JETSTAR - JOM TERBANG!

'Ladies and gentlemen, we have just been cleared to land at the Changi Airport. As we start our descent, please make sure your seat backs and tray tables are in their full upright position. Make sure your seat belt is secured fastened. Cabin crew, please take your seat for landing. Thank You' - Yeahhh tu la dia suara macho kapten flight JetStar yang bergema dalam cabin semasa hendak mendarat di Changi Airport, Singapore. And Changi Airport ialah pemenang #1 dalam kategori airport terbaik dunia untuk tahun 2015!




Top 10 Best Airport Award 2015

1Singapore Changi
2Incheon Intl Airport
3Munich Airport
4Tokyo Intl Haneda
5Hong Kong Intl Airport
6Centrair Airport
7Zurich Airport
8London Heathrow
9Kansai Intl Airport
10Doha Hamad Airport
Source: http://www.worldairportawards.com/awards/world_airport_rating.html


So, nak story sket. Today i telah berpeluang untuk merasa terbang bersama salah satu airlines yang sedang meningkat naik kat Asia ni - JETSTAR. Okey... Jetstar ni merupakan salah satu penerbangan tambang murah gak la, sama cam Air Asia. For info, Jetstar ni based kat Australia - Jet Star Pty Ltd - merupakan low cost airline yang berpusat di Melbourne - ni merupakan subsidiary kepada satu lagi BIG Airlines company iaitu Qantas. Untuk market Asia, Jetstar Asia ditubuhkan dan berpusat di Singapore.



So my flight to Singapore with Jetstar schedule at 11.20am. As usual, awal-awal pagi lagi dah tercongok kat KLIA2. Oh yee...terminal untuk Jetstar ni berada di KLIA2. Kaunter check-in untuk Jetstar  plak kat Row Z. Sesampai je kat KLIA2, korang terus jer ke row Z ni, korang akan nampak banyak bunting Jetstar! So korang bleh datang and check in kat sini or terus je mobile check in then verified kat kaunter ni.


So arini just check-in without luggage sebab only day trip. Trip untuk feel this Jetstar  service. Ok..jam 10.30 aku terus masuk dalam, malas nak tunggu kat luar, at least kat dalam banyak tax free shop..hehehe.. 10.40 gate boarding dah bukak! So terus je boarding. 2 stewardess yang comel assist ke tempat duduk yang telah dibooked. Okeyy..seat Jetstar  i fully leather okes. Sedikit empuk jika nak compare ngan AirAsia. Memang gebu biler dah duduk atas seat tu...hehehe..Seat aku 22F window seat berada belakang sedikit dari sayap plane, so bleh la jengok luar tingkap..hahaha.



Tepat jam 11.20, this codename 3K664 Jetstar  Airbus A320 terus meluncur laju ke angkasa! Agak punctual!! Benda ni la yang selalu i concern biler nak fly ke mana-mana.

Dalam flight, tak buat apa-apa, just read all those Jetstar  magazine dan jugak Jetstar  sky shopping punga magazine. Banyak benda yang korang bleh beli on-board. Please read those magazines okesss...



Less than 1 hour rasanya, Jetstar captain dah wat pengumuman untuk landing. Hehehe tak sempat nak pejam mata punnn, last last dh nak landing dah kat Changi Airport. So, this Jetstar  akan landing dan masuk trough Terminal 1, Changi International Airport. After pintu bukak jer, terus jalan-jalan di Terminal 1.





So, flight dari KLIA ke Changi memang sangat smooth dan bergaya! Service dari start check in tadik kat KLIA sampaila landed di Changi pun memang sangat mudah dan bermutu! Layanan dari cabin crew pun sangatlah cepat dan mesra alam!



Since memang this trip hanya untuk review this Jetstar  punya service, so i have no other plan. First setengah jam, hanya ronda-ronda dalam airport. Untuk membusykan diri, at last naik skytrain ke terminal 3 - then amik MRT terus ke Singapore downtown. Lepak makan minum jap area Esplaned dan ronda-ronda area CityHall. Then kaki ni layan plak panaroma sekitar Marina Bay, cuaca agak panas...so malas nak jalan jauh-jauh.



After dah penat, then i decide patah balik ke City Hall MRT station - then terus ke Terminal 3 Changi International Airport. Jam pada masa ni dah pun 4.30 petang. Sesampai je, amik lagik sekali airport skytrain then terus ke Terminal 1. Ohh ada masa lagiiii...so i decide lepak je makan kat Burger King dalam Terminal 1 ni - dont worry - HALAL.

Okey...untuk Jetstar  kat Changi Airport ni, korang kena gi ke Terminal 1. Then kaunter untuk Jetstar berada di Row #2. Korang akan nampak banyak self check-in kiosk Jetstar  kat sini. Haaa..terus je self check-in kat those kiosk - then after print boarding pass..terus gi verified (rubber stamp) kat kaunter Jetstar   Ohh dont worry, kalau korang tak faham apa-apa procedure, tanya je kat staff Jetstar  - ramai staff standby depan this kiosk untuk membantu korang!



Flight ke KLIA plan jam 7.35PM - so i take this opportunity untuk ronda-ronda dulu dalam boarding terminal. Banyak kedai-kedai menarik dalam ni - semua kedai aku redah masuk, hehehhe.

As per scheduled - flight Jetstar  ni gerak tepat jam 7.30PM meluncur ke KLIA. Kali ni dok kat seat 20C - ditepi laluan. Sebab nak tengok those steward and stewardess melayan passengers dorang. Memang layanan dorang sangat pantas dan cekap!

So kali ni aku diberi peluang untuk lepak borak dan snap some photos with Jetstar  Captain - terus masuk dalam cockpit dan do some simple chat! Sooo friendly Jetstar  captain ni - lupa nak take note apa nama captain tu - tak silap Captain Chong kot...so sorry lupa nak tulis both of your name! Dorang welcome aku with smiles and energy yang positive! Ohh sorry, gambar plak blurrrr - maybe not enuf light kot...sorry captains!

So thats all my experience fly with Jetstar  Asia. Flight tickets agak murah, service yang memuaskan dan layanan cabin crews yang sangat-sangat awesome! Thank you Jetstar  and all cabin crews yang melayan i today! Hope i can fly again with u guys!

Sorry guys....blur la plak, not enuf light maybe
Okey...mana nak beli tiket murah Jetstar ni?? Senang jerr...korang beli je online kat Jetstar  Malaysia - http://www.jetstar.com/my/en/home . Harga untuk korang fly agak murah dan reasonable la. And bukan saja Jetstar  ni fly ke Singapore jerk...tapi ada banyak lagi destinasi-destinasi menarik yang  lain. Korang kena check sendiri la kat web tu okesss..


Mostly Jetstar  ni akan fly ke their homeland like Sydney, Melbourne, Perth, Adelaide, Darwin - tak lupa dorang ada  gak fly ke Gold Coast, mostly semua akan fly via Changi Airport Singapore - mean korang ke fly ke Singapore dulu la..BUT tak salah if korang bley dapat harga lagi murah! Jetstar  gak ada fly ke Bali and Japan!

So..ni haaa senarai destinasi yang JETSTAR cover!

Australia - Adelaide, Darwin, Hobart, Launceston, Melbourne, Perth, Sydney & Gold Coast!
Cambodia - Phnom Penh, Siem Reap
Hong Kong - Hong Kong
China - Haikou, Shantou, Guiyang.
Indonesia - Bali, Jakarta, Medan, Surabaya, Pekanbaru & Palembang
Japan - Fukuoka, Osaka.
Myanmar - Yangon
New Zealand - Auckland
Philippines - Manila
Singapore - Singapore
Taiwan - Taipei
Thailand - Bangkok, Phuket
Vietnam - Da Nang, Hanoi,  Ho Chi Minh

So now korang dah bley dah fly dengan airlines lain, but most of it semua akan bertolak dari Changi Airport. The best thing, Jetstar  pun dah ada 11 unit Boeing 787 Dreamliner!

So apa lagi...try la terbang bersama Jetstar !!!

________________________________________________________________

TIPS: Nak ke Singapore? Apa kata korang sewa this POCKET WIFI...murah, laju serta bleh share-share cost sewa ngan kengkawan! So takder la korang terbeban dengan cost roaming yang tak munasabah kannn... Dh penah guna and travel ke Europe, Japan, Korea, Indonesia, Vietnam dengan this Pocket Wifi...memang awesome! Nah CLICK KAT SINI untuk sewa korang punya personal POCKET WIFI...read my articles pasal pocket wifi ni kat sini.

Happy Travel guyssss!! Muahhh.... XOXO!


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
Wednesday, May 11, 2016 delete

so far never tried jetstar :) kena try nih nanti

Reply
avatar
Wednesday, May 11, 2016 delete

ya liza licha...u should try sesekali..heheh

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!