MUZIUM MATAWANG BANK NEGARA MALAYSIA

Beb...! Yang dok kat KL tu kalau tak tahu nak gi mana time hujung minggu, meh aku suggestkan korang gi je visit/melawat Museum and Art Gallery, Bank Negara. Ada gak yang panggil Muzium Matawang. Ada gak yang panggil Muzium Bank Negara. Mana-mana pun okey cuma nama betul tempat ni ialah Museum and Art Gallery, Bank Negara!


So kat mana museum ni erk? Sonangggg jo! Korang taruk je dalam Waze tu 'Muzium Matawang' , kompem korang akan sampai! Dekat je ngan Padang Merbuk dan dekat je ngan Bank Negara Malaysia. Alamat betul muzium ni ialah: 

BUKIT GAMBANG RESORT CITY

Beb...kalau korang nak spend time tapi taknak lama-lama, tempat ni sesuai gak! Actually tempat ni ok sangat-sangat kalau korang nak spend short weekend getaway! So kali ni nak citer pasal Bukit Gambang Resort City.



Tempat ni takderlah jauh mana pun, dekat je dari Kuala Lumpur. Drive ke sini guna Lebuhraya Pantai Timur (LPT) tak sampai pun 2 jam. Rasanya itu hari drive santai, dalam 1 jam setengah dah bleh sampai ke Bukit Gambang Resort City ni. Dari highway LPT, korang exit 827 Sri Jaya. Then dari exit tu, dalam 20 minutes korang dah boleh sampai Bukit Gambang Resort City. Dekat je kannn kannn...kannnn... santai-santai pun leh sampai awal!

JOGJAKARTA - A WEEKEND GETAWAY

Weekend Getaway? Haaa kali ni nak up story pasal short weekend getaway ke Jogjakarta, Indonesia! As usual kalau bukan bersama family, of course trip ni bersama kengkawan. So as usual la, kalau sekitar planning trip sekitar asia, pasti we all akan naik AirAsia! Trip kali ni memang aku tak masuk campur lansung, semua planning telah perfectly di plan oleh sahabat gue - peyuh. Wah dah start cakap bahasa Indonesia plak dahhhh...hehehhehe... Last time tak silap 2 tahun sudah, we all dah explore Angkor Wat di Siem Reap Cambodia. So ni nak melengkapkan package lawatan ke history temple la...hukalohhhh 


So, selalunya awal-awal Subuh we all dah terbang but kali ni lain sket - we all amik flight tengahari sebab lagik murah! Yelahh..nama pun weekend getaway kan, mestilah segala cost nak direduce :). Penerbangan dari KLIA2 ke Jogjakarta mengambil masa sekitar 2 jam 30 minit jerkkk but tu lahh, baru 30 minutes dok atas flight, perut masing-masing berbunyik..padahal dah melantak dah tadik kat KLIA2! So masing-masing order makanan dalam flight..hahaha...Nasik Lemak Pak Naseer la jawabnya...


PREVIOUS HOT!