BENDA YANG TAK PAYAH KORANG BAWAK DURING TRAVEL!

Plan to travel ke? Haaa..sesetengah dari kita, memang jenis yang suka pack awal-awal. Ada gak yang jenis esok nak fly, arini baru terhegeh nak pack...heheh passport pun tak tahu simpan kat mana. So among us, ada gak yang terlalu detail semasa packing. Sampaikan benda-benda remeh pun dorang bawak dan sumbat dalam bag! 


Sebenarnya kalau setakat nak travel 2-3 malam, satu bag kecik pun dah okey...so bleh usung sekali taruk dalam cabin, takyah nak beli extra luggage! Why nak kena bazirkan tenaga untuk pack serta usung bag sampai 3-4 buah??? 

Okeyyy...meh kita tengok apa benda yang tak patot korang sumbat and pack sekali dalam bag semasa korang keluar travel abroad or dalam negeri. Okeyyy...jommmm continue baca.

1. Shampoo, sabun, perkakasan mandi
Wehh...kebanyakan hotel or hostel sekarang, semuanya dah tersedia benda-benda alah ni. So why nak kena punggah sekali sampai penuh bag? Sesetengah travellers hostel memang dorang tak taruk benda alah ni dalam toilet, but trust me...you can request for it! And kalau takder pun, believe me sure ada kedai yang berdekatan situ yang jual sabun! But lainlah kalau korang plan untuk jungle trekking or bermalam dihutan, memang sah la kena bawak kann..kannn. And lainlah kalau korang kena bawak special sabun sebab ada masalah kulit ke apa ke...adehhhh..

2. Segala Gadgets
Korang ni nak pergi bercuti or nak pergi hadap ipad/laptop? Cukuplah sekadar bawak 3 benda iaitu handphone, pocket wifi dan jugak camera. Why nak kena bawak segala mak-nenek MP3 player, iPad, iPod, laptop,  bla bla bla???  Korang travel sebab nak tengok suasana tempat baru, nikmati pemandangan serta adab budaya tempat tu kan?? Kannn?? Ke nak main games kat iPad??

3.Pakaian yang Berlebihan!
Sesetengah dari kita suka sangatlaaa bawak berdozen-dozen pakaian. Nak kena bawak pakaian untuk semua occasions ke during travel?? So guys...please plan betol-betol. Kalau dah tahu nak lepak kat pulau, nak bawak baju kurung sekali watper?? Nak bawak jeans sampai 3-4 lai watper?

4. Medical Kits
Ok..betol kita prepare for worst, but sure ke nak kena bawak all those things? Kat rumah memang kita pakai ke? Silap-silap medical kit box korang tu penuh habuk. Cukuplah sekadar bawak ubat-ubatan penting untuk kegunaan emergency like ubat sakit kepala, ubat demam dan ubat selsema. Takyah nak angkut segala bagai mak nenek punya ubat...

5. Travel Guidebooks
Takyah nak acah-acah sangat nak bawak segala buku pasal sesebuah negara yang kita dah beli kat bookstore. Pernah dengar perkataan 'internet'?? Browse jer laaa... Sebab ada sesetengah dari kita yang gila membeli travel guide books sebelum travel, acah-acah study pasal London la, Bali la, Australia laaa.. Its ok untuk baca sebelum fly, but takyah lah nak usung semua tu semasa korang nak fly! Guna jer internet kat handphone korang tu or plan je itinerary dan tulis siap-siap atas kertas or save dalam handphone punya notes.

6. Towel
Ni satu lagik benda yang makan space bag! Watper nak bawak towel?? Kat hotel kan ada?? Please check and contact awal-awal tempat penginapan yang nak korang stay tu - ada provide towel ke tak?? Lainlah kalau korang ni alah dengan towel yang lain!

7. Sunscreen
Acah-acah nak mandi pantai or lepak kat pulau? Just nak bagitau, bukan hanya tempat korang je yang ada jual sunscreen...kat tempat yang korang nak tuju tu pun ada jual..! Save spaceeee... hehhee

8. Gelang Mas, Rantai Mas besar peha...Cincin Mas
OK...saper yang bawak dan pakai benda-benda perhiasan yang mahal-mahal ni sila jangan keluar travel or join backpackers okeyyyy.  Why?? Hurmmm....sendiri mau ingat. Lainlah korang nak travel pi shopping LV , Prada, Gucci ke kat Paris!

9. Kasut 2-3 pasang
Why nak kena bawak sampai 2-3 pasang kasut??? Cukupla sekadar 1 je kasut or maybe 2 - kena tengok keadaan gak la kan. Kalau gi kawasan salji, cukuplah satu kasut yang multi-use yang bley jalan atas salji or atas normal road. Takyah nak bungkus masuk beg sampai 3-4 pasang kasuttt...haihhh...

10. Makanan Berlebihan
Maggi, perencah makanan, dry-food - Cukuplah bawak sejadar yang boleh. Kalau nak travel ke luar negara, bawak-bawaklah cuba try test makan tempatan kat sana. Dah banyak dah kedai or restoran yang menyediakan makanan halal untuk travellers. So takyah la nak bawak beras sampai 2-3 kilo, maggi sampai 10 pack besar bla bla bla.. 



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++



TIPS: Plan nak travel? Why tak siap-siap sewa Pocket WiFi?

Jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang fly ke mana mana...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

•NO Deposit
•NO Passport Copy
•FIX Rate
•JIMAT!

10 NEGARA YANG KERAP DIKUNJUNGI MALAYSIANS

Wahhh....ramai jugak erkk rakyat Malaysia yang keluar travel lately. Mengikut senarai yang dikeluarkan oleh Wikipedia pada awal tahun 2016, kebanyakkan rakyat Malaysia gemar melancong ke Thailand. Maybe sebab jarak perjalanan or penerbangan yang kurang menyebabkan ramai dari kita lebih senang untuk travel dan jalan-jalan ke Thailand. Dekat, murah dan senang untuk pergi-balik i guess...


So, jom kita tengok senarai yang telah dikeluarkan oleh Wikipedia ni. So rasanya korang pun antara yang gemar keluar travel ke negara-negara dibawah ni kannn.... :) Saper yang dah pernah travel ke semua negara-negara dibawah ni??? Terbaekkkk bohhhh....




10 Negara yang kerap dilawati oleh rakyat Malaysia!

1. Thailand - 2,613,418 pengunjung 



2. Indonesia - 1,485,643 pengunjung


3. Singapore - 1,233,035 pengunjung


4. China - 1,129,600 pengunjung


5. Hong Kong - 466,578 pengunjung


6. Taiwan - 439,240 pengunjung


7. Vietnam - 346,584 pengunjung


8. Australia - 324,500 pengunjung


9. India - 262,026 pengunjung


10. Japan - 249,500 pengunjung





+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Plan to travel to above 10 countries? 
Dont forget your personal pocket WIFI!

Jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang fly ke mana mana...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

•NO Deposit
•NO Passport Copy
•FIX Rate
•JIMAT!






KUALA LUMPUR FROM SKY


Well...sometimes kita tak tahu yang Malaysia pun sebenarnya amat cantik dan cun kiranya kita tengok dari perspektif yang lain dari kebiasaan yang selalu kita tengok. Kebiasaanya kita akan ronda-ronda Kuala Lumpur dengan menggunakan kereta atau pun lain-lain kenderaan darat seperti LRT, komuter, bus ataupun naik cab/teksi.



BULLET TRAIN KL - SINGAPORE IN 2026!

Yeahhhaaa...at last 2 governments telah pun sign agreement untuk merealisasikan perjalanan 'bullet-train' dari KL - SINGAPORE! Its an awesome news to all yang kerap travel betweens this 2 countries! Hell yeahhh...!



This memorundum of understanding ini telah pun ditandatangani pada Selasa 19 Julai 2016 oleh PM Malaysia dan juga Singapore Prime Minister di Putrajaya. Thats mean this bullet train programme will proceed with next action iaitu memulakan pembinaan landasan yang berkapasiti tinggi after dedicated vendors have been selected.

Ok, simple summary pasal this high-speed train project:

• Total of 300km
• Japan and China bidding for this project
  (15 companies interested to bid this mega project)
• This project tender will be open next year
• KL to Singapore takes around 90 minutes onlyyyy maaaa..
  (normally 5 hours driving / 1 hour if fly)
• Target to completed by 2026
• Train top speed +-300km/h !
• Estimated ticket price RM200 one-way / RM400 return

Ok..jom tunggu kesudahan project ni and hopefully, all Malaysians dapatla rasa naik this speed-train aka bullet train. Selama ni cuma merasa naik kat Japan je - Shinkansen..!

Thats all for now, another simple story but can change the way we travel!

Jom Travel! XOXO!

Source: http://www.bloomberg.com




Plan to travel abroad? Dont forget your personal pocket WIFI
Jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang fly ke mana mana...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

•NO Deposit
•NO Passport Copy
•FIX Rate
•JIMAT!






NOW IN 108 COUNTRIES! GET YOUR POCKET WIFI NOW!

Wahh...now you can totally active with your sosial media apps, google maps, airbnb apps, youtube or any travel apps inside your smart handphone 24 hours a day in 108 countries!!

So guys...booked your POCKET WIFI here in Malaysia before you go travel abroad! Why you need to bring this Pocket Wifi along during your travel?

1. Can share WIFI with your friends up to 8 smart handphone/tablets
2. Fix Price
3. No hidden fees
4. No rental deposits
5. No need to copy your passport
6. Covered 108 countries with best price!

So...what are you waiting for?? Booked this pocket wifi now before others grab it.
Remember..only limited units available for each countries.

Act Now!

Read Here for more info and how to book.

10 BEST PLACE DESTINATIONS - Lonely Planet

Asia is an enormous continent full of exotic beaches, mouth-watering cuisine and incredible history, but according to Lonely Planet, there are some places not to be missed this year. The travel guide company has published its Best in Asia list of the continent's 10 best destinations to visit over the next 12 months. 



Their Asian editors and writers have studied the cities and the off-the-beaten-track destinations to work out which areas offer best value experience-wise, whether for the food, the scenery or the activities on offer.

Hokkaido, Japan, was given the top spot thanks to its 'year-round charms' , while Shanghai, China, came second and Jeonju, South Korea, sat at number three.

Lonely Planet's Asia-Pacific Spokesperson, Chris Zeiher said: 'Our Asia-expert authors explored the continent's most electrifying cities, trekked through steaming jungles and swam in bountiful seas to seek out the spots you simply cannot afford to miss.'



1. Hokkaido, Japan
Hokkaido is the northernmost of Japan's main islands, famous for skiing volcanoes and hot springs. 
Lonely Planet said: 'Hokkaido's perfect powder snow put it on the international map, but it has also blinded visitors to the year-round charms of Japan's northernmost island.





2. Shanghai, China
Shanghai is China's biggest city, with a population of more than 24 million. 
Lonely Planet said: 'Looking for the centre of the universe right now? It's surely Shànghǎi. This year's a big one, with the first Disney resort in mainland China opening here, as well as the completion of the long-awaited Shànghǎi Tower, the world's second tallest building.





3. Jeonju, South Korea 
Jeonju is a city in South Korea this so well-known for its food that UNESCO have labelled it it a Creative City for Gastronomy.
Lonely Planet said: 'Having long flown under the radar as the country's top foodie destination, Jeonju has finally started to make mouths water further afield. The birthplace of Korea's most famous dish, bibimbap, now lures a younger crowd thanks to its fast-emerging street food scene.'





4. Con Dao Islands, Vietnam 
The Con Dao Islands are a star attraction in Vietnam. 
Lonely Planet said: 'This archipelago now ranks among Asia's hottest emerging destinations. With improved flight connections from Ho Chi Minh City, there is no better place right now to feast on fresh seafood, explore in search of a perfect beach and revel in a castaway vibe.





5. Hong Kong, China 
Hong Kong is a former Briitsh colony that is now a modern city in southeastern China, with a world-famous skyline. 
Lonely Planet said: 'Hong Kong is focusing on its natural heritage – specifically, the UNESCO-designated geopark, a 50-sq km region to the northeast. A shuttle bus between the geopark's Sai Kung town and its ancient rock formations debuted this May, hard on the heels of a ferry service to Lai Chi Wo Village. 






6. Ipoh, Malaysia
Ipoh is the capital city of the Malaysian state of Perak. 
Lonely Planet said: 'Malaysia's lesser-known food capital has new flair thanks to a crop of boutique cafes that have sprung up in its historic quarter. At the heart of Ipoh's renaissance is otherworldly concept hotel Sekeping Kong Heng.




7. Pemuteran, Indonesia
Pemuteran is a beach destination situated in the far northwest of Bali. 
Lonely Planet said: 'A double bay of beaches near Menjangan … don't wait until everybody arrives though. Catch the buzz now from this alluring mix of art-filled resorts, inventive new restaurants and the mellowest vibe around.




8. Trang Island, Thailand
Trang Islands are in the south of Thailand and can can easily be reached by boats from Krabi and Phuket. 
Lonely Planet said: 'Trang Islands pack the same knock-out punch as their more famous Andaman Coast neighbours; all they lack are the crowds. Go, now – while these sleepy islands bask in untouched splendour.




9. Meghalaya, India
Meghalaya is a north-east India state that means 'the abode of clouds' in Sanskrit. 
Lonely Planet said: 'Opportunities for hiking, climbing, caving and rafting abound. After decades off the tourist map, people are starting to notice this backwater. Meghalaya won't stay this quiet for long; go before thrill seekers storm the Khāsi Hills. 




10. Taitung, Taiwan
Taitung is a city that lies on the southeast coast of Taiwan next to the Pacific Ocean. 
Lonely Planet said: 'Taitung is Taiwan's secret wild card. This cradle of indigenous culture is the place to party after harvest with music festivals and sweet millet wine. Or take advantage of this rural county's superb whale watching, stargazing and cycling.' 
Please note: Typhoon Nepartak has caused recent devastation; however Best in Asia is a collection of great places for the next 12 months and Taiwan has already begun the rebuilding efforts and will be welcoming travellers again soon.

Source: http://www.dailymail.co.uk   /  www.lonelyplanet.com


Plan to travel to above 10 best destinations? Dont forget your personal pocket WIFI
Jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang fly ke mana mana...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

•NO Deposit
•NO Passport Copy
•FIX Rate

So...enjoy your day! ...muahhhh XOXO

SELAMAT HARI RAYA DARI KAKIKUJALANJALAN!

Alhamdulillah..kakikujalanjalan telah mencecah hit bacaan sebanyak 174,049! Dan saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan berbanyak terima kasih atas sokong dari korang semua.



Dan sekali lagi Alhamdulillah, akhirnya kita semua berjaya gak untuk sampai ke pengakhiran bulan Ramadhan. Bermakna inilah hari terakhir untuk kita berpuasa. Dan ini juga bermakna, esok kita semua yang berada di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Sebagaimana biasa, walaupun gembiranya kita yang dapat balik kampung, jangan dilupa pada yang gigih berkerja membanting tulang dan tidak berupaya untuk pulang ke kampung halaman. Maybe ada diantara kita setiap tahun akan pulang beraya di kampung halaman. Ada juga yang kurang bernasib baik yang tidak dapat balik beraya di kampung atas beberapa sebab. Bagi saya, setiap tahun saya diberi kesempatan untuk pulang ke kampung saya di Kota Bharu Kelantan dan juga ke kampung isteri kesayangan saya di Alor Setar Kedah. Semoga kalian pun demikian...

My Hometown

Ada juga yang pastinya tidak segembira orang lain yang masih mempunyai ibu-bapa. Maka elokkan hari raya kita ziarah serta sedekah Al-Fatihah di pusara mereka. Pada yang masih mempunyai ibu bapa, maka hormat lah mereka...kasihanilah mereka dan sayangilah sebagaimana mereka mengasihani serta menyanyangi kita semasa kita masih kecil. Tiada mereka, maka tiadalah kita semua di muka bumi ini.

Pada yang berada ditengah-tengah krisis peribadi sesama adik beradik, sesama saudara ataupun sesama kawan, marilah kita ambil kesempatan ini untuk bersama-sama lupakan ego kita serta bermaaf-maafan. Tiada yang lebih gembira melainkan semua kita bersalam-salaman, membalas senyuman serta berbaik-baik sesama manusia.



Setiap tahun juga semasa musim perayaan, kita dapat melihat berita di tv dan juga di dada akhbar tentang pelbagai kemalangan jalanraya semasa hendak pulang ke kampung. Maka, berhati-hatilah di jalanraya. Tak usahlah nak berebut-rebut or memandu secara melulu. Ingatlah pada ayah bonda, adik beradik serta saudara mara kita yang sedang menunggu di kampung. Tak ada gunakan kiranya kita sudah tiada lagi akibat kemalangan. Or mungkin akibat kecuaian kita memandu, kita kehilangan ahli keluarga kita.. semoga dijauhkan. Aminnnn..


Maka dengan ini, saya di kakikujalanjalan menyusun sepuluh jari memohon kemaafan andainya ada sikap saya selama ni, tulisan saya selama ni ada menyinggung perasaan sesama manusia. Maklumlah, saya juga manusia biasa. Maafkan saya kiranya saya lambat membalas email-email pertanyaan dari kamu semua...terlampau banyak soalan yang harus dijawab pada satu-satu masa dan pastinya saya juga kadangkala tiada ruang waktu untuk menjawab semua email tersebut. Maafkan saya. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Maaf Zahir dan Batin!

PREVIOUS HOT!