AWESOME KUALA LUMPUR FROM SKY!

Who said Kuala Lumpur ni tak osemmm? Kalau tak osem, kompem tak ramai tourist yang masuk Malaysia untuk explore Kuala Lumpur. Kali ni kakikujalanjalan nak share view Kuala Lumpur from sky plak. 

Maybe tak ramai yang berpeluang untuk fly-kan drone untuk menyaksikan kehebatan Bandaraya Kuala Lumpur melalui sudut pandangan burung. Jom..korang bleh tengok sendiri betapa hebatnya Kuala Lumpur, Malaysia - Tanah Tumpah Darahku.

Enjoy kakikujalanjalan drone photos! Travel Malaysia! 

What? Yes, you may share this to your abroad friends!

And hey friends, jom follow kakikujalanjalan Instagram

Notes: All photos taken with DJI Phantom 4, DJI Inspire and DJI Mavic, and YES...all media & photos fall under ®©2017 CopyrightReserved Section.

GONG XI FA CAI!

Hii...for those who celebrate Chinese New Year, kakikujalanjalan wish you 'GONG XI FA CAI!' - 'Happy Chinese New Year!' May good luck and good fortune always be with you!



May you always receive the blessing of elders, companionship of good friends and a path of life which is full of happiness and success!

For those yang kompem mempunyai rakan-rakan yang turut sama meraikan Chinese New Year ni, dont forget to wish them...we are 1 FAMILY! Jangan lupa AngPow! :)

And for those yang ambik peluang untuk bercuti panjang sempena perayaan Tahun Baru Cina ni, please travel dengan berhati-hati...Travel Safe!

Sedikit info mengenai this year Chinese New Year:

YearChinese YearDatesAnimal Signs
2010470814th FebruaryTiger
201147093rd February Rabbit
2012471023rd JanuaryDragon
2013471110th FebruarySnake
2014471231st JanuaryHorse
2015471319th FebruarySheep
201647148th FebruaryMonkey
2017471528th JanuaryRooster
2018471616th FebruaryDog
201947175th FebruaryPig
20204718 25th JanuaryRat
2021471912th FebruaryOx
202247201st February Tiger
2023472122nd JanuaryRabbit
2024472210th FebruaryDragon
2025472329th JanuarySnake
2026472417th FebruaryHorse
202747256th FebruarySheep
2028472626th JanuaryMonkey
2029472713th FebruaryRooster
203047283rd FebruaryDog


Gong Xi Fa Cai!



Happy Travel Friends! XOXO

kakikujalanjalan.com

________________________________________________________


Travel Tips:
Kalau plan nak ke oversea, why not you all sewa this pocket wifi? Senang bawak, senang cas, senang nak share line among your friends up to 5 devices. Jimat! Takyah nak beli sim card sorang satu. Untung kalau korang travel berjemaah laaa... kalau solo, beli je la sim card sana.

Baca pasal this pocket wifi kat sini....

KORANG TOURIST OF TRAVELLER?

Haaa..ramai yang dok text and email tanya pasal berbezaan dua perkataan ni. Adakah korang ni jenis keluar travel as a TOURIST/PELANCONG or as a TRAVELLER/PENGEMBARA?? Actually benda ni memang nyata boleh tengok kat korang punya personal or peribadi ketika korang keluar gi travel samada dalam negara or abroad!



Okey...kalau kita jengok Facebook, sure ramai antara korang yang kerap tengok post-post travel dari kengkawan korang or maybe dari Facebook sedara-mara korang kan..? So, apa yang korang tengok? Maybe ada yang travel abroad tu, suka stay kat hotel-hotel mewah 3 stars ke atas, ada gak yang suka dok kat penginapan yang biasa-biasa jerk..kan..kann. So based dari pengalaman sendiri dan experience yang di ambil dari kengkawan opis dan kengkawan di alam maya, ternyata kita sendiri boleh klasifikasikan jenis traveller macamana kah kita ni...hehehe

Jom kita kaji perbezaan antara seorang TOURIST dan seorang TRAVELLER!



1. Korang seorang TOURIST if....
Korang punya outing, travel, jalan-jalan..penuh sendat dengan segala perancangan serta time-table, schedule dan segala macam map samada map kertas or apps yang dah didownload dalam telefon mahal korang tu. Korang dah plan siap-siap mana nak jejalan or mana nak lepak or mana nak beli segala macam sourvenir. Semua benda ni korang dah mark dan catit siap-siap dalam buku kecik korang or dalam telefon mahal korang tu. Korang dah plan apa akan jadik sesampainya kat airport, hari pertama, kedua, ketiga, keempat dan hari-hari seterusnya... Haaa kan kannn?

1. Korang seorang TRAVELLER if...
Korang ada plan sedikit sebanyak tempat yang korang nak explore but kerap kali berubah-ubah ikut keadaan. Korang tak amik kisah pun pasal itinerary bagai. Dalam kepala korang, biler dah sampai sana nanti baru nak plan..alahhh...apa nak kesahhh, sampai sana baru pikir maaa...yeahaaaa...tido kat airport pun tadak hallll lahhh...kann kannn

ROAD TRIP, WHY NOT?

Kalau kat overseas, memang mat saleh - mat saleh ni suka sangat if dapat wat car road trip dengan kengkawan dorang. Time ni lah dorang akan spend time bersama best friend dorang dengan peranagi gile-gile dorang! And this time la dorang akan share segala macam benda tak kira benda best or tak best and time ni la dorang akan try to be more openminded!


Well, car road trip ni jarang la kita or orang kat Malaysia ni plan dan buat. Especially bersama kengkawan kita or dengan best family buddies, kan? Ada gak yang dah buat but still tak semeriah apa yang dorang kat luar sana tu buat. Maybe kita punya facilities kat sepanjang perjalanan tak sehebat kat oversea sana tu. But tu laaa...why not sesekali korang lupakan trip oversea tu, tak hebat mana pun if memanjang korang fly oversea! Apa kata korang plan plak road trip bersama best friends korang, kompem meriah bila round Semenanjung Malaysia dengan kereta! Malaysia ni pun cun gak okeyyy... :)

So, lets jom plan your road trip around Malaysia! First..lets check some of road trip tips yang selalu kakikujalanjalan baca dari blogger-blogger oversea yang bleh korang pakai kat Malaysia! Yehaaa!

KAKIKUJALANJALAN DRONE FOOTAGE

Helloooo 2017! Hello friends! 

Amacam? I'm pretty sure most of korang dah kembali bz dengan life korang. Ada yang dah start kembali bekerja, ada yang still penat tak abis lagik sebab baru lepas me'nyetel'kan hal-hal sekolah anak-anak. Ada yang masik tersenyum lagik sebab baru kawin, baru bertunang bagai..ada yang yang still mencari-cari pasangan yang sejoli mr and mrs perfect bagai...kan..kan. Ada plak yang baru nak start bercuti! You all memang osemmmm!!


But sure ada gak yang dah pun beli flight ticket untuk next trip maybe, ada yang maybe tengah mencari-carik lagi next destination untuk korang jalan-jalan. Pelan-pelan carik, jangan nak rush-rush. Pilih destinasi yang korang rasa berbaloi, maklumlah sekarang kita punya Ringgit Malaysia pun semakin lama semakin merudum..hadoiii. Meaning cariklah destinasi yang bleh meng'ekonomi'kan poket korang. Jangan biler dah balik dari bercuti sakan, poket pun kering kontang...nak makan pun kena catu! Alahaiiii...hehehe

Ok, kali ni kakikujalanjalan nak share beberapa video dari udara or drone's video. Actually ketika jalan-jalan santai or travel in Malaysia, kakikujalanjalan akan bawak hanya 3 camera je. Satu GoPro, satu guna iPhone and satu lagi dari camera Drone..thats all... Dulu selalu bawak DSLR (5D Mark II) but rasa rebeh bahu...hahaha..so simpan wat pekasam je laaa dalam drybox! Huh...

Okeylah..hope you all enjoy belows footage.. tak suka bleh je bedal...hehehe...

Psss - sila pakai headphone, most of the videos ni in DolbyDigital™ sound!

Nak tengok more video..sila la follow and subscribe Kakikujalanjalan YouTube

Happy Travel Guys! XOXO




COPYRIGHT ISSUE

Hoyaaaa all kakikujalanjalan.com readers and followers! Macamana dengan tahun baru 2017? Hope semua okey and for sure ramai dah puas berjalan pada cuti hujung tahun lepas! Banyak gambar-gambar yang super awesome yang bleh kita tengok kat Facebook dan juga kat Instagram kengkawan kita. Tak kira lah dorang jalan-jalan kat mana samada dalam Malaysia or luar negara! Awesome!


Okey...lets straight to the point. Lately banyak sangat blog-blog and FB page yang secara merdeka dan sesuka hati mencedok penulisan/write-up/tips-tips/karya dari www.kakikujalanjalan.com .

Its ok jer kalau dorang nak share kat public but at least taruklah credit pada pemilik asal blog ni - just simple word je pun kan? Kan...kannnn... Just put credit to www.kakikujalanjalan.com , tu jerk.

Tak cun la kan biler kita hanya copy cut and paste penulisan orang lain untuk dapatkan hits berganda kat page korang kan..kan...hehehehe...

So far adalah at least 19 buah FB Pages/Blogs yang terang-terang cedok, copy and paste apa yang dorang baca kat www.kakikujalanjalan.com ni.

Bukan apa, blog kakikujalanjalan ni followers tersendiri, dorang ni la yang kerap snapshot, report and email hasil cedokan copy and paste dari blog-blog and FB page lain...hehehehe..thanks pada yang tag tu, kalau tak...i pun tak tahu yang ramai yang suka cut and paste hasil penulisan/tips/karya/photo orang lain...huh...

Anyway, blog ni ada pembayar-pembayar iklan..so at least dorang-dorang ni la yang support sedikit sebanyak financial kakikujalanjalan.com ni...haaa kannn kannn.. 

Apa-apapun, tak salah nak share or copy and paste but please give some credit back to original bloggers :)

So far ramai jer yang email kakikujalanjalan and ask for permission, semua okeyyy je..semua i kasik...kan kann.. At least, dorang mintak, dorang tak curik :)

Yehaaaa... Happy Travel!

XOXO

PREVIOUS HOT!