PANGKOR ISLAND - WEEKEND GATEWAWAY

And like every year before, this time we decide to celebrate our Rocktober birthday di Pulau Pangkor. So since now musim hujan monsoon, there are no choice. Plan nak pi lepak kat pulau-pulau belah area pantai timur but too risque memandangkan now musim hujan! So yang paling dekat nak drive and not too far ialah Pulau Pangkor!



So this is our third time lepak kat Pangkor. Last time went here masa tahun 2014 kot, time do we did some big family gathering with whole adik-wadik.... 

Okey...journey to Lumut dari Kuala Lumpur as usual amik masa lebeh kurang 3 jam. Nasib baik highway tak jem. So perjalananan sangat lancar. Sesekali stop gak la lepak kat R&R sebab memasing nak pee la nak apa la kan...hehehhee...

Kita orang sampai kat Jetty Marina Island di Lumut jam 12 tengahari. Dulu tahun 2014, we all naik ferry kat Jeti Lumut. Bezanya, kalau korang nak ferry ni Jeti Lumut...amik masa 40-45 minutes untuk sampai ke Jeti Pangkor. 


But if korang naik ferry di Jeti Marina Island ni, hanya amik masa lebeh kurang 15 minutes je, so korang decide laa nak naik kat mana. Semua ferry sampai ke Jeti Pangkor baik dari Lumut or dari Marina. Kalau ferry korang tu tak sampai jeti Pangkor, korang pergi cekik je driver ferry tu...haihhhh. So since dari Jeti Marina ni dekat jer nak ke Pangkor, so orang yang datang via jetty ni lagik ramaiiiii... Silap haribulan korang kena Q panjang! So avoid datang masa cuti panjang or time public holiday! Sesak beb...



As mention tadi, after we all beli ticket yang costnya agak murah - RM10 (dua-hala) untuk Adult dan hanya RM5 (dua-hala) untuk Kids, we start Q. Ohh lupa, korang bleh park kereta dengan selamat kat sini dengan bayaran RM20 sehari - berbumbung. Jangan lupa lock kereta leklok...kang tak pasai-pasai kena pecah masuk...erkk..



In less than 15 minutes, ferry dah pun sampai di Jeti Pulau Pangkor. So we all seret our luggage ke area car parking sebab dah janji nak amik kereta sewa with somebody kat area ni. Korang bleh google pasal mana nak sewa kereta di Pangkor, banyak contact number. Or korang bley gak tanya direct di kaunter tiket masa di Jeti Marina Island tadi. Memandangkan ni time cuti, so kalau nak sewa kereta gak, u got no choice. Harga agak melambung tinggi. We all sewa kereta RM100 per day, mean we all paid RM200 untuk 2 hari sewa kereta kat sini - dapat kereta Proton Saga Iswara Aeroback tu...mahalll beb! Kata dapat kereta baru, but after naik and try...brek pun tak berapa nak makan! Puiiii...haram jadah betul.. tapi tu la, we got no choice actually sebab banyak kereta lain dah habis orang lain amik!

Okey..after take our stupid rented car tu, terus we all drive ke Pantai Teluk Nipah. Drive dalam lebeh kurang 15 minutes jer kot from jeti Pangkor ni. We all decide nak taruk bag dan check in dulu. This time we decide stay di Joe Fisherman Inn, Pangkor. Sila google okey...jangan nak melopong sangat biler dengar nama ni...heheheh






Why decide nak lepak sini? Sebab chalet ni dekat dengan pantai, dekat dengan kedai makan dan dekat dengan semua benda lain kat Pangkor ni. Semuanya jalan kaki jerkkk.. Ok, Joe Fisheman Inn ni agak unik rasanya sebab tempat ni macam butique punya resort. Semua bilik kat sini berkonsepkan kayu yang rare. Mean kayu yang pure kayu, takde cat bagai. Biliknya tak la luas sangat but cukup selesa, katilnya memang taraf hotel la kan..empuk....sampai malas nak bangun tido! Hahahah.. Depan bilik, ada swimming pool yang besar memanjang, korang bleh bangun tido dan terus terjun tiruk dalam pool kat depan bilik korang tu! No problemmmmm...






Makan kat area Teluk Nipah ni agak mahal actually. Biasalah biler dah time cuti or ramai orang, mula la depa main harga pelik-pelik...haihhhh

So kalau korang nak do some water activities, terus je jalan ke area pantai di Teluk Nipah ni. Bersepah dorang sediakan pelbagai water activities, korang pilih jerkkk.. Time-time hujan camni, ikan nak naik pun, so we decide not to do snorkelling..kompem ikan tak timbul...hahaha. So we do some seight seeing and sewa boat do some island hooping then soh boatman tu hantar we all kat private beach yang jauh sket dari Teluk Nipah, lupa dah apa nama pantai tu..adehhh korang google la sendiri!



Cost untuk island hooping or other activities macam kayak, snorkeling, jetski, ATV semua korang kena deal betul-betul and do some comparison. Jangan main bedal dan agreed jer ngan harga yang dorang letak tu. Rajinkan diri sket bertanya sebab kat sini banyak company yang offer macam-macam package! Korang hanya prepare duit je laaaa...hhehehhee.. Takde duit kalu, dok dediam kat tepi pantai sudehhh...jadiklaa. Jangan nak membazir sangat :)













Haaa...amacam, jom weekend gateaway! Carik je tempat dekat-dekat yang senang korang nak drive, tak penat nanti..hehehe..

Jom enjoy video!



++++++++++++++++++++++++++++

Travel Tips:
If travel alone, bleh beli local sim card kat airport or kat city. But if travel ngan kengkawan, better sewa Pocket Wifi siap-siap dari Malaysia sebab lagi jimat dan bleh share-share bayar sewa. Sewa pocket wifi lagi murah dan jimat if travel secara berjemaah.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!