TIME FREEZE VIDEO

Wahhh.. a few couples week ago, viral video yang menggunakan effect 'time freeze'. So ramai yang feeling awesome dengan video-video camtu. So aku pun salah sorang yang ngaga mulut biler tengok effect hebat video time freeze camtu. Hurmmm..how they do that? Benda ni hari-hari tercetus dalam kepala aku.


So as usual, memang tak senang duduk selagi diri sendiri tak wat that kind of video..hahaha.. Dengan sedikit pembacaan serta carian encik google, at last aku pun berjaya gak la ber esperimentasi dengan this time freeze video technique...phewww memang fun beb!

So this is how my video looks like...huuhhh legaaa! :)




So, HOW I DID THIS? Jom aku try explain secara simple, kang kalau panjang-panjang sangat nanti korang bosan nak baca...ingat subjek karangan BM ke apa kann..kannn...hehhe

SO, THIS IS THE PROCESS:

1. Set GoPro to 720 video (kalau GoPro laa..)
2. Set frame per-second to 120fps
3. Cari subject - lagi ramai lagi meriah!
4. Plan kedudukan subject, biar jarak-jarak sket - biar ada depth of field. Tak tahu menatang apa
    depth of field? Sila googleeee..jangan malas!
5. Jauhkan dari bayang-bayang or apa juga benda yang bergerak, nanti spoil video.
6. Pastikan semua benda dalam frame kita tu, semuanya jenis boleh freeze! 
7. Kalau ada kucing ke kambing ke, kipas berpusing, budak2 yang jenis tak reti dk diam ke
    kat background, sila campakkan jauh-jauh duluuuuu! Hehehe..
8. Ok..ready to shoot.
9. Kalau tangan tak stable, sila pakai stabilizer! Aku pakai Feiyu Stabilizer.
10. Arahkan semua orang freezeeeeee! Jangan bergerak. Shoot video macam biasa. 
11.Kalau boleh, jangan shoot terhegeh hegeh...sepantas yang boleh, tapi jangan laju sangat!
12. Lepas shoot, check balik kot-kot ada benda bergerak masa korang tengah shoot tadik.
13.Ok...dah cun dah ke footage korang tadikk?? Jom editttt!
14. Edit nak kena sabar! Bukan macam makan kacang putihhh...hehehe
15. Guna apa juga video software yang korang ada. Pakai GoPro Studio pun boleh.
16. Taruk je footage tadik tu dalam timeframe video editing sofware korang tu.
17. Start edit. Slowkan part-part tertentu ke 20fps and cepatkan part-part tertentu ke 500fps.
18. Taruk la music background skettt yang kena ngan video korang tu.
10. Tak paham? Sila google kat YouTube...ada banyak cara yang dorang ajar kat situ.
      Kalau nak ajar semua kat sini, memang susah beb...hehehe...silap-silap aku plak yang kompius!
Apa-apa pun...selamat mencuba!!!

Muahhhssss XOXO!

+++++++++++++++++++++++++++++++++

PLAN TO TRAVEL? TIPS JIMAT: 
Jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang fly ke mana mana...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

•NO Deposit
•NO Passport Copy
•FIX Rate

So...enjoy your day! ...muahhhh XOXO

Jangan lupa baca entri-entri saya sebelum ni okesss...

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!