WELCOME MALAYSIA AIRLINES A350-900 XWB!

Yep yeppp yeiii...! Tepat jam 9.30 pagi 30 November 2017, pesawat baru Malaysia Airlines Airbus A350-900 XWB (Xtra Wide Body) selamat mendarat di KLIA after terbang selama 14jam direct dari Toulouse, France. Welcome all new A350 XWB!


Sebanyak 6 buah pesawat jenis A350-900 ni disewa dari Air Lease Corp menerusi pajakan selama 12 tahun. 


Pada setiap penerbangan, this awesome A350-900 boleh memuatkan seramai 286 penumpang dan as usual pelbagai kelas disediakan - Kelas Ekonomi, Kelas Ekonomi Premium, Bussiness Class dan for sure First Class yang sudah semestinya tersedia kabin yang super osemmm untuk penumpang-penumpang MAS.

1st Class - 4 seats
Bussiness Class - 31 seats
Economy Class - 251 seats

Source - Malaysia Airlines

Dijangkakan sebanyak 4 buah A350 akan digunakan untuk direct flight ke London untuk menggantikan penggunaan pesawat jumbo A380 yang digunakan selama ini dan ini sekaligus dapat mengurangkan perbelanjaan kos MAS sebanyak lebih kurang 40%. For info, this A350 membolehkan penjimatan minyak sebanyak 25%. Penerbangan terus ke London ini dijangka akan bermula mulai Januari 2018. So guys...please start saving for your next flight to London!

  • MH004/001 as of January 15, 2018
  • MH003/002 as of March 5, 2018
If MAS stick to that schedule, that means A380s tak akan lagi beroperasi ke London selepas March 2018. So for those yang nak merasa naik A380, silalah terbang ke London sebelum A350 ambil alih :)

Video courtesy : Malaysia Airlines
So, i sempat gak la online check untuk sah kan pesawat apa yang akan MAS gunakan untuk fly ke London bermula pada 15 January...YUP, sah MAS akan mulakan penerbangan ke London dengan menggunakan fleet ni A350 yang serba baharu! Meaning that, saper-saper yang nak merasa jumbo A380, still buleh lagi but akan tamat sebelum 15 Januari 2018 laaa kan..kannnn... :)



Untuk elakkan penumpang bosan semasa long-haul flight, this amazing MAS A350 juga akan dilengkapi dengan on-board WiFi! Wahhh...


Photo Credit - Shazni Shazwani

As part of MAS punya plan pemulihan, pembelian pertama pesawat A350 ni akan dikecualikan dari dikenakan GST...phewwww... So hope dengan incentive dari government ni akan melonjakkan kembali nama MAS untuk menjadi salah satu Airlines terbaik di dunia!

++++++++++++++


Travel Tips!



Selalunya kalau aku fly abroad/luar negara...aku akan siap-siap sewa Pocket Wifi ni dari Kuala Lumpur. Why? Sebab Pocket Wifi ni ialah punca line internet aku masa kat oversea. So bley la guna handphone/ipad untuk google apa-apa info, guna waze ke kat sana. So senangggg.. Pocket Wifi ni korang bleh share-share line wifi dengan kengkawan korang or ngan sdara mara korang masa kat sana nanti. No deposit, no passport copy bagai.. and no hidden fees! Just fill in borang and terus pre-booked. Then korang bleh amik Pocket Wifi tu siap-siap kat KLIA or KLIA2...bayar masa amik. So sampai je oversea, korang ON jer Pocket Wifi tu dan boleh guna on the spot! Soooo laaa senang! Dah penah post dah pasal Pocket WiFi ni banyak kali dan dah ramai pembaca kakikujalanjalan yang dah pun guna dan puashati! Untuk yang nak ke Japan, unlimited data bebbbb... cer try dulu beb...



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!