ROAD TRIP, WHY NOT?

Kalau kat overseas, memang mat saleh - mat saleh ni suka sangat if dapat wat car road trip dengan kengkawan dorang. Time ni lah dorang akan spend time bersama best friend dorang dengan peranagi gile-gile dorang! And this time la dorang akan share segala macam benda tak kira benda best or tak best and time ni la dorang akan try to be more openminded!


Well, car road trip ni jarang la kita or orang kat Malaysia ni plan dan buat. Especially bersama kengkawan kita or dengan best family buddies, kan? Ada gak yang dah buat but still tak semeriah apa yang dorang kat luar sana tu buat. Maybe kita punya facilities kat sepanjang perjalanan tak sehebat kat oversea sana tu. But tu laaa...why not sesekali korang lupakan trip oversea tu, tak hebat mana pun if memanjang korang fly oversea! Apa kata korang plan plak road trip bersama best friends korang, kompem meriah bila round Semenanjung Malaysia dengan kereta! Malaysia ni pun cun gak okeyyy... :)

So, lets jom plan your road trip around Malaysia! First..lets check some of road trip tips yang selalu kakikujalanjalan baca dari blogger-blogger oversea yang bleh korang pakai kat Malaysia! Yehaaa!



TIPS 1: PLAN ROUTE 
Wahh ni rasanya benda paling penting kot. Nak wat road trip ni kenalah plan, mana nak start..mana nak berenti, mana tempat nak berenti berselfie, mana nak tido...kan kannn.. So apa lagik guys, print je map semenanjung Malaysia tu size A4 or A3. Start draft corak perjalanan korang dengan kereta. Buat kajian route or jalan yang nak korang lalu. Set siap-siap kat Waze or any GPS gadget yang korang ada. Opsss..jangan lupa beli satu map kat bookstore, in case la kan kot-kot tadak line internet...mana la tauuuu. Buat permulaan nak kasik senang, korang hanya target lalu or singgah or bermalam kat setiap ibu negeri! Senang kannnn...kann.... or korang bleh add-on sedikit tempat-tempat terkenal or famous. Maybe singgah sebentar untuk korang bergambar. Contohnya maybe dari KL ke Ipoh, korang bleh stop sekejap di Cameron Highland or singgah bermalam kat Pangkor!

Plan korang punya route!


TIPS 2: PLAN CUTI
Nak berjalan or nak travel or nak berhuha huha ni kena lah ada cuti yang panjang baru syiokkk and best kan? Mana sempat nak round semenanjung kalau setakat cuti hujung minggu. Plan la cuti korang tu betul betul, set cuti korang ngan kengkawan korang tu. Jangan sesekali nak wat car road trip time-time public holiday! Sesakkkk wehhh jalan, buang masa and korang sure takleh nak enjoy the trip kalau tersangkut dalam jem! Road trip apa kejadah kalau sepanjang masa kereta korang stuck dalam jemmmm...hadoiiii...kan kannn. Rasanya kalau nak round semenanjung Malaysia, cuti seminggu dah cukup, kalau bijak plan...lebih dari cukup rasanya...hehehhee..


TIPS 3: SERVICE KERETA WEHHH...
Haaa dah tahu nak jalan jauh jauh, pi la service kereta dulu. Share cost service ngan kengkawan. Selalunya kalau nak kereta si A, maka si A tu dikecualikanlah dari membayar minyak or tol sebab dia dah donate kereta dia kannn..kann.. Check minyak engine, check condition tayar, check battery, check check and checkkkkkk...



TIPS 4: KAD MINYAK & TOL
Wellll...korang dah plan kan jalan mana nak lalu? So for sure korang dah bleh culculate braper ratus ringgit yang korang bakal spend masa road trip tu nanti. Apa kata kalau korang tontong je duit sesama korang dan beli kad minyak dan kad tol! Carik brand minyak yang senang terdapat dalam laluan route korang tu, rasanya Petronas kot. Beli dan reload siap-siap kad minyak. So masa nak isi minyak tu, xderlah korang baru nak terhegeh hegeh beratur nak membayar minyak...kan kannn.. Dengan kad minyak gak, korang bleh plan korang punya budget easily.  Jangan lupa reload siap-siap kad Touch & Go tuuuuu...smooth trip korang nanti.



TIPS 5: PLAN DRIVER
Nak lagik best...cer korang plan untuk tukar driver. Plan drive bergilir-gilir but make sure la yang si tukang driver tu bukan jenis yang baru dapat lesen drive or jenis yang bukan drive laju macam F1 or jenis driver yang gelabah bewakkk...hehehe. Kot-kot if main driver dah penat or ngantuk, bleh la gak standby second or third driver!



TIPS 6: CAMERA..CAMERA!
Haaa yang ni pun penting gak. Korang ni nak spend time ngan kengkawan yang satu kepala ngan korang, so bergambar...selfie or wefie or suafoto adalah kemestian wehhh! Takkan dah ronda-ronda satu Malaysia, taknak amik gambar kat landmark-landmark yang korang lalu tu kannnn...rugiii oooo.. Tu la akan jadik kenangan terhebat sesama korang nanti. Sampai beranak cucu gambar tu boleh ditatap dan dikenang! So sila lah standby camera at least sebijik dua..kalau handphone korang power, bleh jer snap ngan handphone BUT bila trip dah settle, share la gambar-gambar korang snap tu dalam group whatsapp, jangan dok perap je gambar tu sorang-sorang! Haaa..jangan lupa beli or standby satu tripod kecik untuk korang bergambar ramai-ramai! Senang..takyah nak nyusahkan orang lainyang nak amik gambar untuk korang...hhuhuhu. Dah ada camera la, handphone la..so jangan lupa bawak sendiri punya charger! Jangan nak meminjammmm jerk! And sebab korang ramai, sila standby spare plug yang bleh cucuk banyak charger skaligus!



TIPS 7: TIDO DAN TIDO
Carik dan plan tempat untuk korang rest or tido or bermalam dekat kawasan-kawasan yang selamat. Cari area yang agak cerah untuk korang park kereta korang tu. Kalau bleh cari hotel yang ada own car park area. Jangan la berani sangat nak park jauh or kat tempat yang gelap! Jenayah everywhere beb! And cari hotel yang tahap yang tak membebankan. Or carik jer hostel yang bleh korang tido bersama-sama, lagiklaaa meriahhhh! Takyah la nak stay hotel-hotel 5 star bagai. Ingat, target korang nak road trip bukan nak berhoneymoon kat hotel mewah! Carik yang ala kadar dah laaaa...



TIPS 8: BEST SPOT
Dalam map korang tu, target spot-spot or landmark landmark yang terkenal. Jangan malas-malas nak stop by sekejap untuk bergambar depan landmark tu. Tak kisahlah korang dah penah bergambar kat situ, but kali ni korang nak bergambar ramai-ramai ngan kengkawan BFF korang..lain tuuuu feeling dia!



TIPS 9: JUNK FOODS
Haaa yang ni pun korang kena standby, kan best drive jauh jauh sambil kunyak cikedesss ke, kunyah kacang ke apa ke kan?? Kalau stop untuk isi minyak tu, jangan lupa top-up sekali junk food korang tu. Barulah tak mengantukkkk masa korang drive!



TIPS 10: CD/MP3/MUSIC
Yang ni pun kena ada beb! Takkan nak drive tanpa music betul tak?? So korang bleh je download mana-mana korang punya artis feveret punya MP3. Or beli je CD or at least make sure radio kereta tu bleh berfungsi! Kang kalau takder apa, kompem senyap sunyik! At least dengan adanya lagu-lagu yang best best, korang bleh nyanyi sama sama secara berjemaah semasa dalam perjalanan jauh tu nanti. Baru lah tak bosan tahap gaban! Sedap or tak sedap suara tu, belakang kira...hehehhe janji happy!! Yeaahaaaa..yabedabeduuuu!



TIPS 11: UBAT
Yang ada sakit ke, yang mudah pening kepala ke, yang jenis kerap muntah ke...sila sediakan personal ubat-ubatan korang ni siap-siap. Penting beb! Kasiktau kat kengkawan korang apa alahan or penyakit korang tu. Senang nanti kot-kot terjadi emergency ke apa kan..kannn.. Standby siap-siap, jangan biler dah pening baru nak carik farmasi! Lainlah kalau tetiber demam, tu wajib pi check kat clinic terhampir! Haaa yang pompuan plak, standby siap siap pad korang..manjang pinjam kawan punya pad plak...apa daaaaaa! Hehehehe...kalau lain size how? Erkk...



TIPS 12: PAKAIAN
Bawak je ala kadar! Takkan korang nak bawak satu bag besar...bis tu kawan yang lain nak taruk mana beg beg dorang? Nak tolong korang ribakan ke beg dorang tu? So cukuplah sekadar bawak bag pack bersize sederhana. Takyah segala mak nenek baju dan seluar korang nak bawak travel! Hadoii..letehhh pakcik nak nasihat...hahhaha



TIPS 13: SAMPAH
Jangan jadik cam bangla or myamar kat Malaysia ni! Buang sampai merata-rata tempat. Ludah merata-rata bagai! Sediakan satu plastik sampah size kecik dalam kereta korang tu nanti. Semua sampah sumbat je dalam plastic tu. If ada kawan korang yang tak reti buang sampah elok-elok, jentik jer telinga dorang tu! Dah la orang dah offer kasik kereta, buang sampah celah seat plak tu...hahaha. Hadoiii... Sampai je kat area ada tong sampah, buang je plastic sampah tadik tu...kan senang. Kata nak jadi pembersih cam orang Jepunnn kann kannnn....



TIPS 14: ENJOY..ENJOY AND ENJOYYY!!!
Apa-apa pun, kena set dalam mind, korang plan road trip ni adalah sebab korang nak enjoyyyy ngan kengkawan korang yang sakit otak gile gile tu. So yang jenis cepat merajuk la, yang jenis cepat terasa la, sila tarik diri awal-awal! Jangan pasa korang, yang lain habis ilang mood! Happiness is the main key! Korang kena enjoy the trip, jangan nak moody-moody!

Kalau ada peluang, bukak tingkap kereta korang tu masa tengah bergerak dan ramai-ramai keluarkan muka kat luar, biar angin kena kat muka korang! Memang owesome feeling dia beb! But sila buat benda ni kat jalan yang tak sibuk! Kang ilang plak kepala korang nanti...huhuhu

TIPS 15: COLLECT!
Nak lagi best? Apa kata kalau korang collect each benda kat setiap tempat yang korang stop by tu. Contohnya korang bleh collect pasir kat setiap pantai yang korang lalu, taruk dalam botol kecik dan tag kat pantai mana pasir tu berasal! osemmm kann...kannn.. takkan nak collect fridge magnet je kott..tu dah biasa sangattt beb!



TIPS 16: COMBINE MEMORIES!
Ok..biler dah habis trip tu, korang bleh print gambar-gambar kat tempat yang korang singgah tu dengan size polaroid. Then tampal je atas map Malaysia berdasarkan lokasi yang korang stop by tu! Kompemmmm akan jadik collection gambar terhebat dari korang + kengkawan korang!




So, apa lagi...start whatsapp kengkawan korang, start plan your own road trip! Carik kawan yang satu kepala je..lagik senang nak travel..hehehhe

HAPPY TRAVEL FRIENDS! DRIVE SAFE!
XOXO!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Abroad Travel Tips:

Plan nak ke oversea? If travel alone, bleh beli local sim card kat airport or kat city. But if travel ngan kengkawan, better sewa Pocket Wifi siap-siap dari Malaysia sebab lagi jimat dan bleh share-share bayar sewa. Sewa pocket wifi lagi murah dan jimat if travel secara berjemaah. Europe ke, Japan ke, Korea ke, China ke..memana jer laaa semua ada coverage!

Baca dan sewa this Pocket Wifi here.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!