bg tips, info yg sgt berguna

Reply
avatar
Farouq
Thursday, August 17, 2017 delete

Salam bro,terbaik,
Mohon share itenary nya..tq
sirafied@gmail.com

Reply
avatar
Monday, August 21, 2017 delete

Salam thanks tips yang sgt berguna. Bole tak share itinerary to tokyo sebab nak pg bulan depan. ainqistina248@gmail.com
Tq semoga murah rezeki

Reply
avatar
Anonymous
Monday, August 21, 2017 delete

Salam... Boleh encik share itenary di tokyo...

adelia_arissa@yahoo.com

Tq

Reply
avatar
Tuesday, August 22, 2017 delete

assalamualaikum..jika tak keberatan..boleh kongsi itineary?

terima kasih

Reply
avatar
Anonymous
Friday, September 08, 2017 delete

salam bang.. time kasih buatkan blog sbg rujukan. sy tgh study tokyo. nak pegi thn depan. boleh tlg share itinerary?

mhanizan.abhamid@gmail.com

Terima kasih banyak2 bang

Reply
avatar
Friday, September 15, 2017 delete

Salaam Tuan.

Mohon share itinerary to syazwaniazrin@gmail.com sbb baca ur blog terus excited nak pegi japan.

Thanksss

Reply
avatar
Saturday, September 16, 2017 delete

Salaam Tuan.

Mohon share itinerary to syazwaniazrin@gmail.com sbb baca ur blog terus excited nak pegi japan.

Thanksss

Reply
avatar
Saturday, September 16, 2017 delete

Hi Syazwani...check your inbox, enjoy your holiday!

Reply
avatar
Monday, September 18, 2017 delete

Salam Tuan, boleh share itinerary dengan saya @ natiqahab@gmail.com. Saya nak ke Jepun this coming November. Thank you in advance!

Reply
avatar
Monday, September 18, 2017 delete

Salam Tuan, thank you for this entry. rasa confident skit bila dh bc tips dr blog ni. Boleh share itinerary dengan saya @ natiqahab@gmail.com. Saya nak ke Jepun this coming November. Thank you in advance!

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!