MOUNT BROMO - A WEEKEND GETAWAY

Yehaaa...at last we all sampai gak ke Mount Bromo! This happen after a few months my colleagues dapat grab cheap tickets untuk ke sini. Okey jom start bercerita!


Dengan return flight ticket RM270 - we all terbang malam ke Indonesia. Last terbang ke Indonesia 2 bulan sudah iaitu ke Jogjakarta. But kali ni target we all nak lepak di Bromo. So as usual, naik flight AirAsia la sebab AirAsia jerk ada cheap tickets untuk realisasikan impian we all! Korang yang ada banyak duit tu, bleh la naik flight lain kannn...kannn...





So penerbangan dari KL ke Surabaya ambik masa lebeh kurang 2jam 45minit. Depend gak la kat pilot tu. Kalau pilot tu nak speeding, pun okeyyy jerkkk...hehehhe. We all landed di Juanda International Airport, Surabaya tepat as per schedule.


Wahhh besar rupanya airport ni wehhh...banyak je fleet lain dok parking. Kira osemmm gak la this airport. So after lepas imegresen semua tu, we all terus keluar via arrival gate. Kat situ our tourist guide Brother Yoshi sudah siap standby untuk bawak we all terus ke Bromo sebab target nak tengok Bromo sunset wehhhh...

So after smoking kat luar airport, terus brother Yoshi bawak naik Avanza untuk terus ke Bromo. Tapi tu laaa...tak tahu apa sebab, tengah-tengah malam pun we all sangkut kat jem yang maha dasyat! Adessss...apa kejadahnya tengah-tengah malam pun jemmm erkkk...grrrr.. So since semua penat, we all layan tido je la sepanjang journey ke Bromo tu. Usually, dari Surabaya Airport ke kaki Bromo akan amik masa at lease 4 jam. But rasanya since sangkut dalam jem, we all akan terlajak sampai 5-6 jam laaaa...nasiblaaa...hahhaha


After 3 jam dalam Avanza we all stop makan and rest jap kat satu restoran di Probalingo. Lupa dah apa nama restoran tu, tapi makanannya sedap! Ramai gak geng Malaysia yang lain yang aku nampak stop makan kat sini. Kat sini we all bedal nasik goreng. Lapar beb...memang lapaaarrrr hahahhaa. Kat sini semua ada, toilet..surau...bla bla bla....


Okeyyy...after makan-makan, lepak kejap then we all sambung our journey. As usual, naik je Avanza tu, terus menguap tak henti-henti. Since lagi sejam nak sampai, apa lageyyyy...we all ngangaaa laa. Yang best time tu hujan renyai-renyai plak tu, lagik la sodappppp kroh krohhh krohhhh...hahahha.

After sejam, driver kejutkan we all sebab dah sampai kaki Gunung Bromo! Yeaaaaaaa! At last after berjam-jam dalam van, at last we all sampai! We all sampai ngam-ngam orang baru nak bang waktu Subuh. Kat sini ada surau, so we all lepak solat Subuh luhhhh. Beb..kat sini sejuk beb! So pleasee la pakai jaket tebal sebab suhu kat sini dalam 10-13º celcius! So memang sejuk! Please pakai proper attire kalau taknak keras kejung...kkekekek. Then pas Subuh, jeep yang nak bawak we all naik Bromo dah pun siap standby, tunggu we all jerkk. Without delay...terus we all terjah naik jeep tu..yehaaaa! So kalau korang nak check weather forecast sebelum naik Mount Bromo, leh la korang check kat sini :
https://www.mountain-forecast.com/peaks/Mount-Bromo/forecasts/2329


Perghhh...nak naik puncak Bukit Cinta - Bromo ngan jeep pun jemmm beb! Beratus jeep yang on the way naik atas untuk kejar sunset. Laluannya bengkang bengkok gak la..melalui kampung penduduk kat sini. Kalau jenis mudah pening pala tu, habissslaaa...hehehehe. So our jeep journey untuk ke puncak Bromo amik masa lebeh kurang setengah jam kot. Maybe sebab penuh sesak ngan jeep-jeep lain sekali kot but memang meriahhhh beb! Trust me!



Sampai je kat atas...perghhh penuh sesak ngan umat manusia yang nak tengok sunset and memang berbaloi sebab sunset kat sini sooooo damn awesome!!!! Korang akan nampak silhoute gunung ganang kat sini...korang akan kagum ngan texture gunung tu...korang akan kagum ngan scenery kat sini...wahhh wahhh wahhhh kagum beb!!! Angin pun kuat plus cuaca sejukkkkk yang amat! Macam tengok salji la plak sebab sejukk..hehehhee..over sgttt...hahaha






After sejam lebeh kat puncak, our tourist guide arahkan we all naik jeep untuk turun layan bergambar kat bawah plak. Perjalanan turun tak lama pun. Dalam 15 minutes jeep we all tu dah sampai bawah - kali ni we all lepak kat padang pasir yang osemmmm. Walaupun padang pasir, but suhunya still sejuk beb...! Turun je dari jeep, terasa sejukkk dan anginnya sangat kuat - later korang bleh tengok kat video kat bawah ni nanti. Sebab angin yang kuat tu, maka debu-debu pasir halus berterbangan ke awana...cewahhhh...menda ntah aku merepek ni! Hahahha.. senang citer korang kena pakai face mask/pelindung hidung mulut and kena pakai spek wehhh..lau tak pakai, kompem mata korang penuh ngan debu pasir gunung berapi! Pasir kat sini kaler hitam...aku korek telinga, penuh pasir halus dalam telinga..hahahaha giler aaaaaa...





So after puas lepak kat padang pasir tu, bro Yoshi bawak we all naik ke puncak Gunung Bromo yang tersohor tuuuu.. Jeep xleh masuk rapat. So korang kena jalan kaki sejauh lebeh kurang sekilo meter kot ke kaki Bromo sebelum sampai ke tangga mendaki. Kalau nak bijak geliga, naik je kuda macam we all. Baru RM35 hinggitttt...takkan tu pun kedekuttt...grrrrrrr...


Since we all naik kuda, maka muka we all penuh bangga dan riak biler lihat orang lain jalan kaki jerkk nak ke kaki gunung Bromo...hahahha just kidding. Tapi kalau korang naik kuda, at least jimat sket masa dan tenaga! Kannn...kannnn...

Kat sini ada beratus-ratus kuda yang siap sedia untuk korang sewa! So dont worry!




Sesampai je kat kaki gunung tu, dah ada tangga untuk naik ke puncak Bromo untuk korang lihat gunung berapi yang masih active! Panjat jerrkkk... Kalau datang weekend macam we all, memang Q panjanggggla semasa nak naik tangga tu. Ada 26juta orang panjat tangga tu.....hahaha punya lah ramaiii! Haaa..kalau korang dahaga, dont worry! Ada banyak warung-warung kecik yang kaki gunung yang jual air la..maggi la..kuih muih laaa.. nak beli baju tshirt bromo pun adooo....






After lepak bergambar kat sini almost 3 jam, we all naik balik jeep dan singgah minum dan lepak plak kat Bukit Teletubies katanya...sebab bukit-bukit kat sini sejibik cam dalam citer Teletubies tu...hadessss... Kat sini gak we all layan durian gunung yang kecik-kecik tapi manisss! 3 bijik baru RM16 beb! So since murah, bedallll jer laaaaaa...






After penat lepak kat sini...we all akhirnya balik ke hotel di Malang. Jauh gak perjalanan dari Bromo ke Malang! Dekat 5 jammmm beb sebab jemmm sepanjang masa! Hadoiiiii...

Malam tu plak after mandi manda kat hotel, we all hala ke Alun-Alun...dalam sejam gak dari bandar Malang. Sesampainta kat sana, nak parking pun payahhhhhh hahahha sebab penuh sesak ngan orang ramai. Kat sini plak ada 254juta oranggg dok melepak...memang payahlaaa kan nak carik parking! Hehehhe... So we all tak jadik lepak kat Alun-Alun, layan makan malam masa otw balik hotel jerk. Lupa dah apa nama cafe tu tapi cafe tu heybat sebab penuh ngan patung teddybear dalam kedai tu... so suwitttttt sangat! Erkkk..

Haaa ada lageyyy...masa on the way back to Surabaya, sempat gak la we all singgah kat Kampung Warna-Warni  / Jodipan Village yang terletak di kota Malang. From our supir mouth, dia cakap kampung ni dulu antara kawasan yang sesak penduduk dan persekitaran yang amat kotor but now dah berubah menjadi antara tempat yang menjadi top spot untuk tourist bergambar! Sebab seluruh rumah di kampung ni telah cat berwarna-warni beb! Pendek citer, memang marvelous lahhhh..!







On the way to airport from kota Malang, sempat gak singgah di satu temple yang telah diconvert menjadi masjid! Nama masjid ni Masjid Muhammad Cheng Ho. Korang singgah la kalau korang ada time...kompem osem!





Maka sekianlah cerita weekend gateaway kakikujalanjalan untuk kali ni. Sekian dan Harap Maklum :)

Haaa next time jangan lupa singgah sini lagi...banyak lagi spot menarik yang aku nak citer kat korang. Yehaaaaaaa!

So again, if korang ada plan nak datang ke Bromo ni, korang bleh contact this superb guys untuk arrange your trip/transport/hotel bla bla bla...This guys can help you! All of them based in Surabaya. They can pick up you from airport and bring you straight to Bromo! Yeahhhh...!

+ Bro Yoshi
+ Bro Jhon

See u again beautiful Indonesia!



XOXO.

So jangan lupa layan video Bromo kat bawah ni... :)




++++++++++++++++++++++++++


WIFI? Travel Tips!



Selalunya kalau aku fly abroad/luar negara...aku akan siap-siap sewa Pocket Wifi ni dari Kuala Lumpur. Why? Sebab Pocket Wifi ni ialah punca line internet aku masa kat oversea. So bley la guna handphone/ipad untuk google apa-apa info, guna waze ke kat sana. So senangggg.. Pocket Wifi ni korang bleh share-share line wifi dengan kengkawan korang or ngan sdara mara korang masa kat sana nanti. No deposit, no passport copy bagai.. and no hidden fees! Just fill in borang and terus pre-booked. Then korang bleh amik Pocket Wifi tu siap-siap kat KLIA or KLIA2...bayar masa amik. So sampai je oversea, korang ON jer Pocket Wifi tu dan boleh guna on the spot! Soooo laaa senang! Dah penah post dah pasal Pocket WiFi ni banyak kali dan dah ramai pembaca kakikujalanjalan yang dah pun guna dan puashati! Untuk yang nak ke Japan, unlimited data bebbbb... cer try dulu beb...

Share this

Related Posts

Latest
Previous
Next Post »

5 comments

comments
Anonymous
Monday, May 07, 2018 delete

GREAT LOCATION & GREAT PHOTOS YOUR HAVE HERE KAKIKUJALANJALAN! THANKS FOR SHARING THIS WITH ALL. WILL GO HERE AFTER RAYA, CANT WAIT!

sheera

Reply
avatar
Saturday, May 26, 2018 delete

Wowwww....marbelous bila baca citer bro..hik3.

Reply
avatar
Wednesday, September 05, 2018 delete This comment has been removed by the author.
avatar
Wednesday, September 05, 2018 delete

Really love the video . Mmg tak membosankan.
Picture dan itinerary pun menarik. Tak sabar nak ke bromo this November 2018

Reply
avatar

TANYA KAKIKUJALANJALAN:

PREVIOUS HOT!