TIPS: CAMNER NAK PLAN ITINERARY?

Okesss..now nak share on how i plan my itinerary. Selalunya kalau we all ada terpikir or terlintas nak travel ke mana-mana, especially kalau nak travel abroad..we all akan settelkan dulu itinerary.



Actually benda ni agak penting jugak kot sebab dengan adanya well plan berdasarkan itinerary yang kita draft and plan, maka banyak benda yang bley kita jimat especially bleh jimat fulus dan bleh jimat masa! Tak salah kalau nak main redah je biler dah sampai sana, but tu laa..nanti buang masa sebab dah sampai sana baru nak plan and pikir mana nak gi or mana nak lepak!. Baik kita pikir dan plan siap-siap sebelum kita fly! Iyo dokkk...Yeahhhh.... tepuk la sikit dengan intro bergaya ni...hahahha

Ok..JOM STARTTT!


1. START WITH: CATIT..CATIT DAN CATITTTT!
Nak plan ke, nak draft ke.... kena la catit! Bukan main ingat dalam kepala je, tak ke mana nanti. Lainla kalau korang ni cam Eistein, semua bleh ingat. So sila draft planning or budget or apa-apa je atas kertas or tulis dalam smartphone, so korang takkan tetinggal apa-apa.



2. DATE & TIME
Ok..ni most important. Selalunya saya semak dulu date yang saya plan nak ke sana. Kena check ada apa lagi pada tarikh tu, like....kejer opis dah settle ke, ada kenduri kawin sedara ke, kids punya school camner, if nak cuti time tu...boss bleh approve ke apa...


Avoid Date! - Kalau boleh, sila elak dari travel during cuti sekolah!! Why? Sebab semua benda jadik mahal masa ni, dari flight tickets sampaila ke hotel-hotel. Kena check and kalau boleh avoid date yang ada kena mengena dengan cuti-cuti besar, tak kira samada cuti tu di Malaysia or kat luar negara. Cuti-cuti besar camni gak lah yang bleh membuatkan kawasan korang plan nak jalan-jalan tu jadi packed dengan crowded! Nak bergambar pun payah nanti...hahhaa

Jangan lupa pasal time yang berbeza-beza. Contohnya kalau nak ke Europe. Maksud saya, kalau fly dari Malaysia 1hb jam 12malam, meaning sampai ke London pun akan pada 1hb pagi...bukannya sampai 2hb! Mean kena careful pasal time kita ngan time negara yg korang plan nak pergi. Jgn tersilap book hotel..kang terpaksa tido kat airport plak...huhuhu

3. SUHU OR MUSIM
Ni pun amatlaaa penting. Kena check musim apa semasa korang plan nak ke sana. Benda ni penting untuk memudahkan korang plan nak pakai baju apa, bawak kasut jenis apa. Takkan nak pakai singlet je time musim sejuk...mau kena gigitan frost  (frost bite) sampai putus telinga..hahhaa.. Or takkan nak pakai baju tebal masa musim panas...kan kan kannn..mau berpeluh ketiak tu menangis sbb meleleh basah peluhhh...hahahha...


Kalau nak gi main snow, make sure plan date yang memang kat sana ada salji. Kang xderlah sampai sana, salji pun dah kering kontang... nanti korang jugak yang hantuk kepala kat pokok sebab frustated!

Check betol-betol ada apa kat lokasi yang korang nak tuju tu pada date yg korang plan. Contohnya, adalah tu musim panas, musim sejuk? Jangan tersalah pilih, kena dengan musim hujan or musim typoon..tak pasal-pasal semua plan tersangkut kat sana! Flight pun xleh nak terbang sbb bahaya...

Mana nak check temperature?? Tanya encek Google okesssss...

4. FLIGHT TICKET
Ni problem no.2. Kalau korang plan nak travel abroad during cuti sekolah..maka bersedialah untuk keluarkan fulus yang banyak. Tapi ni bley avoid kalau korang plan at least 6 bulan awal. Korang kena betol2 check date dan time flight. Meaning, kena tahu braper lama jarak penerbangan, braper jauh...so korang bleh plan apa nak buat sesampainya korang kat airport sana nanti.

Jangan lupa check kiranya flight korang ada singgah memana in between (transit). Takkan nak terbeli tiket yang kena transit sampai berjam-jam kot. Wat rugi masa jerkkk... mau pengsan kat airport! Jangan lupa juga what time korang dijangka sampai kat negara tu. Senang nak arrange transport bagai. Kot la sampai tengah malam, train dah takder. Taxi plak double charge (midnight charge). So time sampai ke destinasi amatlaaaa penting...

Pls compare tiket price with different flight provider...lau bleh jimat, jimatla kannn. Try guna SkyScanner untuk compare harga flight tickets...

5. LANDING TIME
Ni pun selalunya masa yang amat kritikal. Especially bila korang landed kat airport yang korang first time sampai, or negara yang korang first time jejakkan kaki. Why kritikal? Sebab masa ni la korang akan jalan terpinga-pinga dengan bag-bag yang besar gajah, especially yang bawak satu family siap ada anak-anak yang masih kecik. Mana nak tarik bag lagi, mana nak suap puting kat mulut anak lagi sbb anak melalak, mana nak bergambar lagi sebab tak nyempat-nyempat like no day tomorrow, mana nak carik tiket train lagik...cab or bus...semua ni akan buat korang penat. So sebelum fly, plannnn mana korang nak tuju sebaik landed kat sesebuah airport. Make sure kat tingkat mana bleh naik train, naik train kat line mana, nak tuju ke mana...mana nak beli tiket etc etc.

Selalunya aku akan hafal semua step berdasarkan carian dari encik Google. So landed je, takyah nak panik sebab semua benda dah hafal, dah tahu train kat level braper, harga tiket berapa,nak naik train mana dan nak tuju ke mana.

Elakkan landing selepas tengah malam sebab semua pengangkutan jadik mahal kecuali train. Problemnya train ni ada had limit beroperasi. Kalau kat europe, jam 12.30am dah stop. Kalau kat Japan, maybe ada train yang operate sampai jam 1 pagi, tu pun hanya ke sesetengah destinasi sahaja.

6. TEMPAT TINGGAL
Ni kira macam POINT A masa korang dah sampai ke sana nanti. Mean kalau nak gi memana, just plan je nak naik apa dari Point A ke mana-mana point. This is basic point yang korang kena ada dan plan.

Kalau boleh jangan terlampau jauh dengan kawasan-kawasan yang korang target nak pi lawat. And tak terlampau jauh dengan airport untuk memudahkan korang masa nak fly balik nanti. Selalunya saya akan pilih hotel yang in between. Tak jauh dan tak terlampau dekat.

Yang penting kena plan mana kawasan mana korang nak lawat nanti semasa kat sana. Di cadangkan agar korang stay je dekat dengan kawasan senang dapat public transport. So senang korang nak jalan-jalan. Takkan nak menapak jauhhhh kot, mau patah tumit kaki...kikiki..

Nak carik tempat tinggal pun kena hati-hati. Rajin-rajinla dulu baca review orang lain pasal tempat yg korang nak stay tu. Bukan apa, kadang-kadang dalam web semua gambar cantekkkk, tapi bila sampai...bilik cam haram jadahhhh! Korang jugak yang nak meraung nanti! So sila baca dulu review or pengalaman pelancong lain pasal tempat/bilik/hotel yang korang nak stay tu dulu. Malas baca kalu, sendiri yang menonggeng!

7. TARGET KAWASAN YANG NAK KORANG PERGI
Plan siap-siap mana kawasan yg korang nk melawat semasa berada di sana. Carik best tourist spot. Gunakan encik Google. Jangan malas-malas! Contohnya kalau nak ke Paris - tulis je siap-siap dulu mana tempat best like Eiffel Tower, Notre Dame, Musee de Louvre, Arc de Triomphe ke etc etc.

Kalau Tokyo plak, maybe korang plan nak visit Akihabara, Tokyo Skytree, Shibuya, Harujuku etc etc.. Apa pun yang terlintas, just tulis je dulu siap-siap atas kertas.



Why tulis atas kertas?? ,Sebab later senang korang nak plan camner plak nak gi sana, nak naik train ke nak naik cab ke or just jalan kaki. So sila bulatkan siap-siap kawasan yang korang nak lawat...

Kena jugak amik tahu berapa cost pengangkutan (train ke, cab ke, bus ke) or tiket masuk or any cost yang related. Jangan plak biler dah sampai, baru tahu tiket masuk dekat RM400! Dahla naik train tukar banyak station, dah sampai baru tahu tiket mahalll.... pastu x masuk plak tu sbb mahal, kan dah rugi masa!

Why kena plan elok2 mana korang nak lawat? Sebab korang bley refer kawasan ni later kat train route or bus route.  Better habiskan kawasan-kawasan yg korang plan tu sekaligus  ikot aturan melalui train route yang sama...meaning takyah la tukar-tukar line train. Camner nak check route? Sila google okessss...

5. DUWIT...DUWIT DAN DUWITTTT
Kena ingat, semua planning korang tu melibatkan soal maruah...ehh silap...melibatkan soal duit. So as per mention above, plan yang baik adalah plan yang kurang melibatkan cost. Camner nak kurangkan cost? Senang je...plan route bebaik...jangan lalu at same route sampai dua tiga kali. Check apa lagi kawasan best yang ada sepanjang route train korang tu...Selalunya saya akan refer Google Maps la...senang.

Kalau kawasan yg korang nak lawat tu dalam 2-5KM dalam radius korang je, baik jalan kaki..so bleh jimat cost  pengangkutan,sambil-sambil tu bleh tengok kawasan/budaya persekitaran semasa korang berjalan tu.

Duwit tu bawak la lebeh sket or backup ngan creditcard, kot kot la ada emergency ke apa ke...kan kannnnn...


6. START TAIP DAN PRINT
So korang dah dapat tiket flight? Dah settel hal tempat penginapan? Dah tahu mana korang nak lawat masa korang kat sana nanti? Dah cukup budget duit untuk korang habiskan kat sana?? Hehehe..

So next step adalah...TAIP, TAIP dan TAIP! Tak kiralah camner or kat mana korang nak taip itinerary korang tu BUT korang kena make sure bila dah sampai sana nanti, senang korang nak refer kat itenerary yang korang dah siap taip tu.

Selalunya aku akan taip dan print atas separuh kertas A4, senang nak lipat dan taruk dalam poket seluar or poket bagpack kecik masa travel nanti, dan senang dan bukak balik dan refer biler perlu. Aku jugak save itenerary tu dalam smartphone. Ingat, smartphone korang tu bukan untuk berselfie je okeyy or berfacebook or bertwitter bagai...hehehe

Nah contoh camner i did my Itenerary masa last visit ke Tokyo last month:




Sample detail Itenerary - Click untuk saze yg lebeh besarrrr....





7. TUNGGU TARIKH FLY!
Yeahhh...date travel dah sampai?  Perut pun asyik senak nak terberak sebab panic and excited  at the same time sebab dah nak keluar fly dan travel kan..kan.......ITINERARY pun dah siap kan?...So takyahla risau, korang akan jadik Genius Traveller nanti biler dah landed kat sana sebab semua dah well prepared!!!

Ehh...jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang flyyyy...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

So...enjoy your day kat destinasi impian korang! Muahhh letup-letup...kekekeke...

Jangan lupa baca entri-entri saya sebelum ni okesss...



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

42 comments

comments
Saturday, April 02, 2016 delete

gud info ,, xpernah travel jauh lg

Reply
avatar
Saturday, April 02, 2016 delete

Sir...really good info from your travel blog. Really2 interesting photos and info! Keep it up! Absolute will follow you sir!

Reply
avatar
Sunday, April 03, 2016 delete

info sangat berguna dan boleh buat persediaan nanti. well saya pun akan ke tokyo for the 1st time pada mid of feb 2017. 6pax kepala otak tgk geliga pikir nak ke mana. masih serabut lagi.. anyway kalau ada iti yang boleh saya buat contoh untuk ubahsuai boleh la share kat saya dengan ucapan jutaan terima kasih hehe email; rezuali@yahoo.com

Reply
avatar
Sunday, April 03, 2016 delete

Hi Riz...buleh...nanti email ke email tu later. Bley je nak modified ke apa, hehhe.. btw, thanks!!!

Reply
avatar
Tuesday, April 05, 2016 delete

Nice! Pernah try buat plan itinerary mcm tu utk local trip. Agak messy sikit Hehe.. Lps ni dah boleh follow mcm atas tu la nnt. :)
Really appreciate kalau boleh emelkan sy plan itinerary yg boleh modify dkt emel add ni: aniess2888@gmail.com. Terima kasih :)

Reply
avatar
Tuesday, April 05, 2016 delete

Hi Nurul.... bleh jer follow details tu. Layout clean, senang nak refer...hehehe. OK...will email to u later

Reply
avatar
Monday, April 11, 2016 delete

tengah serabut plan iti utk 5/10 to 12/10 tokyo trip. saya pun nk mintak full iti. puffreen@yahoo.com. tq

Reply
avatar
Tuesday, April 12, 2016 delete

Haa..okes...nanti i emailkan later. Thx sbb visit my blog anyway..

Reply
avatar
Thursday, April 14, 2016 delete

assalam, boleh tak sendkan itinerary ini? sbb sy bercadang nak pergi bulan 8 ni. mekasih :D

Reply
avatar
Thursday, April 14, 2016 delete

wasalam...buleh jer. Kasik email add

Reply
avatar
Friday, April 15, 2016 delete

Boleh email kat saya itinerary ni jgk kat puteridahlia07@gmail.com
Thanks!

Reply
avatar
Saturday, April 16, 2016 delete

Okes..done email to you. Check it out!

Reply
avatar
Wednesday, April 20, 2016 delete

ASSALAM,
boleh x mohon emelkan copy iti ni?
clean!
zettyezhard@live.com
tq in advance!

Reply
avatar
Wednesday, April 20, 2016 delete

Hi SPARTACUS CRAZE, already send you this itinerary to your email! BTW, thanks sbb visit kakikujalanjalan :)

Reply
avatar
Wednesday, April 27, 2016 delete

Menarik ssgt...

Boleh email kat saya itinerary ni jgk kat farrahyazid@gmail.com
Thanks!

Reply
avatar
Wednesday, April 27, 2016 delete

Hi FarrahY...thx sbb visit kakikujalanjalan ;) ... later i email that itinerary...��

Reply
avatar
Thursday, May 26, 2016 delete

hai blh bg itinerary japan nie
farahanis_89@yahoo.com

Reply
avatar
Thursday, May 26, 2016 delete

Hi..Nuren! Already send to your email. Thx for visiting my blog anyway! :)

Reply
avatar
Anonymous
Saturday, June 04, 2016 delete

Assalam sir..really2 helpful info..perancangan yg teliti n organized..boleh emailkan kat sy tak itenary ni? syazwan.amiruddin@gmail.com

Tqvm :)

Reply
avatar
Saturday, September 03, 2016 delete

Assalam...Bro boleh emailkan saya ittinerary..Plan ke sana pada early Disember..Pls advise and tq

Reply
avatar
Tuesday, September 06, 2016 delete

Assalamualaikum =)

Thank you sangat buat post blog yang awesome ni, mmg tgh draft itinerary utk ke Tokyo April depan, kalau boleh, nak minta itinerary tuan buat rujukan.
email saya: isziahismail@gmail.com.

thank you again =)

Reply
avatar
Wednesday, September 07, 2016 delete

very good info bro... i pun nak p tokyo mac 2017. boleh tak share itenery.. ni emel i. aziahsyg@yahoo.com. tq so much

Reply
avatar
Wednesday, September 07, 2016 delete

thanks! anyway...dah send this itinerary straight to your email :)

Reply
avatar
Friday, September 09, 2016 delete

Assalamualaikum.. saya pun tengah buat itenery gi tokyo.. tapi bila tengok itenery tuan, sangat details.. boleh email kat saya untuk rujukan reenrianna@gmail.com

Terima kasih banyak2.. :)

Reply
avatar
Friday, September 09, 2016 delete

Wasalam...hi reenrianna! check your email, alreaday send :)

Reply
avatar
Thursday, September 15, 2016 delete

Salam...nanti emailkan kat saya intenery tokyo ke email saya
azahar9257@yahoo.com.my

Lagi satu tumpang tanya...operasi train di tokyo bermula pkl brapa dan last train pkl brapa?
Bg tips utk beli tiket,atau pass atau sekadar syiling utk naik trains...mana yg lebih mudah dan senang disamping jimat kos.saya satu keluarga akan ke tokyo march 2017 ( 2 adult 2 child )
Terima kasih diatas pengalaman tuan yg sudi dikongsi bersama.

Reply
avatar
Monday, September 19, 2016 delete

Menarik sgt cara penulisan dan isi blog ni. Dari xde plan nak ke sana terus sy dh beli tiket utk new yr. Sudilah kiranya pihak tuan berkongsi itenerary Tokyo dgn saya di ajaxshams@gmil.com . InsyaAllah boleh jadikn guidance sepanjang di sana. Terima kasih banyak2 in advance. :)

Reply
avatar
Tuesday, September 27, 2016 delete

Very good tips & info 😊😊
Seronok baca & rasa inspired nak pegi jepun.
Bole kongsi iti pegi jepun utk rujukan?
Shazleen_ahmad@yahoo.com
Thank u in advance sir 😊😊

Reply
avatar
Friday, September 30, 2016 delete

great info bro!.. mintak emailkan itinerary nih..
hisyamhasan@gmail.com

Thank you.

Reply
avatar
Anonymous
Tuesday, November 15, 2016 delete

As salam. Boleh share itinerary.. email sy commot04@yahoo.com tq in adv

Reply
avatar
Tuesday, November 22, 2016 delete

fuh..at last jumpa blog yg 5*. dah beberapa hari visit blog2 cari tips trip ke japan. hilang mengantuk jumpa ni..lucu n menghiburkan. saya n sister plan ke japan kul-osaka end of jan 2017 (dah beli ticket). plan visit osaka, nara, kyoto n by train or night bus ke tokyo...mana2 yg budget rendah. balik m'sia dari haneda-kul. itinerary tak siap lagi..syukur jumpa ur blog. wajip follow ni. banyak sangat info..mohon share iti :) Rola711@yahoo.com. TQVM

Reply
avatar
Thursday, December 08, 2016 delete

lama gak survey pasal tips ke japan, thanks sbb blog ni terbaik.. sudi x nak share itinerary.. emailkan kat sini ya encik.. tq tq tq tq.. nfaizafadil@gmail.com

Reply
avatar
KT
Sunday, December 18, 2016 delete

Salam. Wahaha. Best betul tgk encik sekeluarga ke Jepun. Sy ada plan nk ke sana apr'17 nnt. Boleh encik share itenerary encik semasa di Japan? Email sy green_aries0413@yahoo.com
Terima kasih yea.

Reply
avatar
Tuesday, January 17, 2017 delete

Sngt menarik tips yg. tuan kongsi di sini. Minta tuan sharekan itinerary di jepun. Ini email saya : radhidem09@yahoo.com

Terima Kasih....

Reply
avatar
Monday, March 06, 2017 delete

Hi Kakikujalan,

Thumbs up for your itinerary! Simple and neat. Boleh share tak your full iti? My email is haziemsulaiman89@gmail.com.

Thanks in advance! :)

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!