TIPS - 1ST TIME WINTER TRIP?

Wahhh...hujung-hujung tahun ni, ramai yang dah plan untuk travel sana-sini. Ada yang travel local - which is sangat-sangat better sebab duit RM pun dah jatuh teruk! But ada gak yang dah plan dan beli flight ticket awal-awal untuk travel abroad! Pun ok...asalkan ada fulus dalam poket, its ok...jangan tumpang guna duit mak bapak dah la erkk...hehehe..


And untuk yang dah pun ada plan untuk travel abroad tu, semua dah ready ke? Especially yang nak travel ke tempat-tempat sejuk! For sure skarang ni most of country belah-belah Europe, Japan, Korea, China etc etc dah masuk musim winter! Bagi yang dah penah merasa travel ke negara-negara winter ni, its ok la..sure banyak benda yang dah korang belajar kan? But pada yang baru first time or baru nak merasa travel ke tempat-tempat sejuk ni, meh kita share beberapa preparation yang korang kena wat and prepare before fly! Kang keras kejung plak kat sana..hehehe...meh meh story sket mehhh...

TRAVEL? BOYCOTT MYANMAR!

Tak payah nak cerita panjang, tak payah nak persoalkan why korang MUST BANNED Myanmar dari travel list korang. Dah bertahun krisis agama berlanjutan di Myanmar ni. And for sure, korang sendiri pun aware dan tahu apa yang dah berlaku pada Muslim di Myanmar.



Yes, majority penduduk Myanmar memang Buddha, hanya segelintir je dari dorang yang Muslim. Mostly dorang ni imigran dari Bangladesh dan sedikit dari China.

And the worst thing is kerajaan Myanmar ni memang langsung tak iktiraf pendatang-pendatang Rohingya ni walaupun kedatangan dorang ni langsung tak membahayakan penduduk Myanmar.




Anti-Muslim punya geng ni memang start memuncak pada tahun 1997 if tak silap. Masa tu ada gerakan anti-muslim dari geng-geng sami Buddha ni. More info, korang bley la google sendiri pasal anti-muslim kat Myanmar ni.



Dan sedikit pun Pemenang Anugerah Nobel kononnya - Aung Sann Suu Kyi ni tak amik peduli apa yang berlaku kat negara dia sendiri.



So guyz...jom pakat sign agar Anugerah Nobel tu ditarik balik dari si haram jadah Aungg Sann Suu Kyi. Please sign petisyen korang ni kat sini.

Take back Aung San Suu Kyi's Nobel Peace Prize!


So guys, since negara Myanmar ni amalkan sifat RACIST, so tak tak payahlah korang nak menggedik plan untuk travel ke negara Myanmar.  Jangan kasik can langsung duit kita masuk ke nagara racist ni, tak berbaloi langsung!


GUYS...ni bukan pasal perang, bukan pasal berebut sector politics, bukan pasal berebut power or bukan pasal berebut minyak. Ni all about GENOCIDE, its all about ETHNIC CLEANSING... pembunuhan beramai-ramai dengan niat membersihkan sesetengah kaum dr negara Myanmar. Besar bezanya dengan issue lain..





TAPAK - URBAN STREET DINING

Hellloo...hope semua kakikujalanjalan followers sihat-sihat! Okeyyy..jom baca my entry. Kali ni nak citer sket pasal satu tempat makan yang agak ala-ala hipster kat tengah-tengah kota Kuala Lumpur ni. Actually dah banyak kali dah lalu area ni but kali ni amik keputusan untuk stop and nak rasa sendiri benda best kat sini.


Rasanya ada yang dah tahu area lepak santai untuk makan dekat KLCC ni kan, or maybe ada jugak yang still tak tahu. Ok, kali ni nak citer sket pasal 'TAPAK - Urban Street Dining' - Perghhh nama dia kemainnn hipster kan, hehehhe. Ni bukan tapak kaki or tapak kasut, apatah lagi tapak sulaiman! Hehehe... Kawasan di gelak TAPAK. So aku agak, nama Tapak ni agak simple dan catchy, so senang orang nak ingat. Nama ni pun agak komersial...unik dan hipster sangatttt...erkkk..

RINGGIT MALAYSIA DAH TAK LAKU?

Hoyaaa... just got a simple message just now from friends of mine. Dengar cerita, our currency Ringgit Malaysia dah digantung penggunaanya ketika nak membeli barangan semasa dalam penerbangan Cathay Pacific. Is is true?


Well kalau camni lah, meaning ekonomi Malaysia memang sangat parah sampaikan negara luar pun dah gantung RM ni, dah takleh nak guna masa on board shopping.


By the way - Bank negara dah informed MYR tak boleh ditukar diluarnegara sekarang..hanya di malaysia.. "The ringgit remains as a non-internationalised currency, thus any offshore trading of ringgit such as ringgit non-deliverable forward (NDF) is not recognised."

How? Haihhh.... sendiri mau ingat...

MISTAKE GAMBAR KORANG SEMASA TRAVEL

Wahhh...korang akhirnya jejak jugak kaki korang ke destinasi impian! And i believe yang semua orang kompem akan bergambar sakan semasa korang tengah travel. Baik travel dalam Malaysia ataupun travel luar negara...baik travel  secara solo, secara berjemaah dengan kengkawan yang otak semua senget-benget dan gila-gila or bersama family serta anak-anak...kan? kan?? Sure punyalahhhh bergambar! Tak logik kalau ada yang tak bergambar.



So, dah la susah payah korang menabung untuk merealisasikan impian percutian korang, tapi sayangnya gambar-gambar yang korang snap agak kurang memuaskan. Ada yang blur, ada yang senget-benget...ada yang ntah kebenda jadik lagik, kan?? kannn??? Apatah lagi kalau korang gi travel oversea! Rugi dah fly jauh-jauh, tapi tak amik gambar yang cun or paling worst...lupa nak bawak camera! Haiyoooo...haiyaaaa..pengsan wehhh!

PANGKOR ISLAND - WEEKEND GATEWAWAY

And like every year before, this time we decide to celebrate our Rocktober birthday di Pulau Pangkor. So since now musim hujan monsoon, there are no choice. Plan nak pi lepak kat pulau-pulau belah area pantai timur but too risque memandangkan now musim hujan! So yang paling dekat nak drive and not too far ialah Pulau Pangkor!



So this is our third time lepak kat Pangkor. Last time went here masa tahun 2014 kot, time do we did some big family gathering with whole adik-wadik.... 

Okey...journey to Lumut dari Kuala Lumpur as usual amik masa lebeh kurang 3 jam. Nasib baik highway tak jem. So perjalananan sangat lancar. Sesekali stop gak la lepak kat R&R sebab memasing nak pee la nak apa la kan...hehehhee...

Kita orang sampai kat Jetty Marina Island di Lumut jam 12 tengahari. Dulu tahun 2014, we all naik ferry kat Jeti Lumut. Bezanya, kalau korang nak ferry ni Jeti Lumut...amik masa 40-45 minutes untuk sampai ke Jeti Pangkor. 


But if korang naik ferry di Jeti Marina Island ni, hanya amik masa lebeh kurang 15 minutes je, so korang decide laa nak naik kat mana. Semua ferry sampai ke Jeti Pangkor baik dari Lumut or dari Marina. Kalau ferry korang tu tak sampai jeti Pangkor, korang pergi cekik je driver ferry tu...haihhhh. So since dari Jeti Marina ni dekat jer nak ke Pangkor, so orang yang datang via jetty ni lagik ramaiiiii... Silap haribulan korang kena Q panjang! So avoid datang masa cuti panjang or time public holiday! Sesak beb...



As mention tadi, after we all beli ticket yang costnya agak murah - RM10 (dua-hala) untuk Adult dan hanya RM5 (dua-hala) untuk Kids, we start Q. Ohh lupa, korang bleh park kereta dengan selamat kat sini dengan bayaran RM20 sehari - berbumbung. Jangan lupa lock kereta leklok...kang tak pasai-pasai kena pecah masuk...erkk..



In less than 15 minutes, ferry dah pun sampai di Jeti Pulau Pangkor. So we all seret our luggage ke area car parking sebab dah janji nak amik kereta sewa with somebody kat area ni. Korang bleh google pasal mana nak sewa kereta di Pangkor, banyak contact number. Or korang bley gak tanya direct di kaunter tiket masa di Jeti Marina Island tadi. Memandangkan ni time cuti, so kalau nak sewa kereta gak, u got no choice. Harga agak melambung tinggi. We all sewa kereta RM100 per day, mean we all paid RM200 untuk 2 hari sewa kereta kat sini - dapat kereta Proton Saga Iswara Aeroback tu...mahalll beb! Kata dapat kereta baru, but after naik and try...brek pun tak berapa nak makan! Puiiii...haram jadah betul.. tapi tu la, we got no choice actually sebab banyak kereta lain dah habis orang lain amik!

Okey..after take our stupid rented car tu, terus we all drive ke Pantai Teluk Nipah. Drive dalam lebeh kurang 15 minutes jer kot from jeti Pangkor ni. We all decide nak taruk bag dan check in dulu. This time we decide stay di Joe Fisherman Inn, Pangkor. Sila google okey...jangan nak melopong sangat biler dengar nama ni...heheheh






Why decide nak lepak sini? Sebab chalet ni dekat dengan pantai, dekat dengan kedai makan dan dekat dengan semua benda lain kat Pangkor ni. Semuanya jalan kaki jerkkk.. Ok, Joe Fisheman Inn ni agak unik rasanya sebab tempat ni macam butique punya resort. Semua bilik kat sini berkonsepkan kayu yang rare. Mean kayu yang pure kayu, takde cat bagai. Biliknya tak la luas sangat but cukup selesa, katilnya memang taraf hotel la kan..empuk....sampai malas nak bangun tido! Hahahah.. Depan bilik, ada swimming pool yang besar memanjang, korang bleh bangun tido dan terus terjun tiruk dalam pool kat depan bilik korang tu! No problemmmmm...

PREVIOUS HOT!