MALAYSIANS BILA NAK KELUAR TRAVEL

Haaa...happy holiday pada yang tengah seronok ber-holiday dihujung-hujung tahun ni! Kompem most of you guys ada yang dah kat pulau-pulau kat Malaysia, kat hutan-hutan, kat kawasan-kawasan sejarah dan maybe berlambak yang dok seronok luangkan masa holiday bersama kengkawan or family kat luar negara meraikan musim sejuk! Huhh..jelesss wehhh... Apa-apa pun, selamat bercuti la pada yang baru nak start bercuti! Seronok seronok gak but SAFETY FIRST guyzzzzz....ingat tu!


Ok..meh kita tengok beberapa perangai biler kita ni rakyat Malaysia keluar berjalan or travel, tak kiralah bercuti jalan-jalan kat dalam negara or luar negara. So kalau kita perati dan perasan la kan, memang kita semua ni ada perangai and habit yang sama ketika nak keluar travel...hehehe..

1. Snap Passport
Haaa..yang ni sangatlah famous wehhh.. Ada yang kat Imegresen lagi dah snap passport! Hehehe..meriah weh! Ada yang snap passport atas meja, atas bag, atas katil, ada yang pegang passport and snap. Ada gak yang selit flight ticket celah passport then snap! Kan...kannn...ke korang camner? Huk huk huk.... Yang creative sket, snap passport atas map yang ada map negara yang dorang nak travel tu. Ada gak yang lagik 3 bulan nak fly, dah snap gambar passport dengan caption 'alahaiii...dah lama tak cop passport ni'..hehe kan kannn. Kalau yang dah berfamily tu, siap snap semua pasport anak-beranak! Phewww..memang meriah!


2. Snap Tiket Flight
Haaa..yang ni pun agak glemer kat FB or Intagram. Memasing up gambar tiket flight. Kalau yang seat ekonomi, status seat tu tak nampak sangat. But kalau yang dok kat seat bussiness or first class, kompem tak sorok! Kan...kannn...


3.Check In Airport
Haaaa...ramai yang buat benda ni kann..kannn. Lagik 3-4 jam nak fly, ramai antara kita yang check in kat airport, nak bagitau yang kita ni nak fly overseaaaaaa...hehehe kan kan. Ada yang status siap soh doa-doakan perjalanan, ada yang status excited, ada yang mengeluh sebab flight delay, ada gak yang marah-marah sebab flight dah lepassss sebab sangkut dalam jem! Haihhh...

"..Gonna Miss Malaysia!....Bye friendssss.."
4. Hint Location
Haaa..yang ni pun femes! Kalau nak gi lepak London, Amsterdam, Paris, Dubai...kemain dah awal-awal hint-hint kat sosial media. Ada yang share temperature, ada yang share tempat makanan halal dan macam-macam lagik style hint... Ada gak belum apa-apa, dah bagitau 'gonna miss Malaysia'...huhu...meriahhh..meriahhh... Dah sampai sana, lagikkkla meriahhh up up gambar kan kan kannn...

5. Status Sosial Media
'Haihh..another 10 days'....'See you again friends'...'Kena tido awal malam ni..'...'Tak sabarnya nak rest'...dan macam macam lagi hint-hint lain yang semuanya menjurus and nak bagitau public yang dia ni nak travel abroad! Then kengkawan pun akan tanya - nak gi mana? So dia akan reply - 'alaaa..dekat-dekat jee' ...hehehe. Kan kannn korang penah wat kan???


6. Gambar Pre-Shopping
Ni kalau yang plan nak ke negara-negara sejuk, kompem akan keluar shopping baju sejuk, glove, snowcap bagai..kan...kannn...? Dan ada yang dah awal-awal up baju sejuk anak la, boot anak la kat FB or Insta dengan caption 'beli awal-awal senang sikit' or 'susahnya nak carik size untuk dorang nihhhh..' or buat-buat tanya 'ehh...guys, kat mana kedai yang ada benda ni murah?'...dan macam-macam lagik la caption beserta gambar... phewww...meriah!


Maybe ada lagi benda-benda lain yang ada kat travellers Malaysia ni, especially untuk express how excited dorang ni sebelum dorang fly abroad...cewahhhhh...

Pendek kata...Malaysian memang meriah!

So guys, apa-apa pun jangan sampai status-status korang ni mendatangkan harm/keburukan pada korang. Jangan la nak bagitau sangat yang korang akan tinggalkan rumah tu sampai seminggu, dua minggu...kang ada mata yang memerhati dan bersedia untuk pecah masuk rumah. Apa-apa pun kena bagitau jiran sebelah, mintak tolong dorang untuk jengok-jengok rumah korang masa korang keluar travel. Tinggalkan contact number kat jiran or sedara mara. Senang kalau jadik apa-apa nanti dorang akan contact...

Happy Travel Guys! XOXO!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Travel Tips:
Kalau plan nak ke oversea, why not you all sewa this pocket wifi? Senang bawak, senang cas, senang nak share line among your friends up to 5 devices. Jimat! Takyah nak beli sim card sorang satu. Untung kalau korang travel berjemaah laaa... kalau solo, beli je la sim card sana.

Baca pasal this pocket wifi kat sini....


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!