AIR ASIA NOW FLY TO MAURITIUS!

Wahhh...wahhh...now korang takyah lagik pening-pening nak pikir camner nak jalan-jalan ke  Mauritius sebab now AirAsia dah pun bukak tempahan untuk korang flyyyyyy direct ke sana! Wahh wahh wahhhhh...sronok korang yerkkk...

photo from - www.southerncrosshotels.mu
So dari KLIA2 (KUL), AirAsia akan bawak korang terbang selama 7 jam ke Mauritius (MRU)...hurmmm kat mana Mauritius ni?? Nama penuh tempat ni ialah Republic of Muritius (French: République de Maurice) - terletak di Indian Ocean lebeh kurang 2,000 kilometers dari tanah Afrika. Perghhh macam jauh tuuu tapi jarak nak fly ke sana macam dari KLIA ke Japan jerkk..total plus minum 7 jam jerkk.. So rasanya kat sini pakai matawang Mauritian Rupee (MUR)...erkk rasanya la sebab x penah sampai lagik...hehehe





So apa yang hebat sangat kat Mauritius ni?? Of course la dorang punya pantai yang memutih..qu putih qu putih barulah putehhhhh...hehehe pengsan!

Diceriterakan oleh member2 yang dah penah sampai kat sini, korang bley layan sunrise dan sunset yang terbaik...then bley layan golek-golek di pasir pantai dan juga boleh layan snorkelling di laut yang crystal clearrrr....so sila imagine la sendiri okes..

Kat sini jugak korang bleh try hiking, berjalan melalui hutan yang cantik serta mandi manda serta bergambar berlatarbelakangkan air terjun yang cun!

Best time nak gi sana??
Melalui study kat encek google, paling win kalau korang nak layan Mauritius adalah dari bulan May ke bulan December di mana time ni cuaca sangat nyaman, kering dan ada sinar mentari sang suria, cewahhh...

Elakkan dari ke sana pada bulan January hingga Mac - sebab time ni musim cyclone! Bahaya beb...kang tak pasal-pasal hanyut plak korang ke tengah laut!


photo from - indian-ocean.com


Mana nak stay?
Hurmm yang ni korang kena google la sendiri. Kat sini banyak premium punya hotel kot memandangkan kat sini memang rare punya tempat. But ada jugak penginapan ekonomi berdasarkan carian aku kat google tadik. Sila booked awal-awal sebab yang jenis economy accomodation ni cepat habisss der...

Visa??
So far...NO VISA required untuk korang ke Mauritius! Yeahhhaaa yabedabeduuu...Sila refer kat list visa ni haaa kat sini - Visa Requirement in Martius

Photo from - facenama.com
So, apa lagik korang tunggu...gi la masuk AirAsia punya website dan booked! Harga tadik still murah lagik but tu laa...kira nasib la kottt...kan kan kannn...

So...jom jalan-jalannnnn!! Perghh kering wallet camnehhh...huh...

XOXO!

________________________________________________________________________

TIPS: Kalau korang plan nak travel oversea, why not korang sewa pocket wifi siap-siap dari Malaysia. Bleh amik kat KLIA, Midvalley, Mont Kiara...or bley je soh dorang pos kan terus ke rumah korang. Prepare siap-siap pocket wifi tu sebelum korang fly. Komunikasi ni sgt penting kot, lau bley korang nak je ada signal wifi internet 24jam semasa korang kat oversea kan?? kan?? Senang korang nak refer map la, nak google info la, nak berfacebook nak berinstagram laaa.. So this pocket travel ni sesuai untuk yang travel berjemaah sebab bley share-share signal wifi dan share share cost sewa, kalau travel solo...better beli local sim card je la kat sana. Mana nak sewa this high-speed pocket wifi??? Haaa..baca info saya pasal benda alah ni kat sini...jangan malas-malas nak baca ilmu okesss..hehhehe... BACA KAT SINI or bley jer korang terus SEWA KAT SINI.

Happy Jalan-Jalan...!! XOXO


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!