RENEW PASSPORT ONLINE!

Great news guyzzz! Abe-abe, adik-kakok, mokcik mokcik, pokcik-pokcik dan gewe-gewe sekalian, now korang takyah lagi henjut engine kereta korang subuh subuh sepei' sebab nak kejar beratur awal pagi kat Imegresen sebab nak renew passport! Kadangkala tak logik dan tak masuk akal situasi kat sesetengah pejabat Imegresen, datang jam 5pagi pun dah ada orang Q! Wadahekkkk... haihhhsssss...


So, start from a few days ago, Pengarah Imegresen Malaysia Datuk Seri Mustafa Ali telahpun mengesahakan bahawa khidmat pembaharuan passport secara online telahpun officially launch! Walaubagaimanapun, service ini setakat ni hanya cover kat beberapa buah negeri je la like Putrajaya, Pahang, Sarawak dan Pulau Pinang. More info, sila google sendiri kat laman web Imegresen. Maybe dorang akan tambah sedikit demi sedikit system baru ni... hopefully!

So apa lagi guys, sesaper yang passport yang dah expired or dah nak expired tu...terus je la cuba test try this new online system niii... renew online, later pi amik je... yeahaaaa....

Renew Passport Online kat sini - RENEW PASSPORT DERRR...

Muahhhh... Happy Travel!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


TIPS JIMAT: Haaa..slain tu, kalau dah plan nak gi jejalan oversea..jangan lupa untuk sewa Pocket WiFi ni..book kat Malaysia, amik kat Malaysia terus. Sampai je oversea, ON je then terus bleh guna! Mudah, murah serta efisyen....bley share ramai-ramai WiFi signal tu hokeyyy...jimatttt!!



Happy Travelling! XOXO... !

RANKING KLIA SEMAKIN JATUH?

Nampaknya Kuala Lumpur International Airport (KLIA) semakin lama semakin jauh ketinggalan dalam persaingan tempat teratas.  Kedudukan KLIA semakin jatuh sejak tahun 2013 dan KLIA semakin ketinggalan jauh dengan lapangan terbang jiran kita Singapore yang kerap menduduki tempat pertama! Dan Changi International Airport dah gondol 1st place dah 6 kali beb!



So, dari sini kita dah bleh nampak how their government develop that airport gila-gila untuk attract travellers dan secara tak langsung akan develop sector pelancongan serta ekonomi dorang. Walaupun negara dorang kecik, tak banyak tourist spot but still ramai travellers seronok travel dan landed kat Changi.

How about Malaysia? Malaysia sebuah negara yang besar serta mempunyai banyak spot-spot menarik untuk world travellers datang. Harga pelancongan di Malaysia juga agak murah jika nak compare to Singapore but still Singapore domain this sector. Malaysia Airport Berhad, please take note airport sekeling....



Cer tengok Doha Airport, mereka ranking ke-75 pada tahun 2014, but now dorang dah melonjak secara drastic ke tangga ke 10! So apa masalah KLIA hingga gagal bersaingan secara rapat dengan jiran kita? Hehehhe...adakah airport tax kita terlalu mahal?



HAPPY INDEPENDENCE DAY MALAYSIA!

On August 31st every year, Malaysia will celebrate Independence Day!
Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Happy Independence Day Malaysia! Tanah Tumpah Darahku!










Events leading up to independenc[edit]

The effort for independence was spearheaded by Tunku Abdul Rahman, the first Prime Minister of Malaysia, who led a delegation of ministers and political leaders of Malaya in negotiations with the British in London for Merdeka, or independence along with the first president of the Malayan Chinese Association (MCA) Tun Dato Sir Tan Cheng Lock and fifth President of Malaysian Indian Congress Tun V. T. Sambanthan. Once it became clear that the Communist threat posed during the Malayan Emergency was petering out, agreement was reached on 8 February 1956, for Malaya to gain independence from the British Empire. However, logistical and administrative reasons led to the official proclamation of independence in the next year, on 31 August 1957, at Stadium Merdeka (Independence Stadium), in Kuala Lumpur, which was purposely built for the celebrations of national independence day. The announcement of the day was set months earlier by the Tunku in a Melaka meeting of the Alliance.

31 August 1957[edit]

On the night of 30 August 1957, crowds gathered at the Royal Selangor Club Padang in Kuala Lumpur to witness the handover of power from the British. Prime Minister-designate Tunku Abdul Rahman arrived at 11:58 p.m. and joined members of the Alliance Party's youth divisions in observing two minutes of darkness.[2] On the stroke of midnight, the lights were switched back on, and the Union Flag in the square was lowered.[3]The new Flag of Malaya was raised as the national anthem Negaraku was played. This was followed by seven chants of "Merdeka" by the crowd.[2][3] Tunku Abdul Rahman later gave a speech hailing the ceremony as the "greatest moment in the life of the Malayan people".[2] Before giving the address to the crowd, he was given a necklace by representatives of the Alliance Party youth in honour of this great occasion in history, with a map of Malaya inscribed on it. The event ended at one in the morning the next day.
On the morning of 31 August 1957, the festivities moved to the newly completed Merdeka Stadium. More than 20,000 people witnessed the ceremony, which began at 9:30 a.m. Those in attendance included rulers of the Malay states, foreign dignitaries, members of the federal cabinet, and citizens.[4] The Queen's representative, the Duke of Gloucester presented Tunku Abdul Rahman with the instrument of independence.[4] Tunku then proceeded to read the Proclamation of Independence, which culminated in the chanting of "Merdeka!" seven times with the crowd joining in. The ceremony continued with the raising of the National Flag of Malaya accompanied by the national anthem being played by a military band and a 21-gun salute, followed by an azan call and a thanksgiving prayer in honour of this great occasion.[4]
The day followed with the solemn installation of the first Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Rahman of Negeri Sembilan, at Jalan Ampang, and the first installation banquet in his honour in the evening followed by a beating retreat performance and a fireworks display. Sports events and other events marked the birth of the new nation.

Source: Wikipedia

ADAB SEMASA DALAM PENERBANGAN

Phewww...sure korang pun pernah alami or korang sendiri pernah buat all this things tanpa korang sedari. Kadang-kadang benda remeh pun boleh buatkan orang lain menyampah dengan korang. Dan korang pun sure menyampah kiranya ada antara passenger lain yang buat benda-benda yang agak 'kureng' beradab semasa penerbangan. 



Nampak macam perkara-perkara ni biasa je, but sebenarnya benda-benda ni agak 'annoying' kotttt....kan kannn kannnnn


1. Window Seat
Wehhh...dah awal-awal lagi korang dah tahu kan yang korang ni memang duduk kat window seat. So takleh ke masuk awal? Ngaper nak terhegeh-hegeh masuk lambat semasa boarding? Sebab korang masuk lambat, yang passenger yang duduk seat tengah dan seat tepi kena bangun plak lagik sekali sebab nak kasik ruang korang masuk dalam. Lenkali kalau dah tahu korang dok tepi tingkap, sila masuk awal sikit, tak la kacau orang lain! Haihhh....

2. Tanggal Kasut/Selipar
Agak-agakla kalau kaki korang tu berbau, takyahla ngegada nak tanggalkan kasut bagai. Habis satu flight nak pengsan dengan bau kaki korang tu. Kalau long haul flight, if kaki korang jenis berbau..tak salah nak tanggal kasut but sila amalkan kerap menukar stoking! Masa nak boarding tu, haaa sila tukar stokin sebelum naik aircraft. Kesian kat member yang duduk sebelah seat korang tu, dah koma sebab bau tengit kaki korang...Haihhhh...

3. Kaki, Kaki & Kaki
Ada jenis manusia ni especially yang duduk area window seat, suka sangat selit kaki dorang ni kat celah tepi seat passenger depan. Terkejut passenger depan sebab ternampak kaki orang belakang terselit kat tepi seat dia. Haihhh...ni bukan kampung korang okeyy yang dok selit-selit kaki kat celah seat orang lainnn...giler biadap! Haihhhh...

4. Cabin Luggage
Ok..tak salah nak bawak hand carry luggage naik ke atas aircraft. But please agak-agakla dengan keupayaan sendiri. Kalau kita ni jenis kecik, takyahlah nak angkut bag besar dan berat naik atas aircraft. Dah menyusahkan orang lain untuk tolong angkat simpan dan angkat keluar bila kat atas tu. Pastu kalau steward or stewardess tak tolong, korang cakap dorang tak mesra alam la, tak bantu passenger la bagai. Korang tu kena agak-agak la bila nak bawak bag yang agak besar dan berat untuk taruk dalam cabin luggage area. Takkan semua nak punggah masuk atas termasuk batu lesung bagai...Haiiiiihhh..

5. Anak Kecik
Yang mana ada anak kecik tu, sila la jaga perangai dan tingkah laku anak korang tu. Jangan sampai menyusahkan passenger lain. Ada yang jenis parent yang tak kisah anak dok bergurau bising dalam penerbangan. Siap goncang-goncang kerusi bagai. Excuse meeee! Ada passenger lain kot yang nak rest semasa penerbangan.  Anak nakal? Sure ada cara untuk didik anak-anak kecik korang tu. Tu belum lagi yang bergaduh sesama sendiri, then melalak kuat sampai ada passenger yang lain rasa nak terjun keluar dari aircraft! Haihhhhh...

6. Trip Family/Kengkawan
Taulah korang tengah happy sebab fly and travel bersama family or ngan kengkawan. Ni ada plak jenis main pas-pas makanan depan muka passenger lain. Lenkali sila amik seat berdekatan kalau nak wat camtu. Tu blom lagi yang jenis borak kuat-kuat pastu gelak kuat-kuat macam kat kampung dorang! Respect sikit passenger lain yang nak berehat.....kann kannn... Haihhhhh...

7. Main Game / Tengok Movie 
Ni untuk para acah-acah gamers la kannn... Main game kat ipad ke kat iphone ke tak salah, but sila taruk headphone la deyyyy... Pening dengar bunyik effect games yang korang main tu hokeyyy... Sama la gak yang jenis kaki tengok movie kat ipad! Pakai headphone pleaseeeee... Haihhhhh...

8. Ampaian
Ni lagi satu perangai. Kalau dah bawak jaket ke apa ke, jangan la nak sangkut/sidai kat seat korang. Hellooo kat belakang seat korang tu ada LCD screen passenger belakang! Dah orang belakang takleh tengok movie sebab baju/jaket korang tu dah block screen orang lain! Excuse meee...ada hook kat depan seat korang tu, sila check betol-betol. And if xder hook, riba je jaket korang tu...Haihhh...

9. Aircraft Lavatory/Toilet
Helooo...lepas guna tu sila la flush! Ni ada yang jenis campak tisu merata-rata! Dalam tu kan ada bekas sampah? Tak nampak ke apa???

10. Personal Space
Amalkan sikap respect personal space passenger lain. Jangan nak ceroboh space seat orang lain sebab korang nak duduk selesa. Ni sampai berlaga lulut ngan passenger sebelah sebab duduk terkangkang lagik selesa! Nak selesa sangat, sila amik bussiness class la abe kakokkk.... Haihhh...

So guys...lenkali sila jangan buat benda-benda kat atas ni okeyyy... If nak buat gak, sila sewa private jet yang bawak korang je on board..hehehhee...

Muahhhh and Happy Travel!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


TIPS: Plan nak travel? Why tak siap-siap sewa Pocket WiFi?

Jangan lupa sewa siap-siap POCKET WIFI kat Malaysia sebelum korang fly ke mana mana...sangat jimat, bleh share2 wifi signal dengan kawan2...Sewa kat Malaysia, amik kat Malaysia, sampai je kat destinasi yg korang nak gi tu, terus ON dan bleh gunaaaa...yeahaaaa!!

•NO Deposit
•NO Passport Copy
•FIX Rate
•JIMAT!


BEAUTY OF SIEM REAP

Siem Reap...dah lama dah plan nak gi sini cuma tak sempat sebab toooo many things to do. But at last, we manage to get cheap tickets to fly there! So me and with my best buddyz decide to buy tickets..yeahaaaaa...


Fly dari Kuala Lumpur ke Siem Reap tak lama pun. Lebeh kurang 2 jam je, sama cam fly dari KL ke Bangkok.

We landed in Siem Reap International Airport lebih kurang jam 8AM. After settled all those immegration process, we all walk to arrival hall. Keluar je, terus ada Mr.Small yang sambut kitaorang dengan dengan tuk-tuknya. For info, we all arrange this Tuk-Tuk before we fly, and through our hotel. Mean takyah nak susah payah cari pengangkutan bila dah sampai sini. Better deal siap-siap semasa kat Malaysia lagi...ask your hotel samada dorang provide or tak. And for our tuk-tuk dari airport ke hotel, its FOC! Yehaaa lagik sekali!



Short info - kat Siem Reap awal sejam dari Kuala Lumpur and kat sini mostly semua urusniaga menggunakan USD - US Dollar. Sesetengah kedai accept Ringgit Malaysia, but not all. Kat sini takder duit syilling, mean semua guna duit kertas. Balance 20 sen pun guna duit kertas...haihhh pengsannnn.

Our hotel terletak lebih kurang 7KM je dari airport, so memang dokekkk sangat la. And our hotel terletak di tengah-tengah bandar Siem Reap, lau nak melepak kat town, just jalan kaki jerk.

Okeyyyy..we stay at 1 nice boutique hotel - Tanei Boutique Villa. Cost lebeh kurang USD82.00, means dalam RM340 for 4 pax for 3 days and 2 nights...its really-really worth!

Ok lets continue with the story. Awal-awal lagi kitaorang agreed untuk booked that Mr.Small with his tuk-tuk untuk bawak kitaorang ronda-ronda sekitar Siem Reap ni. Trust me, better carik tour guide local yang memang tahu selok-belok Siem Reap. And we are very lucky to get Mr.Small as our tuk-tuk driver cum our tourist guide! How much we pay him? We only paid USD5.00 per head and he agreed to bring us everywhere start dari subuh sampailah ke malam!

For today, after check in, Mr Small bawak kitarorang terus ke tempat jualan ticket untuk masuk ke Angkor Wat. Sejukkk today sebab hujan renyai-renyai kadangkala lebat sedikit but we enjoy our ride dalam Mr Small punya tuk-tuk...hehehehe luv this rain!

Ok..kitaorang sampai then terus Q untuk purchased that 'Angkor World Heritage' for tomorrow visit ticket which cost us USD20.00 per-head. Agak mahal gak la, but believe me..memang berbaloiiii!  There are several tickets, ada yang untuk 1 day visit, ada for 2 days and ada yang for 3 days visit. So up to you guys nak beli yang mana.



Since dah ada ticket, dalam hujan renyai-renyai, Mr Small terus bawak kitaorang ke main destination - Angkot Wat! Phewww..tak sabar nak tengok ngan mata kepaka sendiri. In 15 minutes, kitaorang sampai akhirnya ke Angkor Wat. Giler babas ramai manusia walaupun ketika ni hujan renyai-renyai. Why kitaorang datang hari ni? Sebab nak tengok sunset katanya but rasanya not lucky enuf kot sebab still hujan. But we all layannn gak.

First time nampak Angkor Wat..semua tergamam speechless. Memang dasyat saper yang buat benda alah ni. Terus terpikir, camnerla dorang bleh wat benda ni jadi cantik, camner la dorang angkat batu besar-besar untuk build-up those temples...phewwwww dasyat beb!

We all stay sini sampai jam 7.30PM.

Then Mr Small bring us back to the city. We all ronda-ronda night market kat sini. For info, kat sini Cambodian Silk sangat murah. So, sila lah jengok-jengok night market area ni okessss.

We decided to have our dinner kat Hard Rock Cafe Angkor which located at the centre of Siem Reap. So sambil makan, leh layan band. Sambil-sambil tu, leh beli souveniur kat Hard Rock Shop. Sediakan USD je laaaa..hehhehe..layannnn.



And frankly, this Hard Rock Angkor punya staff are really-really nice and polite dan jenis yang ramah. Ask them anythings and they try their best to answer it.

Ok then after that kitaorang layan ke ronda-ronda dalam city pastu terus balik zzzzzz...hahha penat beb...

Esoknya..awal-awal subuh lagi at 4.30AM, kitaorang dah bangun. Dah janji ngan Mr Small untuk enjoy sunrise di Angkot Wat! So tepat jam 5AM, kitaorang dah gerak ke sana. Sampai je area Angkor Wat, tu diaaaaa ramai gila dah tourist/traveller lain yang dah sampai walaupun belom pun jam 6 pagi!


After show up our tickets to that 'penjaga kubu' - kitaoranr terus melangkah masuk ke kawasan Angkot Wat. Lepak di tepi tasik, sebab nak amik/snap/shoot reflection time sunrise! Yehaaaa...
After settled amik gambar sunrise, then kitaorang lepak breakfast dulu kat gerai yang ada dalam kawasan ni. Kena baik-baik sikit makan tu sebab tak halal. We all hanya layan that pancake + coffee jer...jadiklaaa untuk alas perut...ehhehehe! Tengah-tengah makan tu, ada plak ternampak babi dua-tiga ekor dok merayau-rayau kat depan kitaorang! Hadoiiii....hahahhhaaha..



So, then we start la our journey kat Angkor Wat. Enjoyla gambar-gambar kat bawah ni okesss.. We all spend kat Angkor World Heritage ni almost 1 whole day! Then we all lepak plak layan view awesome kat area Tomb Raider punya temple plak...lupa dah apa nama temple tu..adoiiii




Lapar? Jngan risau...kat sini banyak gerai yang jual fruits. Itu jer pun yang bleh kitaorang bedal untuk alas perut. Air kelapa ke, buah nenas ke, mangga ke...semuanya start dari harga USD1.00. Kalau pandai bodek, dapatlah kurang sket harga if amik banyak...

PREVIOUS HOT!