RIVER OF LIFE, KUALA LUMPUR

BEB...maybe belum ada lagi antara korang yang belum aware pasal satu project government untuk naikkan taraf sungai-sungai area Lembah Kelang ni. Kalau korang tak perasan, meh nak kasik perasan :) Senang cerita, project River of Life ni tujuannya untuk kasik sungai terpilih tu jadi cun. 


Why nak kena cun? Sebab selama ni sungai-sungai di area Lembah Klang ni tak berapa nak cun sedangkan pada masa yang sama ramai tourist dari luar dok lalu lalang sebelah sungai-sungai ni. So malu la kannn kalau sungai kat KL ni tak cun!

COLMAR TROPICALE

Helooo frenz! Just nak citer set pasal our short vacation baru-baru ni with my great father and brother. Actually this trip was fully sponsored my my lil brother - rezeki murah la tu, aminnnn! Okey, ni nak citer pasal short trip ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi Pahang.



Actually masuk yang ni dah 4 kali we all lepak santai di sini but cuma kali ni decide nak stay satu malam kat bilik osem kat Colmar Tropicale ni. Woraittt, firstly nak citer pasal check-in time. I think staff semua baik-baik, cuma muka kurang senyum..maybe penat la kot. But tu la, at least walau penat camner pun kan, kena la kasik muka senyum kat guests...apa daaaa, senyum la skettt barula meriah :)



Oppsss...untuk masuk ke Colmar Tropicale ni, korang kena bayar RM15 for adult dan RM8 untuk kids below 12. Mana nak bayar? Korang drive jer kereta tu naik atas, nanti akan lalu  kaunter tiket kat situ, takyah turun kereta pun. Tiket masuk ni cover sekali masuk ke Taman Jepun kat atas tu nanti.

Worait..parking agak banyak dan senang. Cuma lif dari parking nak naik ke bilik agak kecik dan slow..hihihi, maybe lif lama kot. Or maybe dorang set speed lif tu slowwww...haihhhh entah lerrr.

F1 F1NALE - SELAMAT TINGGAL MALAYSIA!

Selamat tinggal F1 Malaysia! Akhirnya setelah menjadi antara host terbaik bagi penganjuran berprestasi tinggi Formula 1, akhirnya Malaysia memutuskan untuk tidak lagi menganjur perlumbaan tersebut untuk tahun 2018. Meaning that October 1st 2017 merupakan perlumbaan terakhir F1 di Litar Antarabangsa Sepang...so sad actually, especially bagi peminat-peminat F1 di Malaysia!

Untuk tahun 2017 ni, deruman bingit engine F1 di Litar Antarabangsa Sepang yang jaraknya 5.543KM akhirnya berakhir. Untuk pengetahuan korang, Sepang International Circuit ini direka oleh pereka German yang bernama Hermann Tilke. Mamat German ni jugaklah yang mereka circuit F1 di Shanghai, Istanbul, Valencia, Shakir, Yeong Nam, Greater Noida, Austin dan juga litar malam di Singapore - Marina Bay

For info, idea nak buat F1 ni datangnya dari our great mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bin Mohamad. First F1 race di Sepang International Circuit ni berlangsung pada 17 October 1999. Kalau takder la idea nak host F1 race di Malaysia ni dari Tun Mahathir ni, tak merasa la kita rakyat Malaysia untuk mendengar deruman engine kereta F1!



So bak kata kerajaan Malaysia, F1 race di Malaysia ni terpaksa di tamatkan sebab cost penganjuran sebanyak lebih 300 juta tak setimpal dengan pulangan - itu kata goverment la kan. And satu lagi faktor, sebab makin lama makin merosot peminat yang datang untuk tengok live di Litar Sepang. But frankly, its a bit disapointment bila Malaysia tak lagik berada dalam calendar racing F1 dunia! Kalau tak, sebelum ni Malaysia dikenali dunia kerana penganjuran perlumbaan berprestij ni. But now..hurmmm semuanya dah berakhir after 19 tahun!




PREVIOUS HOT!