APA YANG KORANG COLLECT KETIKA TRAVEL?

Beb...oooo beb! Sure korang ni jenis kaki travel, kaki jalan...tak kesahlah jenis kaki travel backpackers or premium travellers. Sure antara korang yang jenis suka collect items/barang2 or souvenir  dari negara yang korang travel tu...betui takkk betuiii takkk??



Ok..jom start citer-citer! Kalau korang gi travel luar negara, apa yang korang wajib bawak balik as souvenir? 

Bagi aku...benda yang selalu di bawak balik kalau gi travel oversea ialah fridge magnet sebab yang tu murahhhh...and bleh dapat dalam banyak bentuk dan variant. So pelaburan yang agak simple, murah tapi bleh imbau kembali saat-saat kita travel ke tempat tu suatu masa dahulu kan kan kan...chewahhh...

Meh aku senaraikan benda-benda yang kerak di bawak balik dari oberseaaa....yabedabeduuu!

1. Fridge Magnet
Ini benda paling murah beb. So bleh beli kat diri sendiri dan juga kalau ada rezeki lebeh, bleh kasik kat kengkawan or sedara mara.


2. Hard Rock Items
Ni pun antara kegemaran korang kan? Tak kesahlah...ada yang suka kumpul t-shirt hard rock cafe seluruh negara yang dorang dah sampai ke, ada yang suka kumpul fridge magnet hardrock, suka kumpul gelas hardrock, hardrock pins, drumstick hardrock dan macam-macam lagi yang ada logo hard rock kan. Ada gak yang suka kirim kat kengkawan kan..kan..hehehe..




SINGAPORE AIRLINES - PECAH REKOD PENERBANGAN JARAK JAUH TERPANJANG

Well done Singapore Airlines! Singapore Airlines kembali memegang takhta untuk raja penerbangan jarak jauh apabila berjaya melakukan penerbangan terus ke New York daripada Singapura pada Jumaat lepas! Congrats!



Penerbangan dengan menggunakan pesawat Airbus A350-900ULR berlepas dari Lapangan Terbang Changi Singapore terus menerus sejauh 9,537 batu ke Newark Liberty International Airport. So penerbangan Singapore Airlines ni mengambil masa selama 17 jam dan 25 minutes untuk tiba ke New York! Phewww...lama tu beb..! Meaning that yang kaki-kaki perokok tu habislahhhh....terpaksa puasa rokok selama 17 jam lebeh...hehehe..

Sebelum ni Singapore Airlines pernah buat penerbangan terus ke New York tapi rasanya ditamatkan pada tahun 2013 sebab too-costly!

Untuk edisi kali ni, difahamkan penerbangan terus ke New York ni takder seat economy! Korang pun bleh agak kenapa kan...mestilah sebab faktor kos yang tinggi. So Singapore Airlines hanya menjual kelas ekonomi premium sebanyak 94 seats dan seat bisnes class sebanyak 67 seats.

So congrats for flight SQ22! Psss...Malaysia Airlines biler lagik break any records??



++++++++++++++++++++++++++


WIFI? Travel Tips!



Selalunya kalau aku fly abroad/luar negara...aku akan siap-siap sewa Pocket Wifi ni dari Kuala Lumpur. Why? Sebab Pocket Wifi ni ialah punca line internet aku masa kat oversea. So bley la guna handphone/ipad untuk google apa-apa info, guna waze ke kat sana. So senangggg.. Pocket Wifi ni korang bleh share-share line wifi dengan kengkawan korang or ngan sdara mara korang masa kat sana nanti. No deposit, no passport copy bagai.. and no hidden fees! Just fill in borang and terus pre-booked. Then korang bleh amik Pocket Wifi tu siap-siap kat KLIA or KLIA2...bayar masa amik. So sampai je oversea, korang ON jer Pocket Wifi tu dan boleh guna on the spot! Soooo laaa senang! Dah penah post dah pasal Pocket WiFi ni banyak kali dan dah ramai pembaca kakikujalanjalan yang dah pun guna dan puashati! Untuk yang nak ke Japan, unlimited data bebbbb... cer try dulu beb...






PREVIOUS HOT!