RIVER OF LIFE, KUALA LUMPUR

BEB...maybe belum ada lagi antara korang yang belum aware pasal satu project government untuk naikkan taraf sungai-sungai area Lembah Kelang ni. Kalau korang tak perasan, meh nak kasik perasan :) Senang cerita, project River of Life ni tujuannya untuk kasik sungai terpilih tu jadi cun. 


Why nak kena cun? Sebab selama ni sungai-sungai di area Lembah Klang ni tak berapa nak cun sedangkan pada masa yang sama ramai tourist dari luar dok lalu lalang sebelah sungai-sungai ni. So malu la kannn kalau sungai kat KL ni tak cun!








So,  dengan budget almost 1 billion.. dorang buleh la cover untuk cantikkan sungai tu sepanjang 10.7KM - Sungai Klang and Sungai Gombak yang korang pun tahu pertemuan 2 sungai ni terletak di tengah-tengah Kotaraya Kuala Lumpur. Dekattt je ngan Masjid Jamek tu kan... Haihh, takkan Masjid Jamek KL pun korang tak tahu?? Erkk..sila google.

Hurmm...so this project actually ada 3 stage. First stage dorang kena bersihkan sungai tu. Second stage dorang akan cantikkan sungai tu dan third stage plak dorang akan komersialkan sungai tu untuk tujuan pelancongan. 






OK guys...kalau korang nak tengok sendiri phase 1 'blue pool' The River of Life ni, korang bleh jer lepak antara pertemuan Sungai Klang dan Sungai Gombak - area Masjid Jamek sana tu. Belakang Dataran Merdeka je pun dan berdekatan dengan Central Market Kuala Lumpur. Senang je kan?

Kalau nak lepak sana, datang la belah malam sebab suasananya lagik osemmm. Korang buleh tengok sungai tu penuh dengan lampu kebiruan. Korang bleh jugak tengok ikan-ikan yang dorang taruk sepanjang sungai tu. Psss..jangan lupa bawak kamera!








Selain tu, area ni especially malam minggu penuh dengan crowded yang datang melepak. Tak kiralah dorang ni geng geng bujang or yang dah berfamily. Penuhhh jerk kat sini. So korang pepandailah nak park your car tu. Jangan park area yang xleh nak parking, kang kena saman dengan DBKL or PDRM plakkk...hehhee

Kat sini gak ada geng-geng Buskers yang buat show untuk hiburkan korang yang datang ni. Banyak gak lagu yang dorang bawak, sedap plak tuhhh.

So guys, kalau ada masa free tu korang lepak la kat area tu. Memang sangat osemmmm!


Selamat Jalan-Jalan Guyzzzz! 
To love Malaysia is to know Malaysia!


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!