RANKING KLIA SEMAKIN JATUH?

Nampaknya Kuala Lumpur International Airport (KLIA) semakin lama semakin jauh ketinggalan dalam persaingan tempat teratas.  Kedudukan KLIA semakin jatuh sejak tahun 2013 dan KLIA semakin ketinggalan jauh dengan lapangan terbang jiran kita Singapore yang kerap menduduki tempat pertama! Dan Changi International Airport dah gondol 1st place dah 6 kali beb!



So, dari sini kita dah bleh nampak how their government develop that airport gila-gila untuk attract travellers dan secara tak langsung akan develop sector pelancongan serta ekonomi dorang. Walaupun negara dorang kecik, tak banyak tourist spot but still ramai travellers seronok travel dan landed kat Changi.

How about Malaysia? Malaysia sebuah negara yang besar serta mempunyai banyak spot-spot menarik untuk world travellers datang. Harga pelancongan di Malaysia juga agak murah jika nak compare to Singapore but still Singapore domain this sector. Malaysia Airport Berhad, please take note airport sekeling....



Cer tengok Doha Airport, mereka ranking ke-75 pada tahun 2014, but now dorang dah melonjak secara drastic ke tangga ke 10! So apa masalah KLIA hingga gagal bersaingan secara rapat dengan jiran kita? Hehehhe...adakah airport tax kita terlalu mahal?





Adakah faciliti kita tak bagus? Hurmm..kalau korang pernah landed di Changi, korang akan dapat membezakan secara drastic bagaimana bagusnya government Singapore handle their airport. Tu belom lagi project 'Jewel Changi Airport' siap... kalau dah siap, makin kukuhlah Changi Airport! Haihhh.... KLIA oh KLIA..

Saper yang pernah landed di Incheon? Narita? Haneda? Memang agak jauh ketinggalan jika nak compare to KLIA..begitu juga dengan layanan staff airport, cukup mesra. Cer buat-buat tanya something kat KLIA staff, dorang akan jawab camner erk? Tepuk dada..tanya selera

So kita ketinggalan jauh dalam semua katergori...haihhhh...

Jom tengok champion kategori-kategori lain yang telah diiktiraf oleh SkyTrax




++++++++++++++++++

Travel Tips:
If travel alone, bleh beli local sim card kat airport or kat city. But if travel ngan kengkawan, better sewa Pocket Wifi siap-siap dari Malaysia sebab lagi jimat dan bleh share-share bayar sewa. Sewa pocket wifi lagi murah dan jimat if travel secara berjemaah.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!