BUKIT BATU PUTIH - AWESOME VIEW!

Weekend lepas, semasa berada di Port Dickson with family...sempat gak mem-peluhkan diri dengan memanjat Bukit Batu Putih. Why menggatal sangat nak panjat sini? Sebab dah tak tahan bila tengok gambar-gambar hikers yang lain yang cun-cun biler dah sampai puncak!


So if korang nak ke sini, sila set WAZE korang tu ke Hutan Reakreasi Tanjung Tuan. If dari bandar Port Dickson. Laluan ke sini sama macam laluan ke rumah api tanjung tuan.

Sesampainya kat sini, korang akan nampak pintu gerbang berbentuk batang pokok. Dekat sangat dengan Ilham Resort, Port Dickson. Sebelum korang masuk, jangan lupa bayar tiket RM1 kat balai pengawal kat situ. Singgit jer pun, jangan kedekut sangat okeyyy...hehe

Korang perlu jalan kaki sejauh 1.2 km kot rasanya atas jalan ber-tar. Jangan give up okey sebab jalan yang berbukit dan mendaki...hehhe bley semput gak. Tricky part, sebelum sampai ke laluan bertangga  untuk ke rumah api - lebih kurang dalam 10 meter kot sbelum tangga rumah api, sila tengok sebelah kanan korang. Ada laluan kecik denai yang agak mendaki (ada tanda tape merah putih tapi dah tertanggal), haaa..naik je ikot laluan denai tu, panjat je okessss.



So laluan ni agak clean, simple dan memang dah ada laluan cantekkk untuk korang start hiking ke atas. Korang akan melalui satu laluan yang osemmm..banyak pokok pokok cantik sepanjang laluan.
Korang jalannnn je sepanjang 2KM kalau tak silap. Dont worry, takkan sesat punya! Laluannya agak berbukit, kejap turun kejap naik...berpeluh la jugakkkk..hahaha



Then korang akan sampai ke satu kawasan berbatu. Haaaa..sila panjat! Bebaik sebab batu tu agak curam dan berpasir. Ada tali lama kat situ, pegang jer tali tu kalau susah sangat. Panjat je sampai ke atas!


Tadaaaa....dah sampai puncak batu tu?? So, disinilah puncak Bukit Batu Putih! Korang akan nampak pemandangan yang sangat cun dari atas ni. Korang akan nampak pemandangan pantai dan teluk yang sangat unik dan heybatttt! Jangan lupa bawak camera, rugi if tak bawak camera!!

Amacam? Best kannn..tak rugi berpeluh untuk hiking ke atas ni kan...???



So last but not least, thanks again to Grand Lexis PD kerana menaja kakikujalanjalan untuk trip kali ni...hope after this bleh sponsor lagik...terbaekkkk!!

XOXO... Happy Travel guyzzz!!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
Anonymous
Sunday, June 05, 2016 delete

terbaikkk bro...baru plan nak panjat kat sini lepas raya..terima kasih atas info ni

Reply
avatar
Sunday, June 05, 2016 delete

Hahaha..kitaorg baru sampai jerk. Tak tahan tgk gambar2 yang lawa-lawa dari others...heheh

Reply
avatar
Tuesday, June 07, 2016 delete

bila post je gambar pegi sini seme kawan ajak p. sudahnya dah jadi tour guide bukit batu putih tak bertauliah haha

Reply
avatar
Tuesday, June 07, 2016 delete

Hahaha...la yer ke? Selalunya camtu la SarahFj, so manjang la jadik your guide...

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!