WHY TAKUT UNTUK TRAVEL??

Among us, sure ada gak yang still rasa panik or gelabah or takut-takut untuk travel, especially kalau korang travel in solo mode or travel berdua je...so why nak takut? So camner nak face that fear?? Actually banyak jerk cara nak elakkan hal takut ni..cara paling efektif, korang ke kuar travel! Kena try then face sendiri that fear, sure that fear akan hilang!!

Ok..jom kita tengok jenis-jenis ketakutan yang selalu korang alami, termasuklah aku sendiri kot..hehehhee....kan kannnnnn :-)

1. Korang punya Comfort Zone
Haaa..ni yang first! Selalunya korang syiokkk sangat dok kat umah sendiri. Sah-sah la semua orang akan rasa comfort bila lepak kat umah sendiri kan. Sumtimes korang akan penat pikir pasal hal-hal kerja + hal anak-anak kat umah, apa akan jadik kat dorang kalau korang kuar travel?? Ada yang pikir bini, pikir laki...haihh..so memang takkan kemana la kalau manjang pikir camtu. Korang akan rasa semua benda tu akan rosak or fall apart kiranya korang tak handle sendiri hal-hal tu. So...how to face it? Pakar pyskologi kata, korang kena write down semua benda worst scenario tu kat atas kertas, then tulis apa plak counter measure untuk that worst scenario. Then baca berulang-kali...insyaallah korang akan rasa lega dan tak takut untuk tinggalkan semua-semua tu yang korang hadap setiap hari 24/7. Kena ada rasa TRUST pada diri sendiri kot...kalau semua benda 'tak harap', maka sampai ke sudahlah korang takkan keluar travel ngan kengkawan or secara solo! Apa-apa pun, kena selalu thin positive beb!!



2. Takut Sesuatu yang Korang Tak Tahu
Haaa..yang ni memang semua orang akan alami. Orang jenis ni memang akan culculate semua benda bahaya semasa dorang plan nak travel. Semua tempat dorang akan rasa bahaya dan tak selamat. Too much pikir negative tak akan bawak anda kemana! So how to overcome this? Senang jerkkk...cer korang google apa yang ada kat tempat yang korang nak lawat tu. Dengan info yang banyak, korang for sure akan rasa lebih secure, rasa lebih selamat. Amik tahu apa yang ada kat sana, penduduknya jenis macamana, pantang larangnya apa...bla bla blaaaa.. So dengan info-info ni, korang akan rasa lebeh selamat! Trust me...dulu aku nak gi oversea memang takut beb...but bila dah gi sekali with full or research pasal tempat yang aku nak gi tu, aku dah bleh buang all those negative punya feeling! Sampai je kat sana...rilexxxx je ronda-ronda...hehehhe...cer try buat okesss.




4. Bahasa??
Wahhh..ni lagik satu problem. Alaa..taknak la gi German sebab aku dah la tak reti speaking, dorang pun tak reti speaking gak...so camner??? Ok..kat mana-mana yang korang travel kecuali belah-belah asia ni, sah-sah la majority takkan paham bahasa malaysia kan...thats why korang takot and tak confident? So how nak face this bahasa punya problem?? Kemonnnn...now maklumat kat hujung jari beb! Korang hanya perlu belajar basic words je pun like 'Selamat Pagi', 'Kat mana stesen bus', 'Terima kasih', 'Taxi' and several words lagi. So dengan all this basic words, korang tak perlulah nak risau-risau. And by the way, dah banyak dah apps-apps bahasa kat handphone korang tu, download jer laaa..jangan malas-malassss!



5. Takut Risiko
Ohh..korang terasa nak sangat untuk travel ke Istanbul sebagai contoh la but tu lahh, macam-macam benda bermain kat otak korang. Selamat ke kat sana? Tak kena rompak ke kalau jalan-jalan kat sana?? Maybe kena bom plak nanti kat sana...aduhhh takot wehhh. So ni pun antara sebab musabab korang takut untuk keluar travel walaupun teringin gilerrr nak kesana. So how?? Caranya korang kena cool down...pikir yang positif jerkkk.. Jangan pikir pasal risiko tu banyak sangat. Kena balance la antara bad risk dan benda baik yang lain. Jangan over react cemas tak bertempat. So selidik jer la trough web or from kengkawan yang dah pun sampai sana. Sure korang tak rasa stress dan over takut untuk ke sana... kann..kannnnn..



6. Takut naik Flight
Alamakkk...yang ni payahla. Takkan nak gi Istanbul naik kapal laut kottt...kan?? Otak korang dah set dah kot-kot kapalterbang tu jatuh la..kena tembak la...engine mati kat udara laa.. Hurmm..memang la benda tu logik but tau kah korang yang naik flight ni la antara pengangkutan yang paling selamat jika dibandingkan naik kereta?? Kemungkinan terhempas adalah sangat sangat kecik peratusnya. So how to do?? Hurmm busykan diri sebelum korang fly, sampai je atas flight..korang kompem penat dan cepat tidor. Or maybe korang bleh dapatkan advise dari personal doctor korang untuk ambik pil tenang or pil tido.
But kalau korang still susah gak nak fly sebab terlalu takot, then dinasihatkan travel hanya menggunakan jalan darat jer la kot...


Photo from worldofwanderlust
7. Kecederaan or Emergency?
Hurmmm..ni pun antara punca ramai yang takot nak kluar travel. Korang takot kot-kot korang ter-demam ke, ter-sakit ke apa time kat oversea. Kena ingat, kat sana pun ada pharmacy gak, ada doktor gak and ada hospital gak. So dont worry beb! Or lagik bagus, korang amik je travel insurance yang cover semua sekali untuk korang travel kat sana nanti.



8. Risau tak cukup Duit?
Hurmmm yang ni pun most popular issue. Korang nak travel ke Istanbul but korang rasa and korang risau kot-kot tak cukup budget. Korang risau sebab korang hanya ada budget ciput jerk.. So benda-benda ni kadangkala bleh wat spoil plan korang untuk travel. So camner nak elakkan hal hal camni??? Hurmm frankly korang bleh save banyak duit kiranya korang rajin do a research dulu before fly ke sana. Then korang kena start menabung dan kena ada target. Kena simpan duit walaumacamana carapunnn untuk korang achieve target korang tu. Research yang baik bleh menjimatkan duit korang...trust me! Carik tiket flight masa dorang tgh buat offer, cari best deal untuk hotel dan potong jer mana-mana cost yang rasa tak berbaloi! Kompem korang akan berjaya gakkkk jejakkan kaki korang kat sana!


Photo by MalayMail
9. Takot Sesat??
Alahaiii..yang ni ramai yang jadikan ia as big issue. Apalah yang korang nak takot. Research dulu before fly. Dah sampai airport sana, berlambak map/peta and top spot untuk tourist. Apps kat phone pun dah berlambak pasal travel ni. Most negara-negara yang jadik tourist hotspot, dah banyak apps yang cover..so sila download. Banyak gak offline map yang dorang sediakan kat apps tu or korang bleh guna old fashion punya cara - guna map!



So...apa lagi isu nya yang bley wat korang takot nak travel??? Rasanya yang kena tambah ialah korang kena confident kat diri korang sendiri. And of coz la kalau bley elakkan dari travel ke negara-negara yang berisiko tinggi. 

Selebihnya korang kena rajin do some research before fly...tu jerkkk yang korang kena wat. Then start kumpul duit dan set target! So...takyah nak takot-takot untuk keluar travel okesss....Jom jalan-jalan!!



TIPS: Kalau korang plan nak travel oversea ngan kengkawan or sdara mara, apa kata korang jimatkan lagik cost communication dengan sewa Pocket Wifi before korang fly! Jimat kottt sbb bleh share-share cost sewa ngan kengkawan. Then bleh share-share wifi sesama korang 24/7! Takyahlah korang nak apply roaming data bagai yang sah-sah mahal!

Baca pasal Pocket Wifi ni kat sini or book je terus Pocket Wifi korang tu kat SINI.



Book kt Malaysia, amik Pocket Wifi tu kat KLIA..then terus fly. Sampai je kat oversea, terus on pocket wifi tu then bleh terus guna berFB...hehehhe sonangggg....

Okesss..Selamat Melancong beb!! XOXO!









Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
Anonymous
Sunday, May 08, 2016 delete

great tips...kipidappp kakikujalanjalan :-}

Reply
avatar
Sunday, May 08, 2016 delete

Hahaha thankx bro or sis? erkk..

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!