COLMAR TROPICALE

Helooo frenz! Just nak citer set pasal our short vacation baru-baru ni with my great father and brother. Actually this trip was fully sponsored my my lil brother - rezeki murah la tu, aminnnn! Okey, ni nak citer pasal short trip ke Colmar Tropicale, Bukit Tinggi Pahang.



Actually masuk yang ni dah 4 kali we all lepak santai di sini but cuma kali ni decide nak stay satu malam kat bilik osem kat Colmar Tropicale ni. Woraittt, firstly nak citer pasal check-in time. I think staff semua baik-baik, cuma muka kurang senyum..maybe penat la kot. But tu la, at least walau penat camner pun kan, kena la kasik muka senyum kat guests...apa daaaa, senyum la skettt barula meriah :)



Oppsss...untuk masuk ke Colmar Tropicale ni, korang kena bayar RM15 for adult dan RM8 untuk kids below 12. Mana nak bayar? Korang drive jer kereta tu naik atas, nanti akan lalu  kaunter tiket kat situ, takyah turun kereta pun. Tiket masuk ni cover sekali masuk ke Taman Jepun kat atas tu nanti.

Worait..parking agak banyak dan senang. Cuma lif dari parking nak naik ke bilik agak kecik dan slow..hihihi, maybe lif lama kot. Or maybe dorang set speed lif tu slowwww...haihhhh entah lerrr.









Bilik yang we all stay plak agak awesome gak la...we all amik 2 units of 2 Bedrooms Suite . Harganya dalam RM800 seunit, mean total untuk 2 bilik tu dalam RM1600 termasuk breakfast untuk 8 orang. I think harganya agak mahal, maybe sebab tu cuti Deepavali la kot rasanya...rasanya laaa. But bilik untuk suite ni memang osemmm, english style. Suite ni ada ruang tamu, ada kitchen cabinet, ada 2 bilik mandi dan 2 bilik yang agak besar dengan king size bed. Kira tersangatlah selesaaaa..!



Actually kat Colmar ni xder benda sangat. Kalau korang nak datang rest santai memang tempat ni la yang sesuai. Takde hiruk pikuk bising. Kalau nak huha huha tu better korang stay kat Genting Highland. 

After rehat dalam 3 jam, we all start keluar berjalan. Korang bleh ronda-ronda kat Taman Jepun, lepak kat Extreme Park, main bowling or lepak kat Animal Park. So we decide bawak kids ke animal park, sorang masuk kena tiket RM5. Dapatla tengok pony, tgk kuda, tengok rusa kecik dan tengok arnab dalam 5-7 ekor..kids memang suka la. Kalau nak tunggang pony, tiket dia dalam RM10.



After that we all lepak layan bowling dan main ping-pong. Layan jugak main bowling ngan adik beradik ni. Kids la yang paling seronok!



So...malam plak we all lepak makan gaya western laa kannn kat satu restaurant kat situ. Then ada show kat main stage. So layan je laaaa ada tarian, ada magic show, ada macam-macam laahh. Malam punya time korang xder banyak activiti yang boleh korang buat. Cuma bleh lepak lepak kat street dia tu or lepak layan tv or borak-borak kat bilik.



Meaning, kalau korang lapar after midnight...memang masak laaa sebab kedai semua dah tutup! So rasanya elok la bawak kopi 3 in 1 tu,bawak maggi sket kot perot lapar tengah2 malam buta..hahahhaa. Nak bawak baju sejuk?? Takyahhh la sebab panasss jerkkk kat area ni...haihhhh..

So sok pagi semua bangun lambat. So layan fly drone la ngan adik. Nak tengok Colmar Tropicale dari udara? Haaa sila click my YouTube Channel ni haaaa....


Okey..we all check out jam 12pm macam biasala kan. Before balik, we all decide nak jengok Taman Jepun. Actually malas sebab nak kena panjat tangga...mengah beb..hahahha. Tapi sebab ayah pun join sekali trip ni, so layan kan jer. Steady jer dia panjat tangga..





Apa ada kat Taman Jepun ni? Memang osemmm... susun atur taman berkonsepkan Jepun ni memang ternyata terbaik! Dah banyak kali gi Jepun pun still x penah tengok Japanese Garden kat jepun dulu tu..hahahhaa... So sila bawak camera, banyak tempat cun untuk korang bergambar!

Layan short video kat bawah ni haaaa:




So, thanks again for your time! Travel Safe guys!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Travel Tips: POCKET WIFI


Selalunya kalau aku fly abroad/luar negara...aku akan siap-siap sewa Pocket Wifi ni dari Kuala Lumpur. Why? Sebab Pocket Wifi ni ialah punca line internet aku masa kat oversea. So bley la guna handphone/ipad untuk google apa-apa info, guna waze ke kat sana. So senangggg.. Pocket Wifi ni korang bleh share-share line wifi dengan kengkawan korang or ngan sdara mara korang masa kat sana nanti. No deposit, no passport copy bagai.. and no hidden fees! Just fill in borang and terus pre-booked. Then korang bleh amik Pocket Wifi tu siap-siap kat KLIA or KLIA2...bayar masa amik. So sampai je oversea, korang ON jer Pocket Wifi tu dan boleh guna on the spot! Soooo laaa senang! Dah penah post dah pasal Pocket WiFi ni banyak kali dan dah ramai pembaca kakikujalanjalan yang dah pun guna dan puashati! Untuk yang nak ke Japan, unlimited data bebbbb... cer try dulu



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!