F1 F1NALE - SELAMAT TINGGAL MALAYSIA!

Selamat tinggal F1 Malaysia! Akhirnya setelah menjadi antara host terbaik bagi penganjuran berprestasi tinggi Formula 1, akhirnya Malaysia memutuskan untuk tidak lagi menganjur perlumbaan tersebut untuk tahun 2018. Meaning that October 1st 2017 merupakan perlumbaan terakhir F1 di Litar Antarabangsa Sepang...so sad actually, especially bagi peminat-peminat F1 di Malaysia!

Untuk tahun 2017 ni, deruman bingit engine F1 di Litar Antarabangsa Sepang yang jaraknya 5.543KM akhirnya berakhir. Untuk pengetahuan korang, Sepang International Circuit ini direka oleh pereka German yang bernama Hermann Tilke. Mamat German ni jugaklah yang mereka circuit F1 di Shanghai, Istanbul, Valencia, Shakir, Yeong Nam, Greater Noida, Austin dan juga litar malam di Singapore - Marina Bay

For info, idea nak buat F1 ni datangnya dari our great mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir bin Mohamad. First F1 race di Sepang International Circuit ni berlangsung pada 17 October 1999. Kalau takder la idea nak host F1 race di Malaysia ni dari Tun Mahathir ni, tak merasa la kita rakyat Malaysia untuk mendengar deruman engine kereta F1!



So bak kata kerajaan Malaysia, F1 race di Malaysia ni terpaksa di tamatkan sebab cost penganjuran sebanyak lebih 300 juta tak setimpal dengan pulangan - itu kata goverment la kan. And satu lagi faktor, sebab makin lama makin merosot peminat yang datang untuk tengok live di Litar Sepang. But frankly, its a bit disapointment bila Malaysia tak lagik berada dalam calendar racing F1 dunia! Kalau tak, sebelum ni Malaysia dikenali dunia kerana penganjuran perlumbaan berprestij ni. But now..hurmmm semuanya dah berakhir after 19 tahun!











Aku sendiri hampir setiap tahun turun ke Litar Sepang sebab nak dengar deruman engine hebat F1, nak rasa sendiri atmosphera racing, nak perati sendiri pelbagai perangai hebat peminat-peminat F1 yang sanggup datang dari seluruh dunia ke Litar Sepang, nak tengok sendiri bagaimana hebatnya engineer F1 berpeluh-peluh di pit stop, nak rasa debaran bile berada di starting grid, nak perati sendiri bagaimana happynya pemenang dan frustnya yang tewas, dan merasa sendiri keseronokan bersama dengan penyokong-penyokong team Ferrari, team Red Bull, team Mercedes Petronas dan penyokong team-team lain yang memang sangat havoc!










So tahun depan dah xleh dah nak merasa semua tu. Semuanya ditamatkan sekelip mata. Dah tak dapat tengok skill driver-driver handalan F1, dah xleh tengok bagaimana cemasnya team dorang kelam kabut menukar tayar ketika cuaca panas dan hujan, dah xleh tengok kemalangan-kemalangan hebat di litar dan dah xleh nak rasai jerit pekik peminat fanatik team-team bertanding!







Selamat tinggal F1 Malaysia - F1NALE 

Thank you Petronas, thank you Tun Mahathir. Thank you all F1 fans around the world!

Roger and out from Sepang International Circuit, Malaysia. 

Psss..enjoy my video below




F1 Malaysia Grand Prix 2017 Result


ResultsFinal
PosDriverTimePts
1
M. Verstappen
Red Bull·#33
1:30:01.29025
2
L. Hamilton
Mercedes·#44
+12.770s18
3
D. Ricciardo
Red Bull·#3
+22.519s15
4
S. Vettel
Ferrari·#5
+37.362s12
5
V. Bottas
Mercedes·#77
+56.021s10
6
S. Pérez
Force India·#11
+78.630s8
7
S. Vandoorne
McLaren Honda·#2
+1 Lap6
8
L. Stroll
Williams·#18
+1 Lap4
9
F. Massa
Williams·#19
+1 Lap2
10
E. Ocon
Force India·#31
+1 Lap1
11
F. Alonso
McLaren Honda·#14
+1 Lap0
12
K. Magnussen
Haas·#20
+1 Lap0
13
R. Grosjean
Haas·#8
+1 Lap0
14
P. Gasly
Toro Rosso·#10
+1 Lap0
15
J. Palmer
Renault·#30
+1 Lap0
16
N. Hülkenberg
Renault·#27
+1 Lap0
17
P. Wehrlein
Sauber·#94
+1 Lap0
18
M. Ericsson
Sauber·#9
+2 Laps0
19
C. Sainz Jr.
Toro Rosso·#55
DNF0
20
K. Räikkönen
Ferrari·#7
DNF0





F1 Malaysia Grand Prix Winners (1999-2017)



YearDriverConstructorClassLocationReport
2017Netherlands Max VerstappenRed Bull-TAG HeuerFormula OneSepangReport
2016Australia Daniel RicciardoRed Bull-TAG HeuerFormula OneReport
2015Germany Sebastian VettelFerrariFormula OneReport
2014United Kingdom Lewis HamiltonMercedesFormula OneReport
2013Germany Sebastian VettelRed Bull-RenaultFormula OneReport
2012Spain Fernando AlonsoFerrariFormula OneReport
2011Germany Sebastian VettelRed Bull-RenaultFormula OneReport
2010Germany Sebastian VettelRed Bull-RenaultFormula OneReport
2009United Kingdom Jenson ButtonBrawn-MercedesFormula OneReport
2008Finland Kimi RäikkönenFerrariFormula OneReport
2007Spain Fernando AlonsoMcLaren-MercedesFormula OneReport
2006Italy Giancarlo FisichellaRenaultFormula OneReport
2005Spain Fernando AlonsoRenaultFormula OneReport
2004Germany Michael SchumacherFerrariFormula OneReport
2003Finland Kimi RäikkönenMcLaren-MercedesFormula OneReport
2002Germany Ralf SchumacherWilliams-BMWFormula OneReport
2001Germany Michael SchumacherFerrariFormula OneReport
2000Germany Michael SchumacherFerrariFormula OneReport
1999United Kingdom Eddie IrvineFerrariFormula OneReport

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 comments:

comments
Anonymous
Monday, October 02, 2017 delete

SEDIH bila dah tak ada dah F1 kat Malaysia ni! Gonna miss this race.

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!