BEAUTY OF SIEM REAP

Siem Reap...dah lama dah plan nak gi sini cuma tak sempat sebab toooo many things to do. But at last, we manage to get cheap tickets to fly there! So me and with my best buddyz decide to buy tickets..yeahaaaaa...


Fly dari Kuala Lumpur ke Siem Reap tak lama pun. Lebeh kurang 2 jam je, sama cam fly dari KL ke Bangkok.

We landed in Siem Reap International Airport lebih kurang jam 8AM. After settled all those immegration process, we all walk to arrival hall. Keluar je, terus ada Mr.Small yang sambut kitaorang dengan dengan tuk-tuknya. For info, we all arrange this Tuk-Tuk before we fly, and through our hotel. Mean takyah nak susah payah cari pengangkutan bila dah sampai sini. Better deal siap-siap semasa kat Malaysia lagi...ask your hotel samada dorang provide or tak. And for our tuk-tuk dari airport ke hotel, its FOC! Yehaaa lagik sekali!



Short info - kat Siem Reap awal sejam dari Kuala Lumpur and kat sini mostly semua urusniaga menggunakan USD - US Dollar. Sesetengah kedai accept Ringgit Malaysia, but not all. Kat sini takder duit syilling, mean semua guna duit kertas. Balance 20 sen pun guna duit kertas...haihhh pengsannnn.

Our hotel terletak lebih kurang 7KM je dari airport, so memang dokekkk sangat la. And our hotel terletak di tengah-tengah bandar Siem Reap, lau nak melepak kat town, just jalan kaki jerk.

Okeyyyy..we stay at 1 nice boutique hotel - Tanei Boutique Villa. Cost lebeh kurang USD82.00, means dalam RM340 for 4 pax for 3 days and 2 nights...its really-really worth!

Ok lets continue with the story. Awal-awal lagi kitaorang agreed untuk booked that Mr.Small with his tuk-tuk untuk bawak kitaorang ronda-ronda sekitar Siem Reap ni. Trust me, better carik tour guide local yang memang tahu selok-belok Siem Reap. And we are very lucky to get Mr.Small as our tuk-tuk driver cum our tourist guide! How much we pay him? We only paid USD5.00 per head and he agreed to bring us everywhere start dari subuh sampailah ke malam!

For today, after check in, Mr Small bawak kitarorang terus ke tempat jualan ticket untuk masuk ke Angkor Wat. Sejukkk today sebab hujan renyai-renyai kadangkala lebat sedikit but we enjoy our ride dalam Mr Small punya tuk-tuk...hehehehe luv this rain!

Ok..kitaorang sampai then terus Q untuk purchased that 'Angkor World Heritage' for tomorrow visit ticket which cost us USD20.00 per-head. Agak mahal gak la, but believe me..memang berbaloiiii!  There are several tickets, ada yang untuk 1 day visit, ada for 2 days and ada yang for 3 days visit. So up to you guys nak beli yang mana.



Since dah ada ticket, dalam hujan renyai-renyai, Mr Small terus bawak kitaorang ke main destination - Angkot Wat! Phewww..tak sabar nak tengok ngan mata kepaka sendiri. In 15 minutes, kitaorang sampai akhirnya ke Angkor Wat. Giler babas ramai manusia walaupun ketika ni hujan renyai-renyai. Why kitaorang datang hari ni? Sebab nak tengok sunset katanya but rasanya not lucky enuf kot sebab still hujan. But we all layannn gak.

First time nampak Angkor Wat..semua tergamam speechless. Memang dasyat saper yang buat benda alah ni. Terus terpikir, camnerla dorang bleh wat benda ni jadi cantik, camner la dorang angkat batu besar-besar untuk build-up those temples...phewwwww dasyat beb!

We all stay sini sampai jam 7.30PM.

Then Mr Small bring us back to the city. We all ronda-ronda night market kat sini. For info, kat sini Cambodian Silk sangat murah. So, sila lah jengok-jengok night market area ni okessss.

We decided to have our dinner kat Hard Rock Cafe Angkor which located at the centre of Siem Reap. So sambil makan, leh layan band. Sambil-sambil tu, leh beli souveniur kat Hard Rock Shop. Sediakan USD je laaaa..hehhehe..layannnn.



And frankly, this Hard Rock Angkor punya staff are really-really nice and polite dan jenis yang ramah. Ask them anythings and they try their best to answer it.

Ok then after that kitaorang layan ke ronda-ronda dalam city pastu terus balik zzzzzz...hahha penat beb...

Esoknya..awal-awal subuh lagi at 4.30AM, kitaorang dah bangun. Dah janji ngan Mr Small untuk enjoy sunrise di Angkot Wat! So tepat jam 5AM, kitaorang dah gerak ke sana. Sampai je area Angkor Wat, tu diaaaaa ramai gila dah tourist/traveller lain yang dah sampai walaupun belom pun jam 6 pagi!


After show up our tickets to that 'penjaga kubu' - kitaoranr terus melangkah masuk ke kawasan Angkot Wat. Lepak di tepi tasik, sebab nak amik/snap/shoot reflection time sunrise! Yehaaaa...
After settled amik gambar sunrise, then kitaorang lepak breakfast dulu kat gerai yang ada dalam kawasan ni. Kena baik-baik sikit makan tu sebab tak halal. We all hanya layan that pancake + coffee jer...jadiklaaa untuk alas perut...ehhehehe! Tengah-tengah makan tu, ada plak ternampak babi dua-tiga ekor dok merayau-rayau kat depan kitaorang! Hadoiiii....hahahhhaaha..



So, then we start la our journey kat Angkor Wat. Enjoyla gambar-gambar kat bawah ni okesss.. We all spend kat Angkor World Heritage ni almost 1 whole day! Then we all lepak plak layan view awesome kat area Tomb Raider punya temple plak...lupa dah apa nama temple tu..adoiiii




Lapar? Jngan risau...kat sini banyak gerai yang jual fruits. Itu jer pun yang bleh kitaorang bedal untuk alas perut. Air kelapa ke, buah nenas ke, mangga ke...semuanya start dari harga USD1.00. Kalau pandai bodek, dapatlah kurang sket harga if amik banyak...










Ok..kat area temple ni, please beware ngan budak-budak kecik, ngan gadis-gadis or makcik-makcik yang jual cenderamata. Kalau korang nak beli, its ok. But if taknak beli, sila jangan layan langsung geng-geng penjual cenderamata ni, rimas nanti sebab dorang akan follow korang setapak-setapak..dah macam shadow plakkk dahhh...hadoiii..



















Nak beli fridge magnet, kat sini murah. Sila bargain, push harga hingga korang dapat 6 fridge magnet for 1USD! Memula dorang akan start taruk harga 1 keping for 1USD, but believe me...dorang akan turunkan harga if korang desakkkk...yehaaaaa... Same goes to sutera Cambodia, pun leh dapat murah kat area temple ni kalau korang desakkkk dorang :)

Ok...for 2-3 days, kitaorang hanya habiskan masa kat area Heritage ni. So same story, x perlulah nak ulang kot. Just go there and enjoy the scenary, enjoy dorang punya culture and selamat berpeluh ketiak! Hehehhe...

Ok few tips untuk yang plan nak gi Siem Reap:
1. Kat sini pakai USD. Bleh guna ATM, kena activate siap-siap.
2. Kat sini awal sejam dari Malaysia.
3. Pakai kasut yang selesa, we all pakai sandals je sbb jalan lecak.
4. Bawak maggi ke apa ke as back-up.
5. Kat sini bleh bargain harga kaw-kaw, jangan malu bargain.
6. Sini panas, so takyah pakai baju tebal2.
7. Ada kedai makanan halal, cuma kena pandai carik - google!.
8. Sini cover 4G, beli simcard awal2 kat airport or sewa pocket wifi
    siap-siap dari Malaysia.
9. Night Market kena pergi.
10. Jangan terpedaya ngan muka kesian kanak-kanak yang jual cenderamata.
11. Sini jalan berhabuk. Pakai mask kalau jenis tak tahan.
12. Traffic kat sini kelam kabut, pening kepala. Careful bila melintas!
13. Plan pengangkutan awal-awal, booked siap siap. Lau berani, sewa motor. Jangan
     sewa basikal, jauh beb nak kayuh ke Angkor Wat, mau pengsan. Nak selamat, sewa je
    Tuk-Tuk!
14. Nak makan ular, katak, biawak? Try la kat sini kalau berani...hehehe...

Our Tuk-Tuk contact, Mr.Small - sangat baik, ramah dan pemurah!
Mr.Small - 085332717




Okeyyy..lets enjoy the video!




So guys, happy travel and keep safe! 
Muaxxxx XOXO!


++++++++++++++++++

Travel Tips:
If travel alone, bleh beli local sim card kat airport or kat city. But if travel ngan kengkawan, better sewa Pocket Wifi siap-siap dari Malaysia sebab lagi jimat dan bleh share-share bayar sewa. Sewa pocket wifi lagi murah dan jimat if travel secara berjemaah.









Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
Anonymous
Wednesday, August 03, 2016 delete

YOUR BLOG & PHOTO'S ARE SOOOO BE-AU-TIFULLLL! GREAT INFO'S I CAN GET HERE AS WELL!

Reply
avatar
Thursday, August 04, 2016 delete

thank you for visiting #kakikujalanjalan and all your compliments !

XOXO

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!