CHILING - ANOTHER DAY ANOTHER HIKE

Whoaaa...masuk kali ni dah 7 kali kaki ni hike kat Sungai Chiling! But since my Korean friends dah nak berangkat balik ke Seoul, so lagik sekali plan wih my colleagues to bring them fo a hiking kat sini - another day another hike!

So pagi ni agak lembab dan sejuk sebab semalam hujan lebat giler...since cuaca yang lembab dan sejuk, lagik la best untuk we all hiking! Meaning tak payah guna banyak stamina...hehehhe..

So we all gerak agak lewat, dalam jam 8 pagi. After 40 minutes drive dari KL...we decide untuk breakfast dulu kat Kuala Kubu Bharu. Bedal roti canai dan nasik lemak. Si Koreans tu pun sama bedal...hahaha

After finished our so say heavy punya breakfast, without delay terus drive ke Sg Chiling. After 10 minutes, dah pun sampai area tu. Perghhhh....sesampainya kat area ni terkejut beruk sebab ramai giler umat manusia! Parking kereta pun hampir 1KM sebab too many cars! Last time datang dulu, takder pun banyak cenggini umat manusia, ada sales ke apa?? Hehehhee.. Ahh lantakla, we all park jer kereta agak jauh...menapak dalam 1KM ke Sg Chiling entrance...phewwww...



So dengan cuaca yang agak sejuk dan nyaman, we all start menapak menerusi denai-denai yang lembab untuk terus ke air terjun Chiling. Sebab too many peoples, we all terpaksa Q panjang semasa kat denai-denai sempit tu...hahahha...sesekali we all potong Q sebab lambat sangat dorang jalan...hehehhe...lenkali kalau jalan slow, kasikla orang belakang jalan dulu beb...bukan wat derkkk jerr...adehhhh...



Nak seberang sungai pun kena Q sebab ramai beratur panjang untuk lintas. Ada satu masa tu, kena tunggu almost 10minutes ketika melintas kat sebatang pohon kayu yang tumbang merentas sungai...phewwww...




After 30 minutes hiking, at last we all sampai gak kat waterfall tu. As aspected, ada 13 juta manusia's kat situuuu...hua hua huaaaaa.....pengsan!

So nothing much to tell here sebab dan banyak kali dah ke sini. Maybe u all bley read my last articles pasal Sg Chiling ni kat my previous post yang dulu dulu kala...jangan malas baca..!


JETSTAR - JOM TERBANG!

'Ladies and gentlemen, we have just been cleared to land at the Changi Airport. As we start our descent, please make sure your seat backs and tray tables are in their full upright position. Make sure your seat belt is secured fastened. Cabin crew, please take your seat for landing. Thank You' - Yeahhh tu la dia suara macho kapten flight JetStar yang bergema dalam cabin semasa hendak mendarat di Changi Airport, Singapore. And Changi Airport ialah pemenang #1 dalam kategori airport terbaik dunia untuk tahun 2015!




Top 10 Best Airport Award 2015

1Singapore Changi
2Incheon Intl Airport
3Munich Airport
4Tokyo Intl Haneda
5Hong Kong Intl Airport
6Centrair Airport
7Zurich Airport
8London Heathrow
9Kansai Intl Airport
10Doha Hamad Airport
Source: http://www.worldairportawards.com/awards/world_airport_rating.html


So, nak story sket. Today i telah berpeluang untuk merasa terbang bersama salah satu airlines yang sedang meningkat naik kat Asia ni - JETSTAR. Okey... Jetstar ni merupakan salah satu penerbangan tambang murah gak la, sama cam Air Asia. For info, Jetstar ni based kat Australia - Jet Star Pty Ltd - merupakan low cost airline yang berpusat di Melbourne - ni merupakan subsidiary kepada satu lagi BIG Airlines company iaitu Qantas. Untuk market Asia, Jetstar Asia ditubuhkan dan berpusat di Singapore.



So my flight to Singapore with Jetstar schedule at 11.20am. As usual, awal-awal pagi lagi dah tercongok kat KLIA2. Oh yee...terminal untuk Jetstar ni berada di KLIA2. Kaunter check-in untuk Jetstar  plak kat Row Z. Sesampai je kat KLIA2, korang terus jer ke row Z ni, korang akan nampak banyak bunting Jetstar! So korang bleh datang and check in kat sini or terus je mobile check in then verified kat kaunter ni.


So arini just check-in without luggage sebab only day trip. Trip untuk feel this Jetstar  service. Ok..jam 10.30 aku terus masuk dalam, malas nak tunggu kat luar, at least kat dalam banyak tax free shop..hehehe.. 10.40 gate boarding dah bukak! So terus je boarding. 2 stewardess yang comel assist ke tempat duduk yang telah dibooked. Okeyy..seat Jetstar  i fully leather okes. Sedikit empuk jika nak compare ngan AirAsia. Memang gebu biler dah duduk atas seat tu...hehehe..Seat aku 22F window seat berada belakang sedikit dari sayap plane, so bleh la jengok luar tingkap..hahaha.



Tepat jam 11.20, this codename 3K664 Jetstar  Airbus A320 terus meluncur laju ke angkasa! Agak punctual!! Benda ni la yang selalu i concern biler nak fly ke mana-mana.

Dalam flight, tak buat apa-apa, just read all those Jetstar  magazine dan jugak Jetstar  sky shopping punga magazine. Banyak benda yang korang bleh beli on-board. Please read those magazines okesss...



Less than 1 hour rasanya, Jetstar captain dah wat pengumuman untuk landing. Hehehe tak sempat nak pejam mata punnn, last last dh nak landing dah kat Changi Airport. So, this Jetstar  akan landing dan masuk trough Terminal 1, Changi International Airport. After pintu bukak jer, terus jalan-jalan di Terminal 1.





So, flight dari KLIA ke Changi memang sangat smooth dan bergaya! Service dari start check in tadik kat KLIA sampaila landed di Changi pun memang sangat mudah dan bermutu! Layanan dari cabin crew pun sangatlah cepat dan mesra alam!



Since memang this trip hanya untuk review this Jetstar  punya service, so i have no other plan. First setengah jam, hanya ronda-ronda dalam airport. Untuk membusykan diri, at last naik skytrain ke terminal 3 - then amik MRT terus ke Singapore downtown. Lepak makan minum jap area Esplaned dan ronda-ronda area CityHall. Then kaki ni layan plak panaroma sekitar Marina Bay, cuaca agak panas...so malas nak jalan jauh-jauh.

NAK BUAT APA KETIKA TRANSIT?

Huwaaaa...heloo again! Ok..now nak citer pasal transit. Tak kira la kat mana-mana airport pun. Maybe korang long haul flight direct to destinasi korang. But ada jugak yang suka fly un-direct. Especially yang fly almost 12-15 hours! Why korang transit? Kebanyakkannya sebab nak amik angin luar...and nak elak dari bosan long haul flight la kannnn...hehehe..

So...jom start! Ok..apa yang patot korang wat kiranya korang transit kat sesebuah airport tu antara 3 hingga 8 jam? Ada gak connection flight yang amik masa lagik lama kannn.. So, takkan korang nak dok ternganga je kot...or takkan nak dok tercongok je kotttt... tak rock la beb! So apa kata korang wat benda-benda yang kat bawah ni... Selalunya benda-benda ni ada jerk kat mana-mana International Airport...hehehhee...

So, apa yang korang leh buat???

1. Window Shopping
Most of International Airport ada sediakan kemudahan untuk korang shopping or at least cuci mata korang tu dengan window shopping! Wahhh bunyik cam best...lagik best kalau korang ada duit..hehehhe... Most of airport punya shopping outlet memang tax-free!! Tax Free bukanlah bermaksud barang freeee tau... So amik kesempatan ni untuk cari benda-benda yang xder kat Malaysia. Or maybe korang bley beli perfume ke, rokok ke...pakaian ke.. Takde duit? Hurmm..mean korang cuci mata je laaa...pun bolehhh laaa...


2. Lepak Minum
Haaaa..ni pun feveret gak ni. Cer cuba try pekana coffee ke, pekena jus epal ke apa ke. Or cer try makan makanan feveret negara tu. At least dah alang-alang dah transit, tak salah gi try something yang baru...Berlambak cafe or restaurant kat mana-mana airport dalam dunia ni. Cer rajinkan kaki tu ronda-ronda area airport! Or korang bley je lepak sambil makan apa-apa sneks. Takkan nak hadap makanan samaaaa jerkkk cam dalam flight tadi kann...kannn...


3. Play Area
Kalau korang bawak kids, kebanyakkan airport ada sediakan kids playground untuk passenger yang transit ni. Jangan pikir bosan korang jerkkk, bosan kids pun kena pikir jugak! Selain tu maybe ada sesetengah airport yang sediakan game centre kat tempat dorang. Gi la layan video games ke apa ke sementara korang sambung fly...


4. Massage
Nowadays, most of airport dah ada kemudahan massage. Haaa..apa lagi, cer try gi massage badan tu.. dah la lenguh time fly tadik kan. So ni pun best gak kalau korang cuba! Even kat KLIA pun dah ada service massage ni kottt...penah nampak rasanya, hehehe. Or at least korang sumbat jer la syilling dalam kerusi massage. Kesian kat badan yang lenguh-lenguh tu...haihhhh...


5. Premium Lounge
Haaa..ni kalau korang berduit sket, apa kata korang sewa lounge. Bleh la gak lepak-lepak minum. Or kalau lesu sangat, bley je lepak mandi jap then baring-baring. Xderla muka korang tu jadik sembab. Baru la hensem time nak ngorat awek stewardess...hik hik..


6. Habiskan Kerja
Ohh..maybe korang ada benda yang tak settel lagi? So apa kata lepak je memana area yang ada free wifi tu, then siapkan kejer korang. Or at least, revise balik itinerary korang sebelum sampai destinasi tu. Time ni jugak korang bley jer sambung research pasal tempat yang korang nak pergi tu kan..so lagi banyak research, lagilah perfect travel korang tuuuu...

7. Nap..nap... napppp
Maybe tadik korang tak seronok nak tido dalam flight sebab seat tak betol degree kecondongannya kan. Sure sakit belakang! So apa kata korang carik tempat yang sesuai untuk korang nap kejap. Nap bukannya kat belakang lorong tau or celah mana-mana kerusi. Carikla tempat nap - benda ni pun kebanyakannya dah banyak kat mana-mana airport. Sewa kerusi yang bleh condong almost 180º, and then tido sekejap.... Tido selesa lagi elok walaupun hanya 5 minit!



8. Exercise la bangggg
Dah la tadik dah fly 7-8 jam...jap lagik nak sambung lagik fly lagik 7-8 jam, so apa kata kalau korang do some light exercise. Buat je kat tempat-tempat yang tak menggangu orang ramai. Jangan plak korang wat exercise depan kaunter check in, mau kena lempang ngan airport staff! Hahahhaa.. Maybe sesetengah aiport ada sediakan bilik untuk exercise ni, mini-gym ke, bilik riadah ke... So sebelum fly, sila google airport mana yang korang nak transit and carik apa benda kemudahan kat airport tu. Jangan malas-malas!

9. Ronda-Ronda
Malas nak shopping? Malas nak tido? Malas nak massage? Malas nak wat apa-apa? So korang jalan-jalan jer laaa area airport tu. Tengok apa benda yang ada kat situ, check apa benda yang best, perati apa benda yang pelik yang tak terdapat kat Malaysia ni kannnn.. At least otak terbukak sket, hehehhe.. Or kat sesetengah airport, korang bley tengok kapalterbang landing or take-off. At least terhibur sebab dapat tengok macam-macam pesawat yang tak pernah ada kat Malaysia. Jangan tengokkk jerkk..at least try amik tahu tu kapalterbang apa? 737-800 ke, A380 ke...787 Dreamliner ke... Or at least amik tahu nama-nama airlines tu..JAL ke, Emirates ke, Qatar Airlines ke, Qantas ke...EasyJet ke...bla bla blaaaa..



GRAND LEXIS - FAMILY GATHERING

Last year trip, baru sempat nak blog...After lama x lepak-lepak hujung minggu, at last we decide nak go for breakaway dekat-dekat je. X larat nak drive jauh-jauh, so we decide untuk lepak kat PD. So dekattt jerk, xyah nak drive jauh...hehehe...


So mana nak stay kalau nak lepak PD? At last we all adik beradik decide nak stay kat salah satu hotel yang top area PD ni - tak lain dan x bukan, we all decide nak stay kat Grand Lexis PD.

Awal pagi dah start ngemas untuk gerak ke PD. So jam 9am, masing-masing dah gerak dari umah masing-masing from KL to PD. Gerak awal, xderla sangkut dalam jemmm weh! So amalkan bertolak awal okesss.

Since dah gerak awal, so jalan x jem sangat...so we all sampai awal. Sebab awal, so we all lepak-lepak dulu sambil minum area jeti kat PD ni...lupa dah apa nama tempat tu..hahaha..

So jam 2PM, we all gerak terus ke Grand Lexis. We all reserved Sky Pool Grand Villa. Why we all booked this Sky Pool Grand Villa? Hurmm sebab dah decide nak stay sekali 3 family, so senang nak masak2 ke..nak lepak borak ke...hehehe.
Hotel Lobby
Without delay, sampai jer...terus we all ke Hotel Lobby. Agak bz sket time ni sebab semua pakat nak check in. Yang nak check-out pun sama sebok..hehehhee. Ok, lobby hotel ni agak simple tapi nampak best. Ruang menunggu ada sofa yang empuk - awesomeee!



THANK YOU FRIENDS!

Wahhh...tak sangka this kakikujalanjalan makin hari makin ramai yang datang jengok. Makin hari makin ramai yang kasik positive feedback, ada jugak yang kasik tips-tips untuk dimuatkan dalam kakikujalanjalan. Thanks...thanks and zillion thanks to all yang sudi jengok, singgah dan share info-info dalam kakikujalanjalan ni ke page masing-masing! X tau nak cakap camner dah kecuali TERIMA KASIH!

Keep support kakikujalanjalan and jom travel!



JOM VOTE! - KORANG SUKA TRAVEL KE MANA?

Wow...lately memang ramai lagi we all yang tak henti-henti keluar travel. Ada yang mampu terus fly oversea! Ada gak yang suka layan travel sekitar asia, ada plak yang memang gemar melancong dalam Malaysia.




So semua kategori kat atas ni, korang selalu gemar travel ke mana erk??
Jom kita vote, then baru kita bleh tahu pattern corak travel rakyat Malaysia ni... Jommmm VOTE!




Wow..Most of korang ni suka travel ke mana erk???

Pulau-pulau / Lautan / Scuba / Snorkelling / River Activities bla blaa..
Shopping area yang top-top
Landmark-landmark yang terkenal
Hiking - hutan, bukit, gunung ganang, pendalaman, taman negara bla bla..
Historical Place Mostly...
Culture/Budaya punya places kot..
Taman-taman tema
Tak kisah pun memana...
Pun tak kisah, asalkan kos murah!
Blur...follow kengkawan jerk, mana2 pun okeyyy!
Follow Trend...hehhhehe
Other
Please Specify:
Do Riddles

JOM PRAY FOR JAPAN

MAGNITUDE 7.0 Earthquake hit JAPAN.
6km S of Kumamoto-shi, Japan
An earthquake with magnitude 4.6 occurred near Kumamoto, Kyushu, Japan at 12:05:06.20 UTC on Apr 16, 2016. Followed by 7.0 hit.

  • 25 earthquakes today
  • 51 earthquakes in the past 7 days

JOM PRAY FOR JAPAN.



CNN Photo
Second deadly quake hits Japan, race against time to find all survivors. 
Hope all our friends and relatives still tight in good conditions.



More latest and Earthquakes Update:

CAMNER NAK SURVIVE LONG HAUL FLIGHT??

Okesss..jom angkat tangan, braper ramai yang dah pernah travel jauh? Lets say korang fly ke Europe la yang mostly amik masa 12-14 hours, braper ramai yang hampir pengsan tergolek dog sebab bosan dok tercongok dalam flight?? Hehehhee.. Ni tak kira yang ada transit after 7 hours fly then stop by kejap, then continue balik fly..pun terasa bosan dan boring gak kannn...kannnn...jawab lerrr..adehh..





Jom start! So camner nak survive kalau korang dalam flight yang 12-14 jam ni? Ok, meh saya share tips-tips yang maybe amat berguna untuk korang. Yang fly 45minites ke 1 jam tu, bleh gak lau nak baca..hehehe..

1. Sediakan Hiburan
Apa hiburan?? Mostly dalam flight, dah ada dah entertainment punya bahan kat screen..yo dak? So korang layan je la movie-movie or main game kat console tu. What if flight murah yang takder benda-benda hiburan ni?? So korang la kena preparekan. Bawak je la iPad ke, iPhone ke. Download siap-siap movie ke games ke dalam iPad korang tu. Cas penuh-penuh before fly! Ni baru setengah jam fly, bateri dah nak kong...apa daaaa..hehe.




Korang xder iPad, tab? Alaaa..invest je beli yang murah-murah. Banyak je kat lazada tu. Bukan apa, ada tab or iPad nanti, xder la bosan dok nganga atas seat dalam plane tu kan...kannn. Ohh yer, jangan lupa beli headphone sekali. Kang korang pasang citer badul kuat-kuat kang, takderla mengganggu passenger lain..




Powerbank selalunya bleh bawak atas flight kecuali powerbank yang tinggi sangat power, maybe dorang takkan kasik naik masa boarding. Ni depend pada airlines provider yang korang naik tu la, kena check with them. Tak pun korang bleh bawak laptop yang dah ada movie or apa2 hiburan...jangan bawak PC plak naik atas flight! Ingat...cas duluuuuu  penuh-penuh semua benda-benda alah ni!

Haaa..jangan lupa kalau korang ada bawak kids/anak kecik masa travel jauh-jauh ni! Lagila kannn..kena la pikir apa benda yang bleh kasik anak-anak korang tu tak bosan nanti. Lau dorang bosan, mau dorang melalakkkk... nyusah kan telinga orang lain plak..kan..kann.. So bawakla toys yang dorang suka, or dowload je kartun banyak-banyak taruk dalam ipad! Insyallah okesss..hehhe kalau melalak gak, mean ada taik la tu dalam pampers dorang...hahah gi basuh!!!

Korang pun maybe bley sediakan macam2 game board yang simple2 serta yang kecik2 tu. Maybe bawak papan dam ke, main mini saidina ke..main daun terup ke ngan orang sebelah. Pendek kata, korang akan syiokkk main benda alah tu ngan anak2 or kawan2 or passengers lain sampai tak sedar masa berjalan pantas. Xderla bosan sangat. Erkkk..please jangan bawak papan karom okeeyy! Kena jentik telinga tu oleh kapten nanti!

GUA TEMPURUNG ADVENTURE

Wahhh...selain jalan-jalan ke luar negara, korang jangan lupa untuk jalan jalan dalam negara. Malaysia ni banyak tempat kot untuk korang travel dan jalan-jalan.


On weekend, aku berkesempatan untuk merasa sendiri sejauh mana adventurenya Gua Tempurung. Kali ni jalan-jalan ngan 3 geng opis yang sakit otak - peyuh, macha and ubai + 2 staff dari Korea. Actually plan ni  originally datang dari mamat Korea tu la yang beria nak explore Gua Tempurung! So aku ni artis jemputan jerkkk..hahhaha..



Btw Gua Tempurung ni terletak di Perak, tak jauh mana pun if korang drive dari KL. Perjalanan dari tol Jalan Duta ke Gua Tempurung amik masa dalam 1 jam 45 minit je dengan kelajuan biasa. Kalau korang naik basikal, maybe 2 hari la kot baru sampai...hehehehe
Dari KL, korang akan keluar ikot exit 135 Gopeng. Then after tol, korang belok kanan. Sepanjang jalan terdapat signage untuk ke Gua Tempurung tu. Dari tol ke Gua Tempurung, amik masa tak sampai 10 minit pun, then korang akan nampak satu junction sebelah kiri. Dont worry, takyah pakai Wazes pun sebab ada signboard besar kat simpang masuk. Terus je dalam 1.5KM, then korang akan sampai! Dont worry, parking is FREEEEEE!



Ok..then korang gi je la beli tiket. Ada 4 kategori tiket untuk teroka Gua Tempurung ni:

1. Tour 1 - Golden FlowStone
Yang ni tour yang paling senang. Perjalanan teroka gua dari main entrance hinggalah ke Platform
no.3, then korang akan patah balik. Easy

**Tickets: Adult RM8 / Children RM4 / Senior Citizen RM4

2. Tour 2 - Top of The World (minimum 5 adults)
Yang ni plak tour selama 1 jam 45 minit. Yang ni korang akan walking dalam gua hinggalah ke platform no.5, dan kemudian korang akan patah balik.

**Tickets: Adult RM12 / Children RM6 / Senior Citizen RM6

3. Tour 3- Top of The World & Short River Adventure. (minimum 8 adults)
Yeahhh..yang ni trip yang agak mencabar sket. Trip ni makan masa selama 2 jam 30 minit . Dont worry, trip ni akan ditemani oleh Cave Ranger. Journey ni akan melalui gua sejauh 1.2KM bermula dari main entrance hingga ke Golden Flowstone dan kemudian korang akan melalui Top of The World dan seterusnya korang akan merasai pengalaman berjalan melalui underground river yang sungguh menarik dan sedikit mencabar.

**Tickets: Adult RM12 / Children RM6 / Senior Citizen RM6

4. Tour 4 - The Grand Tour! (minimum 8 adults)
Haaa yang ni route paling dasyat sekali! Perjalan route ni amik masa selama 3 jam 30 minit hingga ke 4 jam bergantung pada lajunya korang jalan dan rentas halangan. Ni merupakan complete journey dalam gua sejauh 1.8KM. Laluannya bermula dari main entrance terus ke Golden Flowstone, sambung ke Top of The World serta melalui perjalanan menggunakan anak sungai di bawah gua. Kompem semua baju basah! Dont worry kerana korang akan sepanjang masa ditemani oleh Cave Renger yang sangat hebat serta berpengalaman!

**Tickets: Adult RM30 / Children RM15 / Senior Citizen RM15



So we all amik route paling susah  dan paling jauh, iaitu Tour 4 - The Grand Tour!. After sedikit doa dari semua peserta Route #4 niperjalanan we all bermula melalui main entrance. After masuk je, korang akan kagum dengan pemandangan gua yang indah. Cave Ranger we all - Brother Tajul memang sangat awesome + hebat! Banyak maklumat yang dia bgtau we all mengenai keadaan dalam gua ni. Semua ternganga apabila Bro Tajul tunjukkan we all bentuk2 batu yang menyerupai binatang yang ada kat sini.


Then we all teruskan explore dgn memanjat tangga-tangga besi untuk ke atas. Pada yang gayat, sila jangan tengok kat bawah! Terbayang macamanala dorang bley bina anak-anak tangga ni didalam gua...heybattt!



Then we all jalan sampai ke penghujung tangga. Sebelum ni memang ada lampu-lampu yang menerangi anak tangga, but kali ni bermulalah stage lain pendakian! Kali ni, keadaan menjadi gelap gelita! Tiada satu lampu pun yang dipasang melainkan kilauan lampu-lampu headlamp/torchlight yang dibawa oleh peserta. Malangla pada sesiapa yang tak bawak torchlight, believe me...kat dalam gua ni tersangatlahhhh gelap! So lampu/headlamp/torchlight adalah benda wajib!

PREVIOUS HOT!